Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Guide til smartklokker

Er det på tide å kjøpe en smartklokke?

Vi ser på hva smartklokkene kan i dag, og hva neste generasjon gjør bedre.

Skrevet av / 20.03.17 - 15:10
Guide til smartklokker
Jonas Ekelund

Produkter i denne test

Da vi testet de første smartklokkene i 2013, var vi ikke spesielt imponerte. De var klumpete, vanskelige å håndtere, batteritiden var dårlig, og de kunne faktisk ikke gjøre spesielt mye. Ved siden av å se hva klokken var, kunne man se meldinger og vær, styre musikkavspilling og holde styr på treningen. Visse hadde mer eksperimentelle enn praktiske finesser, som et innebygd kamera. Selve klokkene har for all del blitt bedre i årenes løp, og fått lengre batteritid, mer lettlest skjerm og lavere vekt.

 

Men det fundamentale problemet med første generasjon moderne klokker, var at man ikke kunne laste ned apper. Det var ingen operativsystemer til klokkene, så hver produsent brukte sin egen programvare, eller benyttet dårlig tilpassede smartmobil-OS, som Android. Naturligvis var tredjepartsprodusentene ikke spesielt glade i å legge ned tid og penger på å tilpasse sine apper til de utallige klokkene som fantes der ute. Det var på tide med standarder.

 

Allerede i 2014 løste det seg, selv om det også da splittet markedet. Vi fikk en klokkeversjon av Tizen, som støttes av blant annet Intel og Samsung. Naturligvis var det sistnevnte som var først ute med sin Gear S2. Samme år slapp Google sin Android Wear, som er tilpasset smartklokker. Det første produktet ble LG G Watch. Apple fortsatte å holde seg på sin kant, inntil de i 2015 slapp den første Apple Watch som kjører deres eget operativsystem WatchOS.

 

Med et veldig likt format på klokkene, samme sensorer og svært lik elektronikk på innsiden er det derfor viktig hvilket operativsystem klokken benytter. Det er jo det som avgjør mange av funksjonene, håndteringen og hvilke apper man kan bruke. Så la oss gå gjennom de tre utfordrerne.

 

Titzen

Et operativsystem basert på Linux, utviklet av Linux Foundation, Tizen Foundation, Intel og Samsung. Det brukes mye til innbygging i smarte hjem-apparater, hjemmeelektronikk og til og med hvitevarer. Men spesielt Samsung har i tillegg pushet på å bruke det til billige mobilmodeller i utviklingsland, samt som sagt for smartklokker. Tidlige versjoner led stort av mangel på apper, men med tiden har alt flere kjente apper blitt sluppet. I dag er det ikke noe stort problem, og man finner alt det nødvendige, som Spotify, SAS, Über, Shazam, Amazon Prime, Skype, Twitter, Office, Evernote, Kindle, Tripadvisor, Runtastic og Paypal. Det er raskt, pent og med god integrering mellom mobilen og klokken. Den eneste egentlige ulempen er at det hovedsakelig er Samsung som satser på det.

 

WatchOS

Apples eget klokke-operativsystem er basert på iOS til mobilen. Det merket man ganske tydelig i de første versjonene, hvor grensesnittet ikke var helt gjennomtenkt. Dessuten var det forholdsvis ressurskrevende, noe man merket ved at klokkene føltes langsomme og batteriet gikk tomt altfor fort. Versjon 3 som ble sluppet samtidig med andre generasjons klokke, er betydelig mer polert. Navigeringen er mer intuitiv og alt føles raskere, samtidig som den ikke drar like mye batteri. En stor fordel er tilbudet av apper, noe som delvis skyldes at utviklerne kan lage såkalte universelle apper. De fungerer på flere typer av apparater, som iPhone, iPad og Apple Watch. Det er tydelig merket i App Store, og innebærer også at man ikke må kjøpe en app flere ganger. På kort tid har WatchOS utviklet seg til det mest modne operativsystemet for klokker, med flest funksjoner.

 

Android Wear

Som navnet antyder, er det Googles operativsystem som har sine røtter i mobilenes Android. Det ble sluppet i 2014, som en løsning på problemene produsentene hadde med å kjøre tilpassede Android-versjoner i klokkene. Det tilpassede operativsystemet hadde et grensesnitt som fungerte bedre på en liten skjerm, støtte for klokkenes sensorer, og fungerte med mange produsenters elektronikk. Men det var langt fra perfekt, og selv om det støttet Google Now, var det mest en enveiskommunikasjon. En stor fordel er imidlertid at det siden 2015 faktisk har fungert bra sammen med iPhone. Men siden har det faktisk ikke skjedd så mye mer enn at det har blitt lagt til støtte for høyttalere og Wifi. Før nå, da en stor oppgradering til versjon 2 akkurat har blitt sluppet. Mange nye klokkemodeller vil komme, og det skal bli spennende å se hvilke uventede finesser neste generasjons smartklokker vil by på.

 

I vår minitest av smartklokker har vi eksempler på klokker som kjører WatchOS, Tizen, Android Wear, og den første klokken som ble sluppet i Skandinavia med Android Wear 2.

 

 

 

Hva er nytt i Android Wear 2.0?

 

Bedre urskiver: Tidligere har urskiven bare kunnet vise utvalgt informasjon som dato, batteri og treningsmål. De nye urskivene kan skreddersys med informasjon fra apper, som neste møte fra kalender, aksjekurser eller hurtigknapper for å bestille taxi eller starte treningen. Ulike urskiver kan ha ulik informasjon slik at du kan sveipe mellom jobb, fritid eller treningsstudioet.

