TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Canon EOS 7D

Racerkamera

Med høy skuddtakt og lynkjapp autofokus er Canons siste stjerneskudd skreddersydd for action.

Av / 07.11.09 - 23:00
Canon EOS 7D

Lyd & Bilde mener

  • Gnistrende detaljgjengivelse, Lavt støynivå opptil 6400 ISO Knallbra søker HD-video i 1080p
  • Trenger bedre optikk enn kitobjektivet Speillåsen nedgravd i menyer

Canon EOS 7D 1

Å fryse bevegelige motiver behøver ikke å koste flere månedslønner. Fotografer som må ha autofokus og skuddtakt i formel 1 klassen, har som regel måttet legge både 30.000 og 40.000 kroner på disken. Fart koster penger og her snakker vi ikke bøtesatser, men prisen man må betale for å være garantert mange nok bilder i fokus når motivet beveger seg raskt. Sportsfotografer kan knapt gjøre jobben sin med annet verktøy enn det dyreste. Panoreringer av ville dyr og sportsutøvere krever mye av både fotograf og verktøy. Amatørfotografen med ambisjoner og den viderekomne, vil derfor sette pris på muligheten til å få flere skarpe actionbilder for halve prisen i Canons nye EOS 7D. Kameraet ser ut som et EOS 50D, men 7D har fått teknikk som hører hjemme i proffenes verden, som 8 bilder per sekund og 19 autofokussensorer (kryssensorer) med følgefokus og en egen autofokusprosessor. Alt pakket inn i et solid hus som er like stort som et EOS 50D, men mye mindre og lettere enn et EOS 1D Mk III, Canon-huset mange sportsfotografer foretrekker. For halve prisen får man to år nyere teknikk med en ny 18 megapiksler CMOS bildebrikke, en stor søker med fullvisning av bildeflaten, 3-tommers skjerm og obligatorisk i et kamera av 7Ds kaliber:

1080p HD-video
Som på storebror Canon EOS 5D mk II, kan 7D ta opp full 1080p HD-video med lyd i 24 eller 25 bilderammer per sekund i PAL i maksimalt 12 minutters sekvenser. Alternativt kan man ta opp video i 720-linjers oppløsning, opp til 50 fps, i MOV-format med H.264 (AVC) komprimering. Ikke like plassbesparende som AVCHD-formatet på video, men til nå mer anvendelig i mange flere PC-er enn AVCHD. Med en ekstern mikrofon tilkoblet får man også stereolyd på opptakene. Kameraets kontrastbaserte autofokus støtter ikke kontinuerlig autofokus under filming. Den fungerer kun på stillbilder. Man må enten prefokusere, eller fokusere manuelt. Alternativt kan man bruke utløserknappen halvt ned eller AF-ON-knappen på baksiden for å trigge den kontrastbaserte autofokusen. Trykker man utløserknappen helt ned tar kameraet et stillbilde i 2 megapiklser oppløsning (1920 x 1080). Hvis man aktiviserer autofokusen under filming, kan man risikere at autofokusen jager – og på enkelte objektiver uten USM-motor skaper sjenerende motorstøy på opptakene. Som på alle speilreflekser med video, må man må bruke skjermen i live view-modus, fordi  den optiske søkeren kan ikke brukes på videoopptak siden speilet må være oppe slik at bildebrikken er eksponert for lys.

Apropos eksponert, på 7D kan man stille eksponering manuelt på videoopptak, og velge lukkerhastighet og blender før opptak. Lysfølsomheten i ISO kan man også bestemme selv. Eller man kan overlate alt til kameraet og bare justere eksponeringen med å vri innstillingsrattet for å foreta eksponeringskompenasjon ± 3 Ev.

Hastighet
Sammenligner man med fullformatkameraet EOS 5D  mk II, er 7D rene raceren med sine 8 mot f 3,9 bilder per sekund i serie. Et annet EOS-kamera det er naturlig å sammenligne med er EOS 50D som klarer 6,3 bps med 15 megapikslers oppløsning. Faktisk må vi til nylig lanserte EOS 1D mk IV for å få 10 bps, men så koster det kameraet 47.000 kroner og er skreddersydd for sport og action.

Annonse

Både autofokus og skuddhastighet  er klasseledende på 7D. Lukkerhastighet og lysforhold spiller dog en rolle for hvor høy skuddtakt kameraet faktisk klarer å holde. Ikke bare bufferkapasiteten som svelger 126 JPEG-bilder i serie, eller 15 råfiler. Autofokusen er lynkjapp i moderat til godt lys, men objektet beveger seg raskt i lite lyd, faller skuddtakten fordi autofokusen bruker lengre tid til å refokusere et bevegelig motiv mellom hver eksponering.

Brukervennlighet
Alle som har holdt et EOS-kamera i hendene de 20 siste årene, vil raskt finne seg til rette med 7D i hendene. Som er Canons mest komplette kamera til dato om vi bare legger brukervennlighet til vurdering. Canon har endelig lagt inn trådløs blitsstyring i kameraet, slik at man slipper å bruke den separate trådløse senderen ST-E2.

Kameraet kan dessuten bruke enten batterigrepet BG-E7 med ekstra batterier eller vertikalgrepet WFT-E5 – uten ekstra batteripakke – som også har integrert trådløs Wi-Fi sender (802.11b/g). Begge batterigrepene er utstyrt med utløser for fotografering i portrettformat, innstillingsratt, fokustrigger, eksponeringslås og knapp for valg av fokuspunkter. Håndgrepet er nesten perfekt utformet, søk­eren er fantastisk stor og man kan bruke skjermen kan brukes som infoskjerm med visning primære innstillinger. Et trykk på Q-knappen under strømbryteren som nå sitter under funksjonshjulet til venstre for prismehuset, gir brukeren tilgang til innstillingene på skjermen, som man kan endre med innstillingsrattet og styrepinnen til høyre for den høyoppløste 3-tommers skjermen. En egen RAW-JPEG-knapp aktiverer eksponeringer av begge filformatene med et tastetrykk. Som alle nyere EOS-kameraer i høyere prisklasse,  har også 7D Canons Creative Auto meny – CA – som man velger på funksjonshjulet til venstre for prismehuset. Den gir fotografen en enklere skjermmeny, hvor man kan endre dybdeskarpheten og forskyve autoeksponeringen, ved å vri innstillingsrattet til ønsket effekt. Søkeren kan vise valgte fokuspunkter, fra ett, til grupper av fire eller ni som kan forskyves rundt på bildeflaten. I søkeren kan man også bruke fokuspunktbelysningen som vater, mens skjermen viser horisonten med et elektronisk vater.

Bildekvalitet
Det er ingen ting vesentlig som mangler ved bildekvaliteten fra EOS 7D. Det medfølgende kitobjektivet, Canons EF-S 18 – 135 mm f63,5-5,6 IS derimot, står ikke helt i samme klasse som kamerahuset. Kraftig vignettering spesielt på korte brennvidder, men også mellom 85 og 135mm brennvidder skjemmer et ellers strålende kamera. Men objektivet er rimelig skarpt over stort sett hele zoomområdet, unntatt på kortere brennvidder med stor lysåpning. Hvor skarpheten avtar merkbart i hjørnene. Objektivet har tilsynelatende evnen til å bevare oppløsningen til bildebrikken på en utmerket måte. For sammenlignet med for eksempel Nikon D300s har 7D synlig bedre oppløsning i form av tydeligere detaljer når man zoomer inn på et bilde.

Men det er ikke bare oppløsningen som er formidabel på 7D. Også fargegjengivelsen er forbedret sammenlignet med bildefilene fra EOS 40/50D, med meget jevne og fine hudtoner. Som er langt nærmere EOS 5D mk II enn EOS 50D. Hvitbalansen gir for varme farger innendørs i blandingslys, men er i likhet med kameraets lysmåler, et presist redskap å skape korrekt fargebalanse og eksponering med. Selv motlys og høy kontrast taklet kameraet fenomenalt godt, og det viser i og for seg hvor langt dagens digitalkameraer er kommet. Særlig i denne klassen.

Noe som også gjelder bildestøy. Et problem som er i ferd med å forsvinne, hvert fall på speilreflekser hvor få av den nyere generasjonen speilreflekser har skjemmende bildestøy under 1600 ISO. Bildefilene fra 7D har knapt synlig kornstøy før 3200 ISO, og selv ved 3200 ISO er filene fullt brukbare opp til A3 utskrifter, uten at bildestøy skjemmet utskriftene. Spesielt om man demper den fine kornstøyen og fargestøyen i etterbehandlingen av bildefilene. Ved 6400 og 12800 ISO øker kornstøyen og fargestøyen blir mer fremtredende. Likevel, bildene ser knallbra ut hvert fall opp til A4-størrelse.

Kvaliteten på videoopptakene i HD er superb. Når man har vent seg til å tenke bevegelige istedenfor stillbilder. Og låser kameraets autoeksponering ved å velge manuell eksponering, prefokuserer og bruker stativ under opptak (bildestabilisatoren har begrenset verdi på video), kan man skape filmsnutter med 7D som vil imponere de fleste. Interessant innhold vil aldri lide under videokvaliteten, som selv i lite lys er fantastisk bra.

Konklusjon
Canon EOS 7D er etter vår erfaring det mest komplette av speilreflekskameraene. Med sin overlegne hastighet, klasseledende bildekvalitet og store grad av brukervennlighet, er 7D på mange måter de dyrere proffkameraenes likemann. Lavere pris, vekt og mer kompakte mål gjør 7D mer anvendelig for mange, og selv kvaliteten på videoopptakene er i særklasse noe av det beste vi har sett fra et speilreflekskamera.

Med en pris som ligger godt under Canons fullformatkamera 5D mk II og bare er marginalt høyere enn Nikon D300s med 720 HD-video, fremstår Canon EOS 7D som et av de mest interessante kjøpene i klassen for avanserte speilreflekser, men ikke kjøp det med Canons egen EF-S 18-135mm, kameraet er nemlig mye bedre enn kitobjektivet.

Canon EOS 7D 2

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Lyd & Bilde