Man skal ikke besøke mange butikker for å finne et bredt utvalg av radioapparater. Mange av dem med navn som ingen har hørt om. Men Tivoli har de fleste fått med seg, og trolig har de fleste minst én Tivoli-radio, for den italienskklingende radioprodusenten har solgt rekordmange radioer her oppe.
Det har beredt grunnen for mange mer eller mindre vellykkede konkurrenter, som pakker inn den samme teknikken i farverike radioer, og klistrer sitt eget navn på fronten.
Den enkleste oppskriften er ikke alltid den beste, hvert fall ikke for Tom DeVesto, som sammen med Henry Kloss, skapte den moderne radiosuksessen Tivoli Audio.
Etter at han solgte seg ut av selskapet, begynte han å kjede seg. Mannen som tidligere hadde solgt høyttalere, spilt i band og dratt på seg like mange år som de bestselgende rockerne i Rolling Stones, trengte noe å gjøre.
Han kunne flydd til Kina og satt navnet sitt på hvite, sorte og røde radioer, og solgt dem her. I et nærmest umettelig marked, ville han hatt like store muligheter som andre ukjente produsenter. Men Tom DeVesto valgte den tunge veien.
Han startet på nytt. Han valgte navnet fra den tredje største innsjøen i Italia, og kalte radioene Como Audio. De første produktene, Solo og Duetto, minner så pass om hans sin tidligere suksess, at de står i fare for å fremstå som kopier. Det er de ikke.
Strømming og multirom
Radioene er ikke bare det, de er også en Bluetooth-strømmehøyttaler, med både Spotify Connect og Google Cast innebygget – og kan kobles til Wifi-nettverket ditt hjemme, eller til andre lydkilder. Med ledning.
For eksempel kan du plugge inn lyden fra tv-en via en optisk inngang på baksiden, og styre Como-radioen med den medfølgende fjernkontrollen. Eller Como Control-appen som finnes til Android- og IOS-telefoner.
De to første radioene, eller som se selv kaller dem, smarthøyttalerne, er nesten identiske bortsett fra antall høyttalere. Den mindre Solo har to høyttalerelementer som leverer monolyd, mens den større Duetto har to per kanal for stereolyd.
Ellers er de teknisk sett nær identiske, med stereomottaker for FM og DAB+, og stort sett de samme tilkoblingene. Begge kan leveres i valnøtt eller hickory-finer mot et tillegg i prisen, eller glanset sort eller matt hvit.
De kan også brukes i flere rom. Eller soner som de kaller det. Antall soner avhenger litt av nettverkskapasiteten, men hver sone kan ha oppt til fem enheter.
Hvis man ønsker en multiromsløsning, kan man styre flere fra appen på telefonen, og spille hva man vil hvor man vil. Eller det samme på alle høyttalerne. Den mindre Solo-radioen kan forresten utvides til stereo med en separat høyttaler kalt Ambiente. Den finnes naturligvis i de samme utførelsene som Solo.
(Foto: Produsenten)
Fargeskjerm
Her har vi testet stereomodellen Duetto, som er like enkel å bruke som de fleste radioene vi har testet. Man kan lagre radiostasjoner uavhengig av kilde – FM, DAB+ eller nettradio – og velge favorittene fra appen, fjernkontrollen eller de seks små knappene på fronten.
Det eneste som kan virke komplisert, er å koble den til Wifi-nettverket, det krever mange tastetrykk, men det er ikke Como Audio alene om.
Fargeskjermen på fronten burde være trykkfølsom, men er ellers kjekk å ha, siden den viser mye informasjon om hva man hører på. Den kan også vise albumcovere, bilder og video, der det finnes støtte for det.
Knallgod lyd
Inni den 37 cm brede Como-radioen, unnskyld, anlegget, sitter en 30 w forsterker som driver fire høyttalerelementer. En 76 mm mellomtonebass, og en 19 mm diskant per kanal. Det finnes ingen subwoofer her, men en bassrefleksport på baksiden løfter bassnivået litt ekstra.
Ellers kan man grave seg ned i de alt for kompliserte menyene – og igjen, Como Audio er ikke alene om det, og stille bass og diskant etter smak.
Ikke at jeg tror alle vil finne det nødvendig, for ikke overraskende, lyder den meget godt.
Faktisk er Duetto-modellen noe av det bedre vi har testet blant stereoradioer. Den låter ikke like mektig i bassen som den større og dyrere Revo SuperSystem, men den lyder både klarere, tøffere og mer raffinert enn Tivoli Audios noe mindre Music System Three.
Finn en radiostasjon som ikke komprimerer signalet for mye (64 kbit er mye, 160 kbit er lite), eller strøm musikken via Bluetooth fra telefonen. Eller for aller best lyd, plugg laptopen eller enn annen digital lydkilde til den optisk inngangen på baksiden.
Alternativet er å strømme med en GoogleCast Audio til USB-inngangen på baksiden.
Da høre man hvorfor Tom DeVesto lyktes med Tivoli. Men her er lyden renere, bedre balansert og ikke minst er diskanten et viktig bidrag til at lydbildet virker friskere. Åpnere og tydeligere, rett og slett.
Med et godt bassfundament holder den engasjementet oppe, og den meget fint definerte mellomtonen, gir ikke bare klarere tale, men også flott vokalklang. Det er i det hele tatt meget bra for en bordradio.
Et godt valg
Den er både et godt musikkanlegg, en glimrende radio, og et snasent møbel. Prisen er riktignok høy, men kan forsvares med at du neppe får et så komplett anlegg i en så liten innpakning, i samme prisklasse. Como Audio kan absolutt vise seg å ha livets rett, i radiojungelen der ute.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser