For to år siden hadde ingen nettbrett. I dag skal alle ha det. De små nettbrettene selger som varmt hvetebrød, og er i ferd med å danke ut laptopen. Flere og flere klarer seg godt med bare nettbrettet, og allerede ser de fleste ut til være født med en pekeskjerm mellom hendene.
Så vanlig er nettbrettet blitt, at det har erstattet PC-en i mange bedrifter. Og i følge en undersøkelse i regi av Stiftelsen Elektronikkbransjen, tenkte 21 prosent av de spurte, på å kjøpe nettbrett i 2012.
Det tilsvarer omtrent 450.000 nettbrett bare i år. Mange av dem vil være en iPad. Det er ikke det minste rart. For dette er markedets beste nettbrett nå, og det er det flere grunner til.
Siden lanseringen våren 2010, har Apple solgt over 55 millioner iPad-er. Dette er den tredje generasjonen iPad. I form og størrelse skiller den seg ikke mye fra originalen fra 2010, men alt på baksiden av glasset, er endret. Til det bedre. Særlig synlig er det på den nye retina-skjermen, som Apple kaller den, en sylskarp skjerm med 50 prosent høyere pikseloppløsning, enn flatskjermen de fleste har i stuen.
iPad-en leveres med sort eller hvit ramme rundt den 9,7 tommer store pekeskjermen, og finnes med 16, 32 eller 64 GB-lagringsminne, og wi-fi med eller uten 3G/4G støtte. Vekten har økt med nesten 50 gram, og den er blitt 0,6 mm tykkere, for å gjøre plass til et større batteri.
Kameraet på baksiden, har vært gjenstand for mye kritikk, og det mer rette. I den nye iPad-en sitter en 5 megapiksler bildebrikke som gir mye høyere bildekvalitet. Og endelig støtter iPad-en videoopptak i full 1080p HD-kvalitet. Akkurat som et skikkelig HD-videokamera, med andre ord.
Den har også fått støtte for 4G LTE – eller fjerdegenerasjons mobilnett som mange kaller det. Men iPad-en støtter kun 4G mobilnett i USA og Canada. Her hjemme har vi andre frekvensbånd i 4G, enn i Nord-Amerika. Med det resultatet, at man ikke får utnyttet 4G-hastighet i mobilnettet. Der det finnes. Mer om det litt senere.
Fantastisk skarp skjerm
For du slette tid for en skjerm! Den har en oppløsning på 2048 x 1536 punkter, noe som gir en pikseltetthet på 264 punkter per tomme. I praksis betyr det at man i motsetning til iPad 2, ikke ser piksler på skjermen. Tekst, grafikk og bilder blir derfor mye skarpere, man ser detaljer bedre , selv på en armlengdes avstand– og lesbarheten er overlegen noen annen pekeskjerm i markedet i dag.
Skjermen bruker lysdioder – LED – som bakgrunnsbelysning, og har over 40 prosent bedre fargemetning enn forgjengeren, synlig bedre kontrast, og langt mer korrekt fargegjengivelse.
Redigering av foto eller video, blir dermed en ny opplevelse for alle som har forsøkt et på et nettbrett tidligere. Det er mer dybde i bildene, hudtoner ser mer naturlig ut, og så er det selvsagt en utrolig skarphet i bildene. Som vi ikke har sett maken til på noen andre nettbrett. De fargesterke OLED-skjermene som blant andre Samsung bruker, er ikke i nærheten av fargeektheten på retina-skjermen.
E-bøker, e-post eller nettsider, det spiller ingen rolle. Man ser ikke pikslene selv når man trekker skjermen nærmere øynene, og den oppleves som veldig behagelig å lese bøker på. Endelig vil nok mange si. For de mer grovkornede skjermen har en tendens til å fremkalle øyetretthet ganske raskt.
Mye bedre kamera
Mens skjermen nesten er grunn nok til å kjøpe iPad-en alene, er kameraet ikke lengre enn grunn til å la være. Det mangler blits, pussig nok, men har optikk med fem linseelementer og autofokus. Plassert foran en 5 megapiksler bildebrikke hentet fra iPhone 4, mens optikken er hentet fra iPhone 4S. Med andre ord, bildekvaliteten er fullt på høyde med mange smartmobiler, og så vidt vi har kunnet bedømme, bedre enn fra de fleste nettbrettene.
Og så er det litt kult å komponere bilder på en 9,7-tommers stor pekeskjerm, for ikke å snakke om videoopptak. Som blir veldig bra så lenge det ikke er for lite lys. I dårlig lys blir video, akkurat som stillbildene, litt grumsete og fargestøy dukker opp i de mørkeste delene av motivet. Et godt kompaktkamera til 1.500 kroner, leverer bedre stillbilde- og videokvalitet, men skal man først fotografere en fireukers sammenhengende ferie, velger man naturligvis et kamera foran et nettbrett eller en smartmobil.
Men ikke 4G hastighet
En av de store nyhetene i det nye iPad-en, er støtte for 4G LTE bredbånd på mobilnett. Som nevnt gjelder det kun i USA og Canada, hvor dekningen på 4G er langt større enn her hjemme, eller i Europa. I USA har drøyt 270 millioner innbyggere 4G-dekning, her hjemme er tallet noen tusen.
Så langt begrenser 4G-dekningen i Norge seg til store deler av Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger, deler av Akershus og Vestfold fylke, og vintersportssteder som Trysil, Beitostølen, Hemsedal, Kvitfjell, Sjusjøen og Hafjell. Og kun dersom man har mobilt bredbåndsabonnement fra Netcom. Telenor har så langt i år ingen 4G-dekning, men skal etter eget utsagn åpne 4G-nett mot slutten av 2012.
Med 4G vil man teoretisk kunne oppnå en nedlastingshastighet på mellom 70 og 80 Mbps (Megabit per sekund). Til sammenligning ligger den raskeste hastigheten i 3G-nettet mellom 7,2 og 14 Mbps. Men iPad-en støtter noe som kalles DC-HSDPA-tilkobling og HSPA+ i mobilnettet, som gir opp til 42 Mbps hastighet eller 21.1 Mbps, der det er tilgjengelig. Igjen er det Netcom som er kommet lengst med støtte for mobilt bredbånd, også med disse hastighetene.
Det betyr at den nye iPad-en likevel kan oppleves som mye raskere på nett, når den er tilkoblet med enten DC-HSDPA eller HSPA+. Gjerne kalt 3.5G mobilnett, altså en mellomting mellom 3G og 4G.
I praksis betyr det at nedlastingshastighet av store filer, som en film, reduseres fra flere minutter, til kanskje bare sekunder, hvis filen ikke er kjempestor.
Les mer om iPad og 4G LTE her.
Litt kjappere
iPad-en har også fått ny prosessor. En dobbeltkjerme prosessor med firekjerners grafikkprosessering. I daglig bruk oppleves den ikke som særlig kjappere en iPad 2. Enkelte apper starter litt raskere, men det kan likegodt skyldes at den nye iPad-en har fått mer internminne. Noe som underbygges av sammenligningstester i GLBenchmark, mellom den nye iPad-en og iPad 2.
Det er først på spill og da særlig grafikktunge spill, at man merker at nykommeren er kjappere. Ikke bare laster spillet raskere, det hakker ikke lengre i spillets gang, når man raskt flytter seg i brettet man er i, og aktiverer våpen eller henter hjelpemidler i fart.
Man får fort følelsen av at iPad er en seriøs spillplattform, når man ser ytelsen kombinert med den knivskarpe skjermen. Undertegnede og mange med meg, vil kunne skrive under på at det i mange tilfeller gir en bedre opplevelse å spille på iPad-en, enn en tv. Fordi man ser mange flere detaljer og får en nesten 3D-lignende dybde i bildet på iPad-en retinaskjerm.
Oppsummering
Den enestående skarpe skjermen, vil for mange være god nok grunn til å velge den nye iPad-en. Vi har ikke sett maken til skjermkvalitet. Og siden det er nettopp på skjermen alt foregår på et nettbrett, er det ikke vanskelig å være enig i skjermargumentet. Film, foto, tekst, grafikk, ja selv ikonene på skjermen ser ut som silketrykk mot rastertrykk, om man sammenligner med iPad 2. Surfehastigheten vil alltid variere med nettilkoblingen, men hastighetstester i Speed Test, gikk i den nye iPad-ens favør på 3G-nett. Selv om forskjellene ikke var store. Det sterkt forbedrede kameraet er utvilsomt et pluss, det samme gjelder HD-video.
Valgets kval
Utvalget av apper (små programmer) og økosystemet – apper og tilbehør – rundt Apples iOS operativsystem, som iPad-en er basert på, er kanskje det sterkeste argumentet for å velge den nye iPad-en. Det finnes over 585.000 apper tilgjengelig, over 200.000 av dem er tilpasset iPad-ens skjermstørrelse, og mange av dem støtter også den ekstreme skjermoppløsningen.
Derfor vil det for mange ikke handle om iPad eller ikke, men hvilken iPad man skal velge. Trenger man et enkelt nettbrett, finnes iPad 2 fremdeles i en 16 GB utgave med wi-fi, til 3.000 kroner, men den nye iPad-en koster bare 800 kroner mer. Da får man overlegen skjermkvalitet og bedre kamera. Og etter vår mening, det aller beste nettbrettet der ute for tiden.
Les sammenligningstesten av flere nettbrett her.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser