TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 8 action-videokameraer

Film de ekstreme øyeblikkene!

Film ditt første strikkhopp, skituren nedover fjellsiden, eller din første dykketur - fra førstepersonsperspektiv!

Av / 27.02.14 - 19:09
8 action-videokameraer

Mens smartmobilene totalt har ødelagt markedet for vanlige videokameraer, selger action-videokameraene i bøtter og spann.

Det er ikke vanskelig å skjønne. Action-videokameraene er både lette og små nok til å feste på hodet, sykkelstyret eller skulderstroppen for å frigjøre hendene når du skal filme dine ferdigheter. Og få det hele foreviget fra ditt eget perspektiv. Derfor finnes det også mange typer fester å få kjøpt, alt etter hva du trenger. Action-videokameraer har en ekstrem vidvinkel, som gjør at du garantert får utsnittet du sikter på (du har selvsagt ikke tid til å sjekke i søkeren til enhver tid!). Noen kameraer er vanntette i seg selv, andre har tilgjengelig undervannshus for marinedykking.

Hva kan de?
Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan gjøre med et lite action-videokamera. YouTube er fullt av videoer av ekstremsportsutøvere som har på seg kameraet når de utfører halsbrekkende stunts på ski, på sykkel, og når de surfer på de aller største bølgene. Men også mer uskyldig moro, som å feste kameraer på radiostyrte biler, på leketøysdroner, robotstøvsugere og gressklippere. Du finner også mange YouTube-videoer av action-kameraer montert på husdyr, for å se verden fra deres perspektiv.

 

Man kan for eksempel klatre opp til toppen av det 650 meter høye Shanghai Tower, verdens nest høyeste bygning…

Annonse

 

Men det er ikke bare leketøy. For eksempel bruker stadig flere idrettsutøvere actionkamera. Alpinister, snowboardere, syklister og seilere, for å nevne noen, kan dra stor nytte av å filme treningen fra eget perspektiv, for siden å studere hvordan de ligger i sporet.

Kameraene tåler det meste på grunn av den lille størrelsen og lave vekten. De er enkle å bruke (trykk på en knapp og du er i gang), og prisen er lav. Noen kameraer har innebygd GPS, slik at du kan se ruta du har filmet på kart i etterkant.

Hva kan de ikke?
Actionkameraene er ikke ment som en fullverdig erstatning til et vanlig videokamera. For det første er vidvinkelobjektivet ugunstig til portrettfilming og nærbilder, fordi bildet blir forvrengt. For det andre er objektivet gjerne lite og gir en god del bildestøy i innendørs og dempet belysning. Filmer du om kvelden, er det derfor en fordel med en kraftig lampe ved siden av. Flere av kameraene har dessuten ingen søker på seg, men du kan se det via en egen app til smartmobil eller nettbrett. Denne egner seg imidlertid dårlig når man skal gå rundt med kameraet, men er ment til å hjelpe med å vinkle kameraet riktig

Til slutt har ingen action-videokameraer spesielt god lydkvalitet, da mikrofonen er begrenset. Enkelte kameraer har derfor inngang for ekstern mikrofon. Alternativt kan vi anbefale en proff diktafon ved siden av.

Alle actionkameraer har såkalt ”rullende lukker”, som betyr at bildet fanges ovenfra og ned i stedet for hele på en gang. Dette vil forårsake noe bildeforvrengning under raske bevegelser, som er uunngåelig under ekstrem bruk. Alle actionkameraer har dette.

 

Les fjorårets test av action-videokameraer, der Contour +2 vant.

 

Utstyr
Noen av kameraene har flere fester og utstyr i esken enn andre. Men de har alle masse tilleggsutstyr tilgjengelig for kjøp. Vi oppfordrer å gå til hjemmesiden til hver enkelt for å se hva som tilbys av ulike fester og løsninger.

Batteritid
Batteritiden varierer fra rundt 1,5 til 2 timer i normale temperaturer. I vinterkulda reduseres kapasiteten fort til rundt halvparten. Det kan derfor lønne seg å kjøpe flere batterier, og ha disse fulloppladet når du skal legge ut på tur.

Slik testet vi
Alle kameraene har blitt montert på stativ og fikk filme i både innendørs og utendørs omgivelser. De har også blitt festet til håndholdt bom, for å se hvordan de takler bevegelser. Liquid Image-kameraet, er faktisk et par alpinbriller med innebygd kamera, og har ikke trengt bommen til dette formålet. Til slutt har kameraene blitt festet på dashbordet på en bil, som har kjørt en løype med lav vintersol, som har gitt både motlys og medlys.

I tillegg til å gjøre oss opp en mening om lydkvaliteten under normal filming, har kameraene blitt satt foran et musikkspillende hi-fi-anlegg, for å virkelig høre hva de kan.

Vi har ikke testet stillbildekvaliteten.

