Audiolab har en glamorøs historie. Deres integrerte 60 W kraftige 8000A, ble over natten tatt imot med ovasjoner og superlativene flommet. Den gang, på 80-tallet, var man ikke bortskjemt med så god lyd fra en forsterker som kostet 500 pund. Den enkle forsterkeren i det slanke kabinettet ble en umiddelbar hit.
Senere utgaver av den klarte ikke å gjenta suksessen i samme grad, men den nye 8300A skal plukke opp stafettpinnen fra 8000A og føre den helt tet. Derfor er den helt ny, fra innerst til ytterst. Nye og bedre komponenter, en større strømforsyning og et moderne kretsløp, skal gi den ferske forsterkeren enda bedre lyd.
Kun analog
Ellers er oppskriften den samme. Korte signalveier gir mindre støy, bedre komponenter og større strømforsyning, gir lavere forvrengning og bedre kontroll. Her har man valgt å utelukke DAC, men trenger man en, finnes det flere å velge blant hos Audiolab.
Den er såre enkel å bruke, men vi synes man kunne kostet på seg bedre høyttalerterminaler på en forsterker i denne klassen. Pluss dog, for å inkludere balanserte – analoge – lydinnganger, som ytterligere kan redusere støy.
Lyden
Med Audiolab 8300A får du veldig åpen og behagelig lyd, som du aldri blir sliten av. Den lyder nydelig på kvinnevokal som Adeles Hello, og leverer et svært balansert lydbilde med god dybde. Men det spruter ikke av den.
Forsterkeren kan lyde for behersket, som for eksempel på Leif Ove Andsnes Beethoven Journey. Her savner vi at orkesteret kommer frem i all sin prakt.
Bevares, klangen er innsmigrende og klaveret nydelig gjengitt. Veldig bra altså, men litt mer dynamisk kontrast er noe vi savner på 8300A. Med Hoziers Take Me To Church, hører vi enkelt hvor bra forsterkeren klarer å gjengi vokalklangen. Det er noen av det bedre vi har hørt av vokalgjengivelse, men også her føler vi at dynamikken er for behersket.
Vår mening
Rytmen drar seg aldri skikkelig til her, selv om forsterkeren har god kontroll når vi spiller høyt, og leverer et like raffinert og balansert lydbilde uansett volum, klarer den ikke å engasjere oss helt. Det sobre designet – særlig i sølvgrått – og det legendariske navnet holder ikke helt inn, og Audiolab 8300A må se seg slått før den når målstreken.
Last ned siste nummer av Lyd & Bilde – helt gratis!
Også i denne testen:
Arcam A29
Behersket eleganse
Fra Arcam kommer A29, en lovende kraftleverandør som dessverre har en litt for «stiff upper lip» for vår smak.
Technics SU-C700
Det korteste strået
Det kan late til at Technics har fokusert for mye på teknologi og for lite på musikk.
Onkyo A-9070
En snill kjempe?
Onkyo-forsterkeren er en skikkelig tungvekter, men vi skulle ønske den slo litt hardere fra seg av og til.
Yamaha A-S1100
Musikk på første klasse
Denne forsterkeren fra Yamaha er en mester i å grave frem musikalske detaljer, men krever sitt fra det tilhørende utstyret!
Cambridge Azur 851A
Klokkeren lyd
Hos Cambridge Audio dreier det seg om å gjengi lyden renest mulig. 851A er et prakteksemplar i så måte.
Naim Nait 5Si
Med denne blir du en danseløve
Den lille Naim-forsterkeren spiller sokkene av deg!
Pioneer A-70DA
Velutstyrt superlyd
Her får du glimrende lyd kombinert med påkostet digitalkonvertering, i et elegant og robust kabinett.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser