Strømmetjenester har gjort musikken mer tilgjengelig enn noensinne. Hi-fi-produktene må følge med i tiden, og det er ikke rart at mange tyr til moderne alt-i-ett-løsninger som kan strømme musikken trådløst fra mobilen. Sonos og Bluesound er bare to eksempler på selskap som har spesialisert seg på kompakte strømmeprodukter.
Likevel er det noe spesielt å gå tilbake til tradisjonell hi-fi etter å ha brukt de tilgjengelige alt-i-ett-boksene i en periode. Det å høre musikken gjennom en skikkelig forsterker og et par påkostede høyttalere er nemlig noe ganske annet. Det å høre hele lydbildet med stor stereobredde, med bassinstrumenter som bygger grunnmuren under gitarer, et luftig synthlandskap og en stemme som står ut fra det hele og blottlegger sjela si.
Derfor er det godt å se at også de tradisjonelle stereoforsterkerne følger den digitale utviklingen. Rotel er kjent for en minimalistisk «no nonsense» tilnærming til hi-fi, med tilsvarende få knapper på sine forsterkere. Men i senere tid har funksjoner blitt stadig viktigere, og flere digitale innganger har blitt naturlig. RA-1592 er toppmodellen blant de integrerte, og her finner vi hele sju digitalinnganger, deriblant en USB PC-inngang som støtter høyoppløste lydfiler opp til 192 kHz (og dessuten DSD). Legg til en iPhone-kompatibel USB-inngang og faktisk trådløs Bluetooth-tilkobling, så skjønner man at Rotel har tatt det digitale på alvor. Også analogtilhengerne kan fryde seg, med både balansert XLR-inngang og dessuten platespillerinngang som støtter MM-pickup.
To i ett
I følge Rotel er RA-1592 i bunn og grunn en sammenslåing av forforsterkeren RC-1590 og effektforsterkeren RB-1582 mkII i ett og samme kabinett. Noe forenklet selvsagt, for å få ned prisen. Skjønt, 25.000 kroner er langt fra billig, og det er lov å forvente en lydkvalitet i toppsjiktet. Det vet Rotel, som har utstyrt forsterkeren med en heftig ringkjernetrafo som leverer nok strøm til et kraftverk på 200 watt pr. kanal i 8 ohm. Det er ikke dagligdags å få denne kraften til under tretti – for ikke å si femti – tusen kroner. Til og med Hegel, som vi lenge anså som kongen av kraft i forhold til pris, tilbyr ikke lenger denne effekten til under 39.000 kroner (H360 yter 2 x 250W). Forøvrig er det kun brukt tipp-topp komponenter, analoge såvel som digitale. Blant annet finner vi en 32-bit / 768 kHz digitalkonverter fra AKM.
For maksimal fleksibilitet er forsterkeren utstyrt med forforsterkerutgang, doble subwooferutganger og dessuten to høyttalerutganger som begge kan slås av og på. I menyen kan du velge lysstyrke på displayet, skru av og på tonekontroll, justere balanse, eller velge om forsterkeren skal styres via nettverk. Ja, for det kan den også, via ethernetkabel. Den kan altså inkluderes i et styringssystem fra for eksempel Crestron eller Control4, og dermed bli del av et avansert smarthjem.
Lyden av Rotel
Det er ofte vanskelig å beskrive lyden av et Rotel-produkt, fordi det ikke er noe særpreg å snakke om. Slik er det også her. Koblet til de fabelaktige Sonus faber Olympica III (100.000 kr) tar Rotel et steg til siden og lar høyttalerne presentere musikken som vi vet de kan. Høyttalerne er litt mellomtonefokusert, og ruller av tidligere i overtonene enn en del andre høyttalere. Men de låter varmt og fyldig, med en meget potent bass. Det er derfor bare å lene seg tilbake og lukke øynene når Kate Boy inntar scenegulvet med 24-bit-versjonen av Northern Lights, spilt fra undertegnedes Macbook Pro tilkoblet USB-inngangen. Det er full kontroll på enhver svingning, bassen pumper, og stemmen til australske Kate Akhurst er klar som dagen. Synthlandskapet er luftig og utstrakt, og det er i det hele tatt ingenting å utsette på noe av det jeg hører.
Med Ani DiFrancos bitre folkballade Done Wrong fra klassikeralbumet Dilate flyter steelgitaren i luften, stemmen til Ani er nært og sår. Og når basstromma endelig gjør sin entré, er det en slags selvfølgelighet over kontrollen som du ikke får med billigere forsterkere.
Om man ønsker mer luft i lydbildet, er det bare å skifte høyttalere. For når Sonus-ene viker til fordel for Audiovector SR3 Avantgarde Arreté (83.000 kr), blir det straks mer liv og luft i toppen. Man mister noe av varmen i mellomtonen, og bassen oppleves en anelse slankere. Men lydbildet henger mer gjennomsiktig i luften, og er man fan av klassisk musikk har Audiovector-høyttalerne et forsprang. Rotel RA-1592 lar høyttalerne blomstre, og gir oss luften vi skriker etter når vi hører Anne Sofie von Otters stemme på hennes 1997-versjon av Schuberts Ave Maria. Virkelig bra.
Jeg ble også fristet til å teste Bluetooth-overføringen. Lyden over Bluetooth overrasket meg positivt, selv om det naturligvis låt flatere og tammere enn med skikkelig ukomprimert musikk koblet til en av DAC-inngangene. Men det funker ganske bra, noe enkelte vorspiel-gjester vil sette pris på.
Utfordrere
Det er flere gode forsterkere til rundt 20.000 kroner. Vi har to av dem på testrommet, nemlig Denon PMA-2500NE og Hegel Röst. Ønsker du fyldigere lyd, tegner Denon et varmere, mer pompøst og storvokst lydbilde. Men bassen flyter litt mer, hvor Rotel er strammere og bedre definert. I så måte låter Rotel mer som Hegel Röst. Til sammenligning virker Röst å ha en anelse mer å komme med i dypbassområdet når man spiller lavt. Det virker som om Hegel også er marginalt mer oppløst, men Rotel har fordelen av å «gå til 11». Den har 200 gampekraftige watt, hvor Hegel og Denon er på henholdsvis 75 og 80 watt. Resultatet er at man kan dra på mer, og det gjør også at man er mindre avhengig av følsomme høyttalere for å spille høyt. Rotel er derfor mer allsidig enn de begge.
Konklusjon
De tradisjonelle stereoforsterkerne har blitt moderne, og Rotel RA-1592 er et levende eksempel. Med et vell av digitalinngannger inkludert USB og dessuten platespillertilkobling, mangler bare høyttalerne for å kunne innta orkesterplass. Den er blant de aller kraftigste forsterkerne man får under 30.000 kroner, som betyr at man kan spille høyere med full kontroll enn med andre forsterkere. Hvilket igjen betyr bedre fleksibilitet i valg av høyttalere.
At det finnes noen forsterkere med mer varme, og andre forsterkere som har litt bedre oppløsning, er ikke farlig. Du kan føle deg trygg på at uansett høyttalervalg, er det disse som bestemmer lydbildet. Dette er såvidt vi vet den mest komplette forsterkeren under 30.000 kroner i dag.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser