TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Fitbit Blaze

Smartere treningsarmbånd

Fitbits beste er også deres smarteste treningsarmbånd.

Av / 25.06.16 - 06:00
Fitbit Blaze

Home mener

  • Full av funksjoner og smartere enn de fleste treningsarmbånd. Svært god batteritid, utbyttbare armbånd og fin pekeskjerm.
  • Håpløs ladeløsning, mangelfull FitStar-funksjon og kvaliteten er ikke noe å skryte av. Vanntett? Overhodet ikke.

Så du vil ha et treningsarmbånd som er smartere og kommuniserer bedre med mobilen? Fitbit har hørt dine bønner, og fylt det nye Blaze-armbåndet med nyttige smartfunksjoner, slik at du kan bruke det hele uken. Ikke bare til trening, som de enklere Fitbit-båndene.

Det er ingen overdrivelse å si at Fitbit-folkene har anstrengt seg for å gjøre smartarmbåndet – som vi velger å kalle det, til et alternativ til en smartklokke. Langt på vei har de lyktes bra, og samtidig klart å holde prisen på et edruelig nivå.

Fitbit Blaze og Apple Watch. Foto: Lasse Svendsen
Fitbit Blaze og Apple Watch. Foto: Lasse Svendsen

Den er langt mer interessant enn Fitbit Surge, som vi testet i 2015, men har flere smartfunksjoner, som drar den mye nærmere en Apple Watch eller Samsung Gear S2.

Det er riktig å si at Blaze er en mellomting mellom et treningsarmbånd, og en smartklokke, og dessverre lykkes den ikke like godt med alt. Designet kan man elske eller hate, det er opp til deg, men det er vanskelig å elske ladeløsningen. I forsøket på å gjøre Blaze uimotståelig, har de landet på et nesten rektangulært design, hvor en lettmetallramme holder fast selve Blaze-enheten. Som er en kjip plastklump du må nappe ut fra rammen på armbåndet, og plassere i en proprietær ladekrybbe. Jepp, det er mulig å legge Blaze feil vei, slik at den ikke lader når du lukker lokket på krybben.

Jeg opplevde løsningen som håpløst klossete, og fant ingen grunn til å bli begeistret over kvaliteten heller.

Annonse
Skal du lade, må klokken ut av remmen eller lenken og inn i plastboksen du ser her. Foto: Lasse Svendsen
Skal du lade, må klokken ut av remmen eller lenken og inn i plastboksen du ser her. Foto: Lasse Svendsen

Utskiftbare remmer

Den medfølgende silikonremmen i enten sort, blått eller lilla, kan enkelt byttes ut – og det finnes også en metallenke til Blaze. Hvis du har, eller har prøvd en Apple Watch, blir du garantert skuffet om du legger penger på disken for lenken. Det er den kjipeste klokkelenken jeg har sett. Det virker som den er laget av resirkulert blikk, og slik høres den ut når du rister på den også.

Kjøp heller en ekstra silikonrem – eller lærremmen i en av tre farger. De er stilrene og komfortable, kommer i to størrelser og koster mye mindre. Kan du leve med ladeløsningen, er det mye annet å glede seg over med Fitbit Blaze.

Optiske sensorer sjekker pulsen din. Foto: Lasse Svendsen
Optiske sensorer sjekker pulsen din. Foto: Lasse Svendsen

Avvikende logging

De er på rekordtid blitt kjent som den foretrukne fitnesstrackeren, med treningsarmbånd som ikke koster skjorta, og som fungerer for mange. Derfor er det ikke rart mange umiddelbart tenker Fitbit når de tenker treningsarmbånd.

Det er her Blaze er i sitt rette element. Ser vi bort fra smartfunksjonaliteten en liten stund, er det ingen tvil om at Fitbit er gode på treningsarmbånd.

Med en skarp og relativt lyssterk pekeskjerm og tre knapper, navigerer du kjapt og sømløst gjennom de mange funksjonene. Den måler pulsen din, logger treningene dine, og dine daglige aktiviteter. Det gjør den på fremragende vis. Jeg brukte den som en vanlig (smart)klokke og på trening, og fant fint lite å utsette på funksjonaliteten. Jeg oppdaget at den ikke var helt nøyaktig på logget lengde, for både antall kilometer og skritt kunne umulig stemme, men avviket var ikke større enn at jeg fint kan leve med det.

Slike avvik er ikke unikt for Blaze, det gjelder de fleste treningsarmbånd, som gir deg en nøyaktig nok, men ikke 100 prosent korrekt oversikt over spesielt distanse og skritt. Puls også forresten. For at den skal lese pulsen din presist, bør du trekke den litt bak på armen, forbi håndleddet, og presse den litt ned mot huden.

Denne skal du ikke kjøpe til Fitbit Blaze. Foto: Lasse Svendsen
Denne skal du ikke kjøpe til Fitbit Blaze. Foto: Lasse Svendsen

Smart sporing

Som mange andre treningsarmbånd – også Fitbits selvsagt, logger den veldig mye data fra en treningsøkt. Hvor mye av det man finner nyttig, er nokså individuelt, men du kan naturligvis finne nytte i antallet forbrente kalorier, holde øye med treningsmål og passe på konsistent intensitet for å oppnå dem. Hvis du gidder å ha den på når du sover, kan de også logge søvnmønsteret ditt.

Alt som logges kan du se en oversikt over i mobilappen fra Fitbit, eller på din egen Fitbit-konto på nett.

Så langt er den ikke veldig forskjellig fra en vanlig Fitbit når man bruker den til trening, for man velger aktivitet før man begynner – løping, sykling, vekter, tredemølle, osv., men de har også FitStar, hvor kan velge oppvarming i åtte minutter, sju minutter med 13 innlagte øvelser, og 10 minutter styrketrening. Veldig bra faktisk, ikke bare for de som trener mye, men spesielt for de som ønsker å, eller bør, trene mer.

Smart? Joda. Blaze er Fitbits smarteste, men ikke regn med Apples apputvalg, i stedet er det fokuset på trådløs kommunikasjon med mobilen. Det gir deg varsler og innkomne meldinger på Blaze-skjermen, og fjernstyring av musikkspilling på mobilen.

Det må nevnes at den ikke er vanntett. Du kan ikke dusje eller svømme med den, men den skal tåle svette og en regnskyll. Batteritiden derimot, er veldig bra med opp til fem dagers driftstid, før du må finne frem den grusomme laderen.

Blaze app

Vår mening

Hvis man er tiltrukket og ikke frastøtt av det mildt sagt kjipe designet, og ikke legger ladeløsningen for hat, er Fitbit Blaze et godt kompromiss mellom treningsarmbånd og smartklokke. Den lykkes aller best som det første, og siden den er smartere enn Fitbit Surge, er den langt mer anvendelig til hverdags. Prisen er gunstig, og den gjør det Fitbit er best på, akkurat så bra som forventet. Holder deg i form. Men ingen vil gi deg komplimenter for din gode smak, noensinne.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde