Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Li-Fi er 100 ganger raskere enn Wi-Fi

Tror du din trådløse internettilkobling er rask? Lysbasert nettverk kan gi oss 224 Gbps.

Skrevet av / 25.11.15 - 10:24
Li-Fi er 100 ganger raskere enn Wi-Fi

At internettet blir stadig raskere er en kjensgjerning. For bare få år siden kunne de færreste av oss skryte av Megabit-linje. Allerede nå har nettleverandørene begynt å tilby Gigabit-linje, altså 1.000 Mbps.

Les også: Gigabit-nettet er her!

Undertegnede er blant de som har Gigabit-linje hjemme. Men på det trådløse nettverket får jeg ”bare” rundt 400 Mbps ned og omtrent 300 Mbps opp. I en ikke så fjern fremtid kan det åpnes for hastigheter som får en enkelt Gigabit-linje til å måtte pensjonere seg og kose seg med søndagsmatineen sin.

Gjør deg klar for Li-Fi: Det lysbaserte trådløsnettverket. Til å begynne med kan det gi 1 Gbps i aktuell hastighet, som nærmest er en umulighet med dagens Wi-Fi-teknologi. Det betyr at du kan laste ned en film i HD-kvalitet på bare noen sekunder.

LED-lys

Teknologien belager seg på å overføre data ved hjelp av LED-lys, som kan blinke av og på i løpet av nanosekunder. Dette er så raskt at det menneskelige øyet ikke kan se det, og som dermed vil oppfatte lysene som statiske. Men i virkeligheten overfører de data. I laboratoriet har man oppnådd hastigheter på hele 224 Gbps!

Li-Fi går