Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Superzoomkameraer

Supre feriekameraer

Kjøp et superzoomkamera hvis du vil ha et lite kamera med mye zoom. Da får du også mye bedre bilder enn med mobilen.

Skrevet av / 24.06.16 - 06:00
Superzoomkameraer
Lasse Svendsen

Produkter i denne test

Har du opplevd at mobilkameraet ikke strekker til? Bildene blir ofte grumsete, av og til uskarpe, og er motivet litt for langt unna zoomer man inn. Bare for å konstatere at bildene ble enda mer grumsete.

De fleste nyere mobiler tar fine bilder, bevares, men de kan ikke zoome og bildekvaliteten ligger et stykke bak kvaliteten fra et kamera. Selv et lite og ikke spesielt dyrt kamera, kan gi deg bedre bilder. Likevel foretrekker de fleste å bruke telefonen, rett og slett fordi den alltid er med – og du vet hva man sier, det beste kameraet er det du har med deg.

Men det finnes mange situasjoner hvor en zoom gir deg bedre bilder. Skal du fotografere podens første sykkeltur på sjanglende støttehjul, en kompis forsøk på å ta salto fra 10-metern, eller et dyr som er et stykke unna, kommer du bokstavelig talt langt med 30 x zoom.

For kameraene vi tester her, superzoomkameraer, dekker et mye større område, enn mobilen klarer. De er rett og slett mer anvendelig. For med et lett trykk på knappen, kan man zoome ut til en bredere bildevinkel for å fotografere landskap, bygninger, eller få med alle på lagbildet, og like raskt zoome inn for å fange motiver langt unna. For eksempel podens scoring i fotballcupen, eller ørnen som sitter på en kvist.

En annen fordel med slike kameraer, er mye bedre bildekvalitet, i situasjoner hvor mobilkameraet ikke strekker til.

 

Superzoom

Mens de fleste kameraer har to eller tre ganger zoom, har de råeste superzoomkameraene minst 30 x zoom. De dekker som regel området fra 24mm vidvinkel til ekstrem tele på 720mm. Det er like kraftig tele som du ser sportsfotografer bruker når de skal ta bilder av for eksempel friidrett eller fotballkamper.

Ta for eksempel et typisk feriebilde, av en person foran en historisk bygning. På 24mm vidvinkel får man med hele bygningen på bildet. Zoomer man til 720mm brennvidde kan man ta bilde av øredobben vedkommende har på seg.

Så mye zoom har sine ulemper også. De tre vi tester her, fra Canon, Sony og Panasonic, har alle sammen mye større bildebrikker enn kameramobilen. De er likevel langt, langt mindre enn bildebrikkene i systemkameraer, og svelger ikke like mye lys. Jo mindre bildeflaten er på bildebrikken, jo mer støy og grums får man på bildene, særlig i lite lys. Legg til moderat lysstyrke (største blenderåpning), og kameraet vil prøve å skru opp lysfølsomheten (ISO) for at ikke lukkertiden skal bli så lang at bildene blir uskarpe.

Kameraene kan kompensere med aktive bildestabilisatorer og avansert bildeprosessering, men det er ikke til å komme fra at bildekvaliteten ikke blir like god som på et speilreflekskamera.

De tre kameraene i denne testen, er nesten identiske om man kikker på spesifikasjonene. De har like store bildebrikker, rundt 20 megapiksler og er små nok til å gå i lommen. Men det er noen forskjeller mellom de tre, som ikke er uvesentlige.

Ta Canons lille Powershot SX720 HS. Det eneste kameraet i testen med hele 40 x zoom, temmelig ekstremt for et så lite kamera. Det betyr at mens de andre strekker seg til 720mm, rekker Canon-kameraet til 960mm. Nesten 1000mm brennvidde. Et slikt objektiv ville kostet flere hundre tusen kroner, om det var laget for et speilreflekskamera. Her koster det litt over 3.000 kr.

Panasonic TZ80 er testens største kamera, og det eneste som kombinerer en elektronisk søker med pekeskjerm. Som på Sony-kameraet, har det 30 x zoom, men her får man 4K-video og 4K-stillbilder i tillegg. Det har et praktisk innstillingshjul rundt zoomobjektivet, som kan programmeres til ulike funksjoner.

Sonys enda mindre HX90V, med 30 x zoom og innstillingshjul rundt zoomobjektivet, er testen minste kamera. Det er også testens eneste kamera med vippbar skjerm og oppfellbar OLED-søker. Her får man i tillegg GPS-logging som merker bildene med stedet de ble tatt, slik at det blir lettere å sortere og finne frem i feriebildene.

De tre kameraene har like stor bildebrikke på 1/2,3 tommer, hvor bildeflaten er større enn på de vanligste kompaktkameraene, og langt større enn på mobilkameraet. Det gir bedre bildekvalitet, særlig i lite lys. Som referansekamera har vi valgt Panasonic Lumix TZ100, som er det beste kompaktkameraet med mye zoom. Det har en større 1’’ bildebrikke, og mer lyssterk optikk med 10 x zoom, som gir enda bedre bildekvalitet.

Alle oppgitte priser er basert på snittprisen i markedet per april 2016.

 

Testkriterier og karakterer

Alle kameraene gikk gjennom den samme sjekklisten. Gripevennlighet, hvor god er tilgangen til de viktigste funksjonene, responstid, fokushastighet og presisjon. Kvaliteten på kamera, skjerm og optikk, er nøye vurdert.

Testbilder ble tatt i vårt faste oppsett av testplansjer og fargekart under kontrollerte lysforhold. De dannet grunnlaget for test av skarphet, oppløsning, optisk kvalitet, fargegjengivelse og bildestøy. Bildekvaliteten og videoopptak ble vurdert på en kalibrert 27-tommers iMac og en 65’’ Panasonic AX900 4KTV.

Alle karakterer er satt etter en totalvurdering av egenskaper hvor bildekvalitet veier tyngst. Brukervennlighet, funksjonsnivå, kvalitetsinntrykk og ytelser, utgjør de andre komponentene som totalvurderingen bygger på. Kvaliteten på videoopptakene, er ikke vektlagt i karaktersettingen.

Produkter i denne test

Sony Cyber-shot HX90V

Mye kamera for pengene

Sonys lille superzoomkamera, kombinerer kraftig zoom med skarpe bilder og gunstig pris.

Skarp også på tele, fin videokvalitet og innebygget søker gjør Sony-kameraet til et godt reisekamera.
Små knapper, grumsete bilder på høy ISO og lavoppløst søker.
Les hele testen

Panasonic Lumix TZ80

Dyrest er best

Det mest anvendelige kameraet i testen, kommer fra Panasonic.

Lynraskt og praktisk reisekamera med søker, pekeskjerm og 4K-video til å forevige ferien med.
Dyrere enn de andre, og du ser grums på bilder tatt i lite lys på høy ISO.
Les hele testen

Canon Powershot SX720 HS

Praktisk megazoomkamera

Med 40 x zoom og lavest pris, er dette et fristende kamera.

Brukervennlig kamera med rask autofokus og bra skuddtakt. Mye zoom for pengene.
Svak bildekvalitet på høy ISO og fallende skarphet på full tele.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Scroll to Top