I sommer publiserte vi første del av en test av nettbrett. Denne manglet en del store aktører rett og slett fordi de ikke var kommet på markedet ennå. Nå har imidlertid de aller fleste seriøse konkurrentene meldt seg på i kampen om dette hurtig voksende markedet, uten at det ser ut til å redusere iPads popularitet.
Hvis det totale nettbrett-markedet går på bekostning av noe, ser det ut til å være det tradisjonelle PC-markedet. Kanskje ikke så rart i og med at et nettbrett for mange – langt fra de fleste må det understrekes – faktisk kan erstatte en bærbar maskin. Salget av nettbrett har tatt helt av, og det i en hastighet vi ikke har sett maken til før.
Hvem er med?
Aktørene med nettbrett i markedet er etter hvert så mange at det nesten er umulig å nevne dem alle. Men de viktigste operativsystemene – OS- kan telles på én hånd.
iOS er det første av operativsystemene for disse enhetene (i moderne tid) som virkelig slo an. Apple har med iOS, som også omfatter iPhone, iPod og Apple TV, dominert nettbrettmarkedet nesten totalt. Det er lite som tyder på at de ikke kommer til å være en ekstremt dominerende aktør i overskuelig fremtid i og med at Apple har skaffet seg en solid ledelse på resten av feltet.
Android er det andre dominerende OS-et. Sammen med iOS fra Apple vil jeg tippe at disse to utgjør 90 prosent av nettbrettmarkedet, hvis ikke mer. Android er også i ferd med å bli et modent system med Android versjon 3 (også kalt Honeycomb). Android har lenge vært tilstede i mobiltelefonmarkedet, men overgangen fra mobiltelefon til nettbrett har vist seg å ikke være så enkel som mange trodde. Med Honeycomb begynner man å få det til.
Windows er et av de store operativsystemene som så godt som glimrer med sitt fravær i dette markedet. Det finnes riktignok noen nettbrett som kjører Windows 7 OS, men å si at det er et blindspor vil være en underdrivelse av dimensjoner. Dessverre egner Windows 7 seg ikke på nettbrett. Derfor er det langt mer interessant er å se hva som skjer i neste versjon. Windows 8 tyder på at det blir et radikalt skifte av måten Windows brukes på. Da kan Microsoft for alvor melde seg på i kampen om nettbrett-markedet, spørsmålet er om det er i seneste laget.
WebOS er den siste seriøse aktøren. HP har kjøpt gamle gode Palm for å få fingrene i dette OS-et. Det er etter min mening et ekstremt lovende operativsystem som er helt på høyde med de aller beste. Problemet HP sliter med er todelt. På den ene side trenger systemet å modnes litt. Ikke så mye, men noe er det å sette fingeren på. Den andre delen av problemet er langt alvorligere. Jeg er skeptisk til om HP har muskler nok til å drive WebOS til en suksess. Apple er store nok og har økonomiske muskler til å drive gjennom hva som helst. I tillegg har Apple og produktene en veldig sterk og voksende stilling hos publikum. Android på sin side er laget av Google, noe som sier en del om musklene bak. Derfor er jeg noe skeptisk til WebOS sin fremtid. Selv om operativsystemet er meget godt.
Samsung Galaxy Tab 10.1
Et reelt alternativ
Vi fikk med det nyeste nettbrettet fra Samsung med et nødskrik. Dette er den store konkurrenten til Apples iPad, og Samsung har gjort en god jobb.
Motorola Xoom
Et stort alternativ
Motorola er et ikke ukjent merke som har vært noe fraværende på mobiltelefonsiden de siste årene (her i Norge). De er etter hvert i ferd med å komme tilbake.
BlackBerry Playbook
En lekker hodepine!
Her er nok et nettbrett i 7 tommers utgave. Ikke bare det. Dette nettbrettet kjører også sitt eget Blackberry OS.
HTC Flyer
Liten og litt utdatert
HTC Flyer er som den første Samsung Galaxy Tab, en 7-tommers modell. Personlig synes jeg dette er litt i minste laget og den faller på en måte mellom to stoler.
HP Touchpad
Et ensomt alternativ
HP Touchpad er ikke kommet til Norge i skrivende stund. Vi fikk imidlertid tilgang på en amerikansk enhet, og siden det er en gigant som HP som står bak, synes vi det var verdt å ta den med.
Asus Eee Pad Transformer
Kameleonen
Her er en ny utvikling innen nettbrett. Ikke før er de løsrevet og fjernet fra tastaturet så finner en eller annen på en metode for å få dem tilbake igjen.