Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Canon EOS M10

Enkelt nybegynnerkamera

Canons minste systemkamera er rettet mot nybegynnere, med noen av fordelene og alle ulempene det medfører.

Skrevet av / 16.03.16 - 07:00
Canon EOS M10
Lasse Svendsen

De er blitt beskyldt for å komme sent til festen, og de kan knapt skylde på at det tok lang tid fordi de trengte tiden på å lage noe ekstraordinært. Canon har åpenbart konsentrert seg om markedsdominansen på speilreflekskameraer, og overlatt markedet for de små speilløse systemkameraene til produsenter som Sony, Panasonic og Olympus.

 

Canons første kompakte systemkamera ble først en suksess når prisen falt langt under kostpris. En stund var EOS M det billigste systemkameraet i markedet. Noe måtte gjøres. I 2015 – tre år etter EOS M – kom endelig en vellykket avløser som løste de fleste ankepunktene med Canons debutkamera i det speilløse segmentet.

 

Med en ny bildebrikke, sterkt forbedret ergonomi med blant annet håndgrep og pekeskjerm, ble EOS M3 et riktig godt kamera. I dag koster det under 5.000 kr, noe som må betegnes som et meget godt kjøp.

 

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Forenklet for nybegynnerne

Det enklere EOS M10 koster det samme. Da får man et kamera som ligner, men har en bildebrikke med 18 megapiksler, mangler håndgrep og muligheten for å sette opp kameraet – programmerbare knapper – individuelt til den enkelte fotograf.

 

Men det er ikke sikkert det er så viktig for målgruppen. De som vil ha et lite og enkelt kamera med muligheten for å sette på en vidvinkel, eller en telezoom.

 

For det finnes flere objektiver til Canons små EOS-kameraer i M-serien.

 

Blant de fem er en ny EF-M 15-45mm f3.5-6.3 IS STM zoom, som er den som følger med M10.

 

I tillegg finnes det en kompakt 22mm f2 STM, en 11-22mm IS STM vidvinkelzoom med lysstyrke f4-5.6, normalzoomen 18-55mm f3.5-5.6 IS STM, og telezoomen 55-200mm F4.5-6.3 IS STM. Alle fem har Canons meget stillegående og raske STM autofokusmotor, og alle unntatt 22-en, har innebygget IS optisk bildestabilisator. Canon tilbyr også en EOS-M-adapter til en tusenlapp, som gjør det mulig å bruke alle andre Canon-objektiver med EOS-fatning.

 

De finnes det mange flere av.

 

Bildekvalitet

Det kompakte kameraet har få knapper. I stedet bruker man den vippbare pekeskjermen som har egen selfiemodus, til å navigere i menyer og velge innstillinger. De er det ikke så mange av. Canon har forsøkt å gjøre det så enkelt som mulig, og forsåvidt lyktes.

 

Man kan forresten velge fokus og ta bilder med en berøring på skjermen. Det er praktisk i mange situasjoner, for da blir bildet skarpest akkurat der man ønsker det.

 

Kameraet har arvet bildebrikken med 18 Mp og Canons hybride autofokus fra EOS M2 (solgt i Japan), men med 49 fokuspunkter som dekker 80 prosent av bildeflaten.

 

For nybegynnere flest, er kameraet såre enkelt å bruke. Velg automatisk opptak hvor kameraet tilpasser seg motivet, eller selvbestemt opptak hvor fotografen kan bestemme litt eller alt selv – og naturligvis videoopptak. Men bare i 1080 HD-video.

 

Det har relativt raske responser og fokuserer kjapt i godt lys. Skuddtakten er helt ok med 4,6 bps, og du kan skyte serier i den hastigheten til minnekortet er fullt (kun jpeg). Bruker man pekeskjermen er også responsen bra, og menge vil nok like utløsermuligheten på skjermen.
Da får man også skarpe bilder. Hvert fall i sentrum av bildeflaten. For den nye Canon-zoomen har ikke alt for imponerende ytelse. Lysstyrken er svak, særlig på 72mm tele – som er temmelig kort tele, og linjefortegningen er veldig synlig på vidvinkel.
Da ser man dessverre mørkere hjørner – også kalt vignettering, og synlig fall i skarpheten i hjørnene. På full blenderåpning. Helst bør man blende ned til 5,6 eller 8, for da er skarpheten jevnere og vignetteringen mindre synlig.

 

Ellers er oppløsningen og skarpheten som forventet for et rimelig kamera med en moderat normalzoom. Fargene er typisk Canon, med mye fargemetning på standardinnstilling, og god kontrast, men bare med moderat bildedynamikk. Den aldrende bildebrikken klarer seg bra sammenlignet med tilsvarende kameraer med 16 til 20 Mp bildebrikker, men den har synlig bildestøy allerede fra 1600 ISO. Som tiltar og blir grovkornet med fallende fargemetning når man øker ISO-følsomheten.

 

Faller mellom to stoler

Hvis man først skal ha et kompakt kamera med zoom og god bildekvalitet, kan Canons kompakte Powershot G7X, være et interessant alternativ. Men vi foretrekker heller EOS M3, som er et mye bedre kamera til samme pris. Fordi det har en annen zoom med bedre bildekvalitet, bildebrikke med bedre skarphet og bedre brukervennlighet. Da ser vi ikke helt poenget med å velge EOS M10, som er et ribbet kamera etter vårt skjønn, og burde være betydelig billigere for å være virkelig interessant.

Lyd & Bilde mener

Kjappe responser og enkelt å bruke med vippbar pekeskjerm. Svak optisk ytelse med ujevn skarphet, bildestøy og moderat bildedynamikk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Etterlengtet oppgradering

Kompakt og kompetent telezoom

De største instantbildene

Flyvende dobbeldekker

Kamera med kunstig intelligens

Parkerer konkurrentenes kameraer

Fullformatkamera på sparebluss

Fenomenalt anvendelig kameradrone

Et perfekt kompromiss

Ellevill vidvinkel

En ulv i fåreklær

Nikons Z8 oppfyller manges drømmer

Scroll to Top