GoPro Hero3+ Black Edition

Full pakke

Verdens mest populære action-videokamera gir flott bildekvalitet i et superkompakt format, kombinert med en rekke utstyrsmuligheter.

Det mest kompakte actionkameraet på markedet kan virkelig festes til hva som helst. Bildekvaliteten er meget god, og det er nesten ingen grenser for hva slags utstyr som er tilgjengelig.
Universalt skrufeste følger ikke med, og kameraet må være i undervannshuset for å festes til ulike ting, med mindre du er fan av teip og strips. Batteritiden er ikke imponerende.
Les hele testen

Garmin Virb Elite

Det beste bildet

Testens beste bildekvalitet står Garmin for. Kameraet har interessante funksjoner som GPS, hjerteaktivitet og automatisk opptak når man står på ski.

Dette er den beste bildekvaliteten vi har sett fra et actionkamera. GPS-funksjon gir blant annet automatisk stopp og start av opptak i slalåmbakken. Trådløs pulsmåler og termometer kan også kobles til.
Festet er høyere enn hos de andre kameraene, og gjør Garmin Virb topptungt på hjelmen. Det filmer kun med amerikansk bildestandard (30-60fps), og lyden er elendig.
Les hele testen

AEE S70 First Descent Edition

Avansert toppmodell

Kameraet fra AEE har avanserte funksjoner og glimrende brukervennlighet. Viktigst av alt er bildekvaliteten, som er meget god.

Her får du god bildekvalitet kombinert med viktige funksjoner tilgjengelig med direkte brytere på fronten av kameraet. Kameraet har naturlige farger og god skarphet, og utmerker seg også innendørs.
I mørke situasjoner kan en del støy forekomme, og bildene blir heller ikke så skarpe som vi ønsker. Lydmessig er det også hørbart bakgrunnssus.
Les hele testen

Sony HDR-AS30

Mye for pengene

Sony har forfinet sitt populære HDR-AS15, med nytt hus og GPS-funksjon.

Her får du mye moro for pengene. Kameraet har NFC og GPS-funksjon som kan vise rute, hastighet og veien til mål direkte på videoen. Det nye huset er mer kompakt og gir bedre lydkvalitet enn forgjengeren.
Videokvaliteten er ikke noe bedre enn hos forgjengeren. Tvert imot later det nye kameraet til å gi tidvis dusere bilder, tross samme optikk og videoprosessor.
Les hele testen

JVC Adixxion GC-XA2

Skarpt fokus

JVC-kameraet gir gode, skarpe bilder og trenger ikke ekstra undervannshus for å kunne ta små dukkerter med. Det tåler også en god støyt.

JVC-kameraet tar meget skarpe bilder, spesielt i utendørs omgivelser. En god bildestabilisator gir roligere bilder, og til tross for sitt lille format har det fått plass til en LCD-søker.
I svakt innendørs lys blir bildene i overkant mørke. Lyden er dessuten ganske tynn.
Les hele testen

Isaw EXtreme

Skarpt fokus

JVC-kameraet gir gode, skarpe bilder og trenger ikke ekstra undervannshus for å kunne ta små dukkerter med. Det tåler også en god støyt.

Videokvaliteten er god, med skarpe og detaljrike bilder og god fargemetning. Kameraet har testens største standardutstyrspakke.
Med svakt motlys blir bildene mørke, og lyden bærer preg av susing. LCD-søkeren gjør at kameraet blir litt stort.
Les hele testen

Liquid Image Apex HD+

Ikke akkurat brillefint

Liquid Image har bygd kameraet direkte inn i et par skibriller. Meget spenstig! Dessverre faller det igjennom på kvalitet.

Alle alpinbriller burde hatt innebygd kamera! Liquid Image gjør slalåmturen mer strømlinjeformet enn andre actionkameraer. Hvitbalansen er også svært god.
Bildekvaliteten lider av uskarpe bilder, med mye grums og støy. Lydkvaliteten er også elendig. Å integrere kamera i alpinbriller begrenser videre kameraet til bruk hvor det er naturlig å bruke slike.
Les hele testen

Panasonic HX-A100

Lav sigarføring

Panasonic HX-A100 er et sigarformet kamera som festes til hodet med en bøyle. Dessverre er bildekvaliteten for dårlig.

Kameraet har god brukervennlighet, og søkeren i mobilappen viser bilde selv med høyeste HD-oppløsning.
Bildekvaliteten er bare middelmådig, med dårlig kontrastnivå som gjør at kameraet hele tiden må velge mellom mørkt og lyst ut ifra omgivelsene. Mange scener blir for mørke, med synlig bildestøy.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For Fuji-fotografer på fuglejakt

Navigerer med radar

Knallgodt budsjettkamera

Mikrofonen som fikk Marit Larsen tilbake i studio

Billig selfiedrone

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Lyd & Bilde