Asus er elsket blant spillere for deres ROG (Republic Of Gamers)-serie. Toppmodellen G752 har vi imidlertid allerede testet. Derfor har vi denne gangen bestilt den noe lettere GL502 fra Asus’ splitter nye Strix-serie til å delta.
GL502 er en slank og til spillmaskin å være – en veskevennlig 15” bærbar. Med en tykkelse på 23,5 mm og en vekt på 2,2 kg er den nesten i ultrabook-størrelse. Og det sorte aluminiumskabinettet ville ha vært diskré, hvis det ikke var for de neonoransje detaljene på lokket.
Under lokket er maskinen akkurat like diskré som utenpå. Den neonoransje bakbelyste teksten på tastene gjør det lett å treffe riktig i LAN-partyets mørke, og tastene W, A, S og D er neonoransje. Tastaturet er i full størrelse, og det har også blitt plass til et smalt numerisk tastatur. Dessverre har tastene en upresis, vaklende vandring, som minner om ungdommens ZX Spectrum hjemmedatamaskiner.
Som på de øvrige i testen er skjermen i Full HD-oppløsning (1920 x 1080 punkter), som akkurat nå er den perfekte oppløsningen til spill.
Prosessoren i GL502 er den samme som i de tyngre maskinene: Core i7-6700HQ på 2,6 GHz. Det er imidlertid bare 8 GB RAM om bord. Det er i spillsammenheng akkurat nok, så lenge du ikke prøver å jobbe med tunge oppgaver samtidig. Forklaringen på den lave vekten og det kompakte ytre er grafikkortet, som er GeForce GTX 970M, og «bare» det nest kraftigste fra Nvidia. Det gir ikke helt samme ytelse i 3D-spill, men er til gjengjeld langt mindre effekt- og kjølingskrevende.
Som den eneste i testen har GL502V kun en harddisk om bord. En 256 GB SSD gir rask oppstart og innlasting av programmer, men gir ikke plass til så mange store spill.
Benchmark
Kompromissene i GL502V er åpenbare, men hva betyr det for ytelsen? Det betyr en del, men mindre enn man skulle tro. På 3D-grafikktesten 3DMark 15 oppnår GL502V en score på 6548. Det er halvparten av den titaniske MSi GT80, men sammenligner man med mindre ekstreme maskiner, skrumper forskjellen inn. I prosessortesten Geekbench 3 (3146 i single-core og 11 857 i multi-core) er Asus enda raskere enn MSi, sikkert takket være en nyere generasjon av i7. Samme mønster går igjen i alle de øvrige hastighetstestene. Bare på harddisktesten må Asusen se seg distansert. En overføringshastighet på 392,5 MB/s er nok lynraskt, men kun en tredel av konkurrentene.
I batteritesten Peacekeeper kjørte GL502V i akkurat tre timer før maskinen sluknet. Det er mye bedre enn MSi og Acer, men viser fortsatt at tung spillgrafikk og lang batteritid ikke går hånd i hånd.
Konklusjon
Asus Strix GL502V er den minste, letteste og billigste i testen. Den er også den mest langsomme på 3D-spill, men fortsatt kraftig nok til å trekke alle spill på markedet i dag, hvis man ikke for enhver pris vil spille med alle grafikkinnstillingene på høyeste nivå. Hvis du har et bunnløst budsjett som gir deg råd til å kjøpe både en gaming-PC og en annen bærbar til daglig bruk, kan den være et perfekt valg. Det samme gjelder hvis du ikke er storspiller, men «bare» vil ha en bærbar som kan takle de tyngste regneoppgavene.
Også i denne testen:
Acer Predator 17
Sterk debutmodell
Acer har meldt seg inn i den lille kretsen av gamer-PC-produsenter.
MSi GT80 Titan 2QE
Kompromissløs kjempe
Teknologien er på flere måter av eldre dato. Men resultatet er imponerende.
Alienware 17
For profesjonelle killere
Nydelig og pertentlig effektiv fra ytterst til innerst. Det er ikke en ting å sette fingeren på. Det måtte da i tilfelle være prisen.