I Norden har musikkstrømming tatt over som det foretrukne mediet for avspilling av musikk. Millioner av oss bruker mobilen som musikkspiller, og bruker den enten med hodetelefoner, eller så strømmer vi musikken trådløst til anlegget. Eller en trådløs høyttaler.
Da er det bare naturlig at radioene også får strømming. Ikke bare av radiosendinger som holder stand som det største strømmemediet, men også strømming fra mobilen. For med Bluetooth kan du skifte fra favorittprogrammet ditt, til favorittartisten din med et tastetrykk. Derfor har de aller fleste radioer i dag Bluetooth innebygget, slik at de også kan være en trådløs høyttaler for mobilen. Eller nettbrettet.
En bonus med strømming, er at man kan strømme radio og podcaster via apper på mobilen, og velge blant over 200.000 radiostasjoner på internett.
Det finnes svært mange radioer å velge blant. De fleste av dem har FM, DAB og DAB+ (Digital Audio Broadcasting), i noen tilfeller også nettradio, Spotify Connect, og Bluetooth.
TV 2 hjelper deg intervjuer Lasse Svendsen
Sjefsredaktør i Lyd & Bilde, Lasse Svendsen, forteller i dette intervjuet litt om forskjellen på radioene som er med i testen, og Ronny fra NRK P3 tester om han kan høre forskjell på DAB og FM.
Hva vi har testet
I denne testen har vi valgt bærbare og batteridrevne digitalradioer, som alle har trådløs Bluetooth-strømming.
Vi har lagt størst vekt på bærbarhet, brukervennlighet og lydkvalitet, men også tilkoblingsmuligheter. For det kan være kjekt å kunne koble til et par hodetelefoner, i tillegg til å strømme musikk fra smartmobilen eller nettbrettet. Nesten alle radioene i testen kan kobles til stereoanlegget i stuen, da får man enda bedre lyd, og selv monoradioene gir deg da stereolyd.
Hva skal man se etter?
Det er like mye et spørsmål om hva man skal høre etter. God lyd på tale, eller musikk. Sjekk at den har mulighet for de tilkoblingene du trenger. Bluetooth for strømming, hodetelefoner, ekstra høyttalere eller linjeutgang til anlegget. Er den enkel å bruke, kan alle stasjonene lagres i et minne? Kan den brukes med batterier? Er den liten nok til å være bærbar, og er den enkel å bruke? Ser man hva som står på skjermen når den står i sollys på terrassen?
Fire kjappe spørsmål om DAB-radio:
Hva er DAB+?
Det er digital kringkasting av lyd. Kan også brukes til bilde og video, men den foreløpige protokollen handler om digitale radiosendinger. Komprimeringen av signalet gir datastrømmer opp til 384 kbps, men det er sjelden at det sendes i DAB over 160 kbps. Til sammenligning er en CD på 1411 kbps datastrøm.
Hva er fordeler og ulemper med DAB+?
Fordelene med DAB+ er muligheten for å sende mange frekvensblokker noe som gir større kapasitet i sendenettet enn FM-radio. Den digitale overføringen gir ingen hørbar sus, selv ved svært lav signalstyrke. Det kan lages programmer i egne sendeblokker for en kort periode. For eksempel OL-radio, VM-radio, osv. Det er plass til langt flere kanaler i DAB, og tilbudet kan derfor blir mye større med DAB enn med FM. De aller fleste DAB-radioer har automatisk søk og programmering av stasjoner med et tastetrykk. Akkurat som en FM-radio.
Dekning
I Norge er DAB-dekningen nesten på 100 prosent av bosettingen, og flere radiokanaler finnes kun på DAB. I Danmark er den 35 prosent, mens Sverige ha lagt DAB-radio på is, på ubestemt tid. Men også i Sverige selges det FM-radioer som også har DAB og DAB+, slik at de kan brukes både med eksisterende FM-nett, og et eventuelt DAB-nett.
Det er viktig at man velger en mottaker med DAB+, for den bruker AAC+-koding av lydsignalet som teknisk sett kan gi bedre lyd enn vanlig DAB, men DAB+ er ikke bakoverkompatibel med DAB uten pluss. Derfor selges de fleste radioer i dag med mottakere for både DAB og DAB+ – i tillegg til FM-radio.
Når må jeg kaste mine FM-radioer?
Har man god DAB-dekning, kan man trygt bytte ut sine gamle FM-radioer med DAB-radioer nå. Så å si alle radioer som selges i dag er både DAB/DAB+ og FM-radio. FM-sendenettet stenges gradvis i 2017, så man har god tid. Husk å levere brukte radioer på en avfallsstasjon, eller i forretningen der du kjøper DAB(FM)-radioene dine.
Sony XDR-S60DBP
Bommer på det viktigste
Store knapper og skjerm hjelper ikke Sony-radioen, som leverer for dårlig lyd.
POP Duo
Billig og enkel
Til prisen bør stereoradioen fra Pop være et kupp. Det er den ikke.
Pinell GO+
Veldesignet reiseradio
Pinell-radioen spiller høyere enn den ser ut, og er en utmerket bærbar høyttaler for musikkstrømming.
Pure Evoke D2 Mio
Skuffende lyd
Pure kan digitalradio bedre enn de fleste, men selv de beste kan bomme på målet.
Radionette Solist
Strålende solist
Med attraktiv design og god lyd gjør radioen ikke skam på Radionette-navnet.
Sangean WFR-29C
Trådløs verdensradio
Sangean har radioen for de som elsker radiolytting, også fra utenlandske stasjoner.
Sandstrøm Juice Portable
Utholdende strømmeradio
Med det treffende navnet Juice Portable, spiller den lille radioen i over et døgn før batteriet må lades.
Tivoli Audio PAL+ BT
Kompetent kompis
De små Tivoli-radioene skuffer sjelden. Ikke denne gangen heller, med testens beste lyd.