Man trenger bare en radiomottaker, så er alt klart for sportsendinger, debattprogrammer og musikk. Har man i tillegg en reiseradio er det ingen grenser for hvor man kan hører på radio.
Det kan argumenteres med at man ikke trenger en radiomottaker, så lenge det finnes radioapper til mobilen. Men det krever en separat høyttaler, om lyden skal bli bra.
For mange er det derfor mer hensiktsmessig med en radio som kan tas med. En som ikke er for stor, går på batterier, og gir god lyd selv om størrelsen er beskjeden.
En reiseradio kan likegodt brukes hjemme, som på hytta, i båten, campingvognen, eller på reiser. Herav navnet reiseradio.
Da er det viktig at den ikke er for stor. Den skal få plass i en veske, den må ha god batteritid, være enkel å bruke – gjerne med forhåndsinnstillinger av radiostasjoner, og den kan godt være rimelig. Man stiller ikke samme krav til en reiseradio, som til en bordradio som skal stå i stuen. Derfor har vi ikke lagt like stor vekt på funksjoner og lydkvalitet som vi vil gjøre i tester av dyrere radioer. For i denne testen koster flere av radioene under tusenlappen. Da sier det seg selv at det er grenser for hvor avanserte de er, og hvor god lyden kan bli.
Batteridrift
Radioene i denne testen har tre vesentlige ting til felles. De har batteridrift enten i form av innebyggede ladbare batterier, alkaliske batterier eller en separat batteripakke. Alle radioene i testen har FM-, DAB+ -radio, flere forhåndsinnstillinger, og uttrekkbar antenne.
Med ett unntak, har alle som én hodetelefonutgang, slik at man unngår å forstyrre omgivelsene når det er påkrevet. De fleste radioene i denne testen, har Bluetooth for strømming av musikk fra mobilen. Slik at radioen kan brukes som mobilhøyttaler, også hvis det ringer.
Hva vi har testet
Radioene kommer i forskjellige størrelser, og med ulike priser. I denne testen har vi valgt ni reiseradioer fra under tusenlappen opp til 1500 kr. De er små nok til at de er enkle å få plass til, mens testens største radio – Radionette Menuett – kanskje er bedre egnet på hytta, terrassen eller i båten.
Siden lyd er en fundamental egenskap i en radio, har vi vurdert lydkvaliteten slik vi alltid gjør for å skille skitt og kanel. Men vi legger ikke like mye vekt på bassgjengivelse, balanse, fokus og dynamikk, som vi gjør på dyrere produkter.
Her holder det at lydbildet er tydelig, med godt fokus på vokal, og at det har tilstrekkelig med bass til at det er mulig å følge rytmen i musikken.
Vi har lagt større vekt på brukervennlighet og bærbarhet. Radioen bør ha tydelige knapper som er lette å betjene uten å måtte trykke mange ganger for å skifte stasjon. Batteriet må holde i mer enn seks timer for å bli godkjent, og alt over 10 timer er ren bonustid.
Hvis lyden, brukervennligheten og spilletiden er upåklagelig til prisen, er det mer enn godkjent, og da nøler vi ikke med å kåre en best i test, og/eller et beste kjøp.
POP Travel
Lommeradio
Pop Travel passer perfekt som reiseradio for folk på farten.
Sangean DPR-67
Enkel og grei
Sangean-radioen er mye radio for pengene, og midt i blinken som reiseradio.
Sandstrøm Constellation Aria
Stilren reiseradio
Sandstrøm-radioen er en utmerket radio som tar lite plass og har mye å by på.
Pure Evoke H2
Et strøk av luksus
Pure-radioen blir ikke virkelig bærbar før man kjøper en batteripakke til den.
Sony XDR-V1BTD
Stereolyd
Sony-radioen spiller i stereo og er godt utstyrt, gunstig priset og har lang batteritid.
Sandstrøm Juice Portable
Utholdende reiseradio
Den lille Juice Portable, spiller lengre enn de fleste og lyder slett ikke verst.
Radionette Menuett Portable
Budsjettvinner
Radionette lager ikke den minste, men den beste blant rimelige reiseradioer.
Sandstrøm Constellation Aria Duo
Dobbelt opp
Den store Sandstrøm-radioen byr på god stereolyd.