TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Sony Cybershot RX100 III

Det beste lommekameraet – ever!

Prisen er det eneste vi har å trekke for, på det som uten tvil er det beste lommekameraet vi noensinne har testet.

Av / 18.10.14 - 09:00
Sony Cybershot RX100 III

Lyd & Bilde mener

  • Klasseledende bildekvalitet i en minimal innpakning, kombinert med en fremragende innfellbar elektronisk søker og lyssterk optikk.
  • Kameraet er så lite at knappene også blir små, og det koster mer enn de fleste kompaktkameraer.

NO gullikon 2014.indd

Sonys knøttlille RX100 III er den tredje utgaven av deres proffkompakt, og er ikke bare den beste utgaven, men det beste lommekameraet vi har testet til nå. Bildekvaliteten holder så høyt nivå, at det faktisk kan konkurrere med – og langt på vei erstatte mange av speilreflekskameraene vi har testet. Grunnene til det er flere.

Egenskapene i lite lys er fremragende, med bare moderate mengder bildestøy. Samtidig er den optiske kvaliteten til den lyssterke zoomen så høy, at man kan regne med sylskarpe og detaljerte bilder. Som man sjelden ser fra små kameraer. Størrelsen til tross, Sony har klart å bygge inn både en vippbar skjerm, og en elektronisk søker i RX100 III.

Flippbar selfieskjerm.
Flippbar selfieskjerm.

En søker som faktisk er bra, og ikke minner om de redselsfulle søkerne i mange videokameraer vi har testet. For å holde størrelsen på et minimum, har Sony flyttet blitsen og plassert en oppfellbar søker som man feller opp med en knapp på siden. Når søkeren spretter opp, slås kameraet på og man er klar til å fotografere.

Knappene er naturlignok små, men kameraets praktiske innstillingshjul rundt objektivet – som kan programmeres, gjør det mulig å tilpasse kameraet til forskjellige behov. Det skal ikke glemmes at videokvaliteten er svært god for et så lite kamera.

Annonse
Fremragende bildedynamikk i godt lys på lave ISO-verdier.
Fremragende bildedynamikk i godt lys på lave ISO-verdier.

Hva får du
Det er godt gjort av Sony å klare å klemme inn en relativt sjenerøs elektronisk søker, som attpåtil kan felles ned i kameraet når den ikke brukes. Oppløsningen er 1,44 Mp, og søkerbildet er forbausende stort, og det er minimalt med forsinkelse i søkerbildet.

Når søkeren er oppe er det mer tilfredsstillende å bruke kameraet, fordi man kan holde med begge hender og få et bedre grep. Når man bruker søkeren og holder kameraet med bare en hånd, merker man fort at det glatte kompaktkameraet kunne trenge et skulpturert håndgrep. Det finnes som ekstrautstyr, men burde være standardutstyr til denne prisen.

Utsnitt fra bilde med meget små detaljer.
Utsnitt fra bilde med meget små detaljer.

Bildebrikken er nyeste utgave av Sonys 1-tommers CMOS-brikke (samme som i RX1000 II), med bakbelysning for bedre følsomhet, og en ny Bionz X bildeprosessor for renere bildefiler med jevnere fargegjengivelse. Objektivet er helt nytt, med 24-70mm rekkevidde og meget god lysstyrke på 1,8-2,8. Avhengig av brennvidde.

Ganske bra kontroll over dybdeskarphet på 70mm f2,8.
Ganske bra kontroll over dybdeskarphet på 70mm f2,8.

Det har også fått muligheten til å lagre full 1080/50p HD-video, i det nye XAVC S-videoformatet, som tillater bildestrøm på 50 Mbps. Det gir klasseledende videokvalitet for noen kompaktkamera med 1080 HD-video.1250 ISO nærmer seg grensen for hva som er innenfor på bildestøy.

1250 ISO nærmer seg grensen for hva som er innenfor på bildestøy.
1250 ISO nærmer seg grensen for hva som er innenfor på bildestøy.

La oss ikke glemme at kameraet også har fokusmarkering (peaking) for bedre skarphetskontroll under manuell fokus, og sebramønster for kontroll over høylys under videoopptak. Eller at det er mulig å tappe et ukomprimert videosignal fra HDMI-utgaven, noe bare noen få systemkameraer kan.

Svært jevn skarphet også på store blendere.
Svært jevn skarphet også på store blendere.

Hvor bra er det
Med det nye zoomobjektivet og bedre bildeprosessor, er bildekvaliteten strøken nesten på alle ISO-verdier. Det er forbløffende hvor mye Sony har klart å klemme ut av det lille kameraet. Det klarer å beholde dynamikkomfanget i bildene, selv på ISO-verdier over 1600, og det er ikke mye plagsom bildestøy før 6400 ISO. Derfra og opp, blir det veldig grovkornet, men det betyr at man kan fotografere på full blenderåpning i lite lys uten at man behøver å engste seg for støy. Så lenge man begrenser seg til maks 3200 ISO.

Synlig bildestøy særlig i mørke partier, på 6400 ISO.
Synlig bildestøy særlig i mørke partier, på 6400 ISO.

Oppløsningen og skarpheten er fremragende. Mye grunnet det svært gode zoomobjektivet som er jevnt skarpt på alle brennvidder, og nesten alle blenderåpninger. Samme med fargegjengivelsen som er jevn også på jpeg-filer, men skal vi sette fingeren på noe, må det være litt for aggressiv støydemping på jpeg-filer. Men da kan man alltids lagre råfiler i stedet.

I godt lys kan man komme unna med selv 12800 ISO, men straks lyset faller på, øker kornstøyen betraktelig.
I godt lys kan man komme unna med selv 12800 ISO, men straks lyset faller på, øker kornstøyen betraktelig.

Vår mening
Sony RX100 III har nesten ingen seriøse konkurrenter i dette segmentet, og i denne størrelsen. Inntil noen andre klarer å komme opp med kredible alternativer, er dette det beste lommekameraet som kan kjøpes for penger. Størrelsen er både venn og fiende her, fordi kameraet er lite nok til å gå ned i lommen, men også så lite at knappene blir for små og det er lite plass til å gjøre av hendene. Et grep hadde gjort seg. Men med den innebyggede søkeren og så høy bildekvalitet, er Sony RX100 III en definitiv vinner i kompaktklassen.

RX100III 2

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Navigerer med radar

Knallgodt budsjettkamera

Mikrofonen som fikk Marit Larsen tilbake i studio

Billig selfiedrone

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Lyd & Bilde