 

Treningsappen Google Fit kan måle tempo, distanse, kaloriforbrenning og puls mens du går, springer eller sykler. Foruten å regne armhevinger og situps, kan den nå også regne repetisjoner med vektstangen.

 

Med en innebygd Play Store i klokken kan du laste ned Android Wear-apper direkte, selv om den er koblet til en iPhone. Har klokken din innebygget SIM-kort, kan du også holde styr på samtaler og meldinger samtidig som du strømmer musikk direkte til klokken, uansett hvor mobilen er.

 

Det er lettere å håndtere meldinger. Bank for å lese hele meldingen, og velg mellom å svare ved diktering, tastatur, håndskrift eller tegnet emoji. Man kan til og med bruke smarte auto-svar som er tilpasset det som sto i meldingen.

 

Klokken har nå Google Assistant innebygget slik at man kan bruke stemmen for å stille spørsmål eller gi kommandoer. Man kan for eksempel bruke den for navigering, værprognoser eller restaurantbestillinger. Enn så lenge bare på engelsk eller tysk, men flere språk er på gang.

 

Vær klar over at visse funksjoner krever sensorer eller annen maskinvare som din eldre klokke kanskje ikke har.

 

Eksisterende klokker som kan oppgraderes til Android Wear 2.0: ASUS ZenWatch 2 & 3, Casio Smart Outdoor Watch, Casio PRO TREK Smart, Fossil Q Founder, Fossil Q Marshal, Fossil Q Wander, Huawei Watch, LG G Watch R, LG Watch Urbane & 2nd Edition LTE, Michael Kors Access-smartklokker, Moto 360 2nd Gen, Moto 360 for Women, Moto 360 Sport, New Balance RunIQ, Nixon Mission, Polar M600 og TAG Heuer Connected.

 

 

Vi tester

Apple Watch series 2         4.000 kr

Asus ZenWatch 3                3.000 kr

Huawei Watch 2                  3.390 kr

Samsung Gear S3 Classic 4.000 kr

 

Andre smartklokker å vurdere

 

Apple Watch Nike+

Apple Watch 2 Nike+ er en helt vanlig Apple Watch 2 som har kledd seg ut. Det betyr at den er rask, har GPS og er vanntett slik at du kan svømme med den. Det spesielle Nike+-armbåndet er derimot en velkommen nyhet, da det på en effektiv måte leder bort svette fra håndleddene. Den nye Nike-appen er også bra.

Karakter: 5

Spesielt anbefalt

 

Samsung Gear Fit 2

Leter du etter en blanding av en smartklokke og et aktivitetsarmbånd, er Samsung Gear Fit 2 et godt alternativ. Klokken ser bra ut, displayet er pent og batteriet holder forholdsvis lenge.

Karakter: 4

 

Polar M600

Skiller seg litt ut ved spesielt å vende seg mot fitness-segmentet. Og det er klokt, da tracking-biten og den medfølgende Flow-appen fungerer meget bra. Smartklokkedelen må derfor betraktes som en ekstra bonus.

Karakter: 4

 

TAG Heuer Connected

Den høye prisen kan forsvares med at materialkvaliteten og utførelsen ligger på et mye høyere nivå enn de fleste smartklokkene. Den passer med andre ord ikke alle, men de som rynker på nesen over at smartklokker er for nerdete, kan kanskje få mer glede av denne.

Karakter: 5

Spesielt anbefalt

 

Pebble Time

En klokke som går sin egen vei. Ideen med en tidslinje er enkel og ukomplisert, og man forstår prinsippet med en gang. Pebble Time er riktig valg om man leter etter en smartklokke som ikke koster en formue eller har et halvferdig og uoversiktlig grensesnitt.

Karakter: 5

Spesielt anbefalt

 

Fitbit Blaze

Et bra kompromiss mellom aktivitetsarmbånd og smartklokke. Lykkes best som det førstnevnte, og da den er smartere enn Fitbit Surge, er den mye mer anvendelig til hverdags. Prisen er bra, og den gjør det Fitbit gjør best – holder deg i form.

Karakter: 4

Produkter i denne test

Samsung Gear S3 Classic

Praktisk og smart

Samsungs beste smartklokke hittil, men den er allerede på etterskudd.

Bra batteritid. Smart navigering med roterende ring. Bra integrasjon av programvare og maskinvare.
Programvaren ligger etter konkurrentene. Størrelsen passer ikke alle.
Les hele testen

Huawei Watch 2

Oppkoblet og moderne

Huawei gasser på med den siste teknikken, men taper noen stilpoeng.

Klarer seg uten mobilen, takket være SIM-kort.
Ikke like elegant som forgjengeren.
Les hele testen

Asus ZenWatch 3

Stilfull, men slanket

En elegant klokke til fin pris, men man må leve med noen begrensninger.

Fin pris i denne sammenheng. Nett format. Programmerbare knapper.
Få sensorer, ikke engang pulsmåler. Middelmådig batteritid.
Les hele testen

Apple Watch series 2

Apple Watch er blitt voksen

Om man har bestemt seg for en smartklokke, er dette den beste som finnes i dag.

Pen design og utmerket kvalitetsfølelse. Mer robust og lettere å bruke. Mindre avhengig av mobilen enn tidligere.
Fungerer bare med iPhone. Mange av modellene er kostbare.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Lyd & Bilde
Scroll to Top