TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Asus ROG G752

Stasjonær PC med lokk

Asus nye toppmodell innenfor gaming-laptoper er stor.

Av / 03.03.16 - 06:00
Asus ROG G752

Home mener

  • Lynrask maskinvare som overgår det meste. Glimrende lyd og behagelig tastatur. Til å være en overstor bærbar er den faktisk ganske elegant.
  • Den er stor og tung, og den koster ganske mange penger. For de fleste er dette overkill. Og så er den ikke raskere enn sin forgjenger.

Det å levere den beste og raskeste datamaskinen til spillere er en kamp om ære og prestisje. Og det er aldri våpenhvile. I januarnummeret kunne vi kåre MSi GT72S Dominator Pro G til å være den raskeste laptopen vi noensinne har testet. Men konkurrentene står i kø for å gjøre MSi rangen stridig.

 

ROG G752 er det nyeste skuddet på stammen fra Asus ROG (Republic Of Gamers)- serie. Den er en direkte etterfølger til ROG G751, som vi testet for et år siden.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Som forgjengeren virker G752 visuelt mindre enn den i virkeligheten er. Skjermen på 17,3” er ikke hengslet langs bakkanten av kabinettet, men noen centimeter lengre inn. Det gir plass til de knallrøde utgangsmunningene til viftene, og får samtidig kabinettet til å virke kortere. Linjene er dessuten slankere enn på G751, og ergonomien litt bedre, da man ikke må løfte hendene fullt så høyt over bordet for å skrive på tastaturet.

Annonse

 

Kabinettet er for en gangs skyld ikke kullsvart, men i titangrå metallfinish på utsiden. Innsiden er dekket av et sort, fløyelsmatt materiale, som gir et behagelig underlag når man jobber med tastene.

 

Skjermen er på 17,3”, og i Full HD-oppløsning (1220 x 1080 piksler). Det er ikke høyere enn vanlige bærbare med samme skjermstørrelse, men helt tilstrekkelig. Faktisk kan høyere oppløsning være en direkte ulempe i spillmaskiner. Dels krever flere piksler mer regnekraft i grafikkortet, dels er ikke alle spill laget til å håndtere 4K-oppløsning. Det opplevde vi på Acer Aspire V Nitro.

 

Under panseret ligner G752 typiske spillemaskiner anno 2016 (og for øvrig også sin forgjenger): En Intel i7-prosessor på 2,6 GHz, som nå er oppgradert til Skylake-arkitekturen. Den har 16 GB RAM om bord og to diskdrev: Et SSD til rask oppstart og en 1 TB konvensjonell harddisk til store programmer.

 

Grafikkortet, som er den avgjørende komponenten i en spillmaskin, er (selvfølgelig) Nvidia GeForce GTX 980 M. Det er det største kortet for øyeblikket, og er derfor standardutstyr i tunge gaming-laptoper.

 

Gamere sitter nok kanskje lenge ubevegelige foran skjermen. Men når de går ut, får de til gjengjeld en del ekstra mosjon ved å bære rundt på en godt fire kilo bærbar. Pluss en solid murstein av en strømforsyning. En gamer-bærbar med prosessor, og spesielt grafikkmuskler til 3D-spill, samt et kjølesystem til å bli kvitt flere hundrede watt spillvarme, blir uunngåelig både stor og tung. En måte å gjøre selve maskinen lettere, er å plassere grafikkprosessoren i en separat boks som man kan la være igjen hjemme når datamaskinen brukes til mer dagligdagse oppgaver. Den løsningen har Razer valgt i deres superlette Razer Blade Stealth.

 

Benchmark

Det er ingen tvil om at G852 er en rask maskin, utstyrt med noe av den beste maskinvaren som (mange) penger kan kjøpe. Men den er ikke mange hestehoder foran konkurrentene.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

I Geekbench 3-prosessortesten scorer den henholdsvis 12.591 i multi-core og 3.237 i single-core. Det er flott, men ikke uovertruffent. Det samme kan man si om en 3DMark 15-score på 8.124. Det er bedre enn de fleste datamaskinene på markedet, og du kan spille de fleste 3D-spill med høye innstillinger på grafikken.

 

I Cinebench testen, som viser datamaskinens evne til å behandle video, oppnår G752 en hastighet på 73,17 fps. Det er i det høye sjiktet av markedet. Til gjengjeld er det overraskende at maskinen bare oppnår et resultat på 3.652 i Browsermark-testen. I praksis vil den imidlertid ikke ha problemer med å vise selv kompliserte websider.

 

Man skal være forsiktig med å ta Benchmark-tester for å være den absolutte sannhet, og kjører man samme Benchmark to ganger på samme maskin, vil tallverdiene være forskjellige. Av samme grunn gjentar vi alltid våre målinger flere ganger, og velger den beste verdien. Og vi slår selvfølgelig av alle game- og turbo-modes, og lukker alle sparefunksjoner. Det har vi også gjort på G752, og resultatet er fortsatt tydelig: Den er rask, men det er flere der ute som er raskere.

 

MSi GT72S, som vi testet i januar, ligger 10–20 prosent høyere i de fleste testene. Det gjør ikke Asus-en til en dårlig laptop, men nyere pleier å bety bedre, og G752 blir faktisk slått minimalt av sin egen forgjenger G751, som vi testet for et år siden.

 

Konklusjon

Asus ROG G752 er en lynrask og lekker spillmaskin, som de fleste gamere ville være stolte over å dra opp av ryggsekken til et LAN-party. Ytelsesmessig befinner den seg i toppklassen av bærbare. Og så ser den til og med fantastisk flott ut!

 

Hvis målet er å ha den bilen som kommer raskest over krysset, er forholdet mer problematisk, da det finnes noen få maskiner i samme prisklasse som er litt raskere. Inkludert dens egen forgjenger ROG G751, som for øvrig fortsatt kan kjøpes – og det til en pris som ligger noen tusen under den nye modellen. Men den er til gjengjeld enda tyngre og vanskeligere å ha med seg.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC