Mange spådde et blaff da salget av vinylplater tok av for et par år siden. Men salget av LP-er har bare økt i følge ferske bransjetall, og det drar opp salget av platespillere.
Det har medført at utvalget av spillere har økt kraftig, og nå er det mulig å finne spillere under tusenlappen. Det er ikke disse vi er mest opptatt av. Fordi vi alltid søker etter de beste kjøpene, må listen legges høyere. Platespillere som lyder godt er ikke billige, men de behøver ikke å koste all verden.
Noe vi fant ut for et halvt år siden, da vi testet fem platespillere rundt 5000 kr stykket.
Denne gangen skal vi legge listen litt lavere, og ta for oss en rimelig platespiller fra testvinneren Audio-Technica, i duell med en spiller fra Pioneer. Begge leveres med pickup ferdig montert, og krever ingen forkunnskaper for å sette opp og komme i gang med.
Plug’n play
Du trenger heller ikke en ekstra platespillerforsterker (RIAA-trinn) for å bruke spillerne. De har RIAA innebygget, og Audio-Technica-spilleren har i tillegg USB-utgang. Den plugger du rett i PC-en. Da kan du nemlig rippe platene på PC-en, og overføre musikken digitalt til mobilen.
Les: Test av seks platespillere
Kom i gang
Når du skal pakke opp en platespiller, må du finne frem alle delene. Legg dem på et bord slik at du har oversikt. Der skal du foruten spilleren og et gjennomsiktig støvlokk, ha en strømforsyning, lydkabler, platetallerken, platematte i filt eller gummi, drivrem og en motvekt til armen.
Det skal også følge med en monteringsanvisning. Den er det smart å følge.
De fleste platespillere har remdrift. Gummiremmen tres på som vist i monteringsanvisningen, platetallerkenen og matten legges på og motvekten monteres som beskrevet. På vekten sitter det en skala som dreies til null når armen er i balanse. Da ‘svever’ den i vater – på linje med tallerkenen. Husk å forsiktig ta av plastbeskyttelsen på pickupen, før du justerer vekten.
Det gjør du ved å dreie skalaen og vekten samtidig, som regel til 2 gram stiftrykk – fremdeles uten plastbeskyttelsen på.
Ved siden av aksen til armen, sitter som regel en antiskatingskala. Hvis det ikke står noe annet anvist, dreies den til det halve av stifttrykket, eller halvannen verdi (1,5) dersom armen fremdeles tvinges utover når du senker stiften i platerillene.
Hvis du ikke får noe bass, eller stiften hopper hele tiden, må du øke vekten med 0,1 gram til den sitter godt i rillene. I motsatt fall, med for høyt stifttrykk, blir lyden forvrengt og slitasjen på stift og plater øker.
En platespiller ligner litt på en mikrofon, skal stå i vater på et stødig og flatt underlag. Unngå vibrasjoner og resonanser som høres ut som rumling i høyttalerne. Plasser spilleren et stykke unna høyttaleren, og unngå sterke magnetfelt. Hvis det stadig rumler i høyttalerne, trenger du et bedre underlag. Kjøp en dempeplate eller noen dempeføtter i en hifi-butikk – eller monter en vegghylle på veggen til spilleren.
Slik får du bedre lyd
Hvis de fysiske forutsetningene med plassering og justering er tilfredsstillende, er alt i skjønneste orden. Men det er fullt mulig å få enda bedre lyd også fra billige platespillere.Det første man bør gjøre, enten man skal oppgradere enn gammel eller ny spiller, er å bytte til en bedre pickup. Det kan det være lurt å gjøre hos butikken som selger deg pickupen. En pickup til 1000-1500 kr, kan løfte lydkvaliteten mange hakk på en rimelig spiller, mens dyrere spillere godt kan skjemmes bort med dyrere pickuper.
Fire gode pickuper som ikke ryster budsjettet:
- Ortofon 2M Red 1095 NOK/ 1090 SEK/799 DKK
- Sumiko Pearl 1495 NOK/ 1290 SEK/ 895 DKK
- Rega Elys 2 1790 NOK/ 1990 SEK/ 1095 DKK
- Denon DL-103 2298 NOK/2898 SEK/2199 DKK
Audio-Technica AT-LP120
Solid vinylspinner
Gunstig pris, solid kvalitet og god lyd gjør dette til et godt valg.
Pioneer PL-30 K
Spiller for ferskingene
Pioneer-spilleren er et godt valg for alle som trenger enkel betjening og grei lyd.