Det er ikke lenger populært med løse komponenter. Alle andre enn de mest ihuga hi-fi-entusiastene vil ha enkle, lekre énboksløsninger som man kan strømme musikk til trådløst fra mobiltelefonen. Salget av trådløse Bluetooth-høyttalere har eksplodert de siste par årene, og mange bruker til og med en trådløs bordhøyttaler som hovedanlegg i stua. En tabbe, mener jeg. Du får et mye større og mer omfavnende lydbilde av to høyttalere som spiller i stereo, og du kan komme unna med å spille mye lavere fordi høyttalerne fyller rommet mer effektivt.
Komplett anlegg
La meg heller introdusere en minimalistisk tilnærmelse til et komplett stereoanlegg, i form av denne nettverksforsterkeren fra Pioneer. NC-50 DAB, som den heter, er slank og elegant, og den inneholder absolutt alt du trenger, bortsett fra høyttalere. Vi snakker DAB+ radio, internettradio, strømming av så å si alle musikkfiler både trådløst og fra USB-minne. Musikktjenestene Spotify, Tidal og Deezer er innebygd, som gjør nesten hele verdens musikkbibliotek tilgjengelig for dine fingertupper. I tillegg har den både Bluetooth og AirPlay, så du kan strømme musikk trådløst fra mobilen uansett merke og type. Den har til og med CD-spiller, og inngang for platespiller. Som jeg sa: komplett. Etter hvert vil produktet også støtte multirom med FireConnect, slik at flere kompatible produkter kan spille trådløst sammen. I testperioden var ikke denne funksjonen klar.
Trenger følsomme høyttalere
Forsterkerkraften er oppgitt til kun 2 x 50 watt i 4 ohm. Dette er ved full spiker med skyhøy forvrengning, så vi ser nok i praksis på rundt 2 x 40 watt. I 8 ohm reduseres det ytterligere, til 30 watt eller der omkring. Forsterkeren vil dermed trives best med lettdrevne høyttalere (helst 90 dB følsomhet). For eksempel kompakthøyttalerne Focal Aria 906, eller de billigere PSB Imagine XB. For å best avsløre hva forsterkeren har å by på også i bassen, bruker jeg i denne testen gulvhøyttalerne Canton GLE 495 til 7.500 kroner, som vi kåret til Beste kjøp i desember 2016.
Brukervennlighet
Noe av det viktigste med et produkt som dette, er brukervennligheten. Alle skal kunne bruke det. Her er Bluetooth-funksjonen gull, da de fleste vet hvordan de skal koble til mobilen og bruke den som avspiller.
Men skal man få fullt utbytte av funksjonene, må man sette seg inn i strømmemulighetene. Jeg ser for meg at USB-minne brukes i liten grad, da en harddisk eller minnepinne må plugges i datamaskinen for å overføre filer, og deretter plugges inn i forsterkeren for avspilling. Her vil trådløs strømming fra en nettverkstilkoblet harddisk være mer aktuelt (DLNA), men de fleste som ikke sverger til høyoppløste musikkfiler bruker en strømmetjeneste i over 90 prosent av tiden. Spotify-brukere kan bruke Spotify-appen de kjenner fra før, mens de med Tidal og Deezer bruker Pioneers eget grensesnitt i ControlApp for iOS og Android.
Uinspirerende listeform
Som Tidal-bruker må jeg si jeg er litt skuffet over appen. De som husker telefonkatalogen, vet hva jeg snakker om. Sanger, album og spillelister dukker opp i ren listeform, helt uten grafikk. Det er uinspirerende og ikke veldig oversiktlig. Men det fungerer ellers fint, musikken spiller som den skal, og man finner både redaksjonelle lister og egne favoritter.
Jeg foretrekker PC eller Mac fremfor grensesnittet på NC-50 DAB. De fleste PC-brukere er ikke tatt hensyn til, da USB-DAC-inngang mangler. Mac-brukere kan bruke optisk digitalinngang, som støtter inntil 192 kHz.
Lydkvaliteten
Lyden av Pioneer NC-50 DAB er klar og nøytral. Den trives best fra lavt til moderat høyt lydnivå, og da helst med ikke altfor kompleks musikk. Visesang og jazz med liten besetning låter ryddig og pent, det er for eksempel fin snert i pianoet på Norah Jones’ Tragedy fra 2016-albumet Day Breaks. Basskontroll er ikke forsterkerens sterkeste side, men tonen i bassgitaren er fin.
Musikk som trøkker mer, for eksempel Puscifers Life of Brian (Omniflux Mix), med tøffe og industrielle rytmer, mangler nødvendig råskap til å få opp feststemningen. Tar vi frem Hegel Röst, som på papiret ikke virker veldig mye kraftigere med sine 2 x 75 watt, så grisebanker den Pioneeren. Den har mye bedre kontroll i bassen, lydbildet trekkes mer ut i rommet og det hele er langt mer underholdende. Fremdeles er det Canton GLE 495 jeg spiller på. Også Yamaha R-N602, en nettverksforsterker til 5.000 kroner, har mer vitalitet i bassen, og dessuten også et dypere, rikere lydbilde. Men altså ikke CD-spiller.
Et par kompakte høyttalere som Focal Aria 906 er en bedre match. Man faller ikke i samme grad for fristelsen å spille høyt, og tar man fokuset bort fra dypbassen blir man bedre oppmerksom på forsterkerens kvaliteter oppover. For det låter svært åpent og rent, og sammenligner vi med folkefavoritten Sonos Connect:Amp (5.000 kr), er det mer luft i lydbildet fra Pioneer.
Konklusjon
Med NC-50 DAB har Pioneer laget et svært komplett produkt. Her får du både forsterkning, trådløs strømming, DAB+ radio, CD-avspilling og tilkobling for platespiller. Du trenger bare høyttalere ved siden av.
Brukervennligheten er ganske bra, spesielt med Bluetooth og AirPlay, mens appen som brukes for strømming av musikk over nettverk mangler et skikkelig grafisk grensesnitt og bærer preg av telefonkatalog-utseende. Så vidt godkjent.
Lyden er ganske bra. Først og fremst spiller Pioneer-forsterkeren rent og pent. Det er likevel ikke til å komme bort fra at det hele låter litt vel forsiktig, og grenser mot slankt. Med andre ord: komplett på funksjoner, bare nesten på opplevelse.
Hva DAB+ gjelder låter det ikke spesielt bra, men det er ikke Pioneers feil. Det er begrenset hva man får gjort med musikkstrømmer på begredelige 64 og 80 kpbs.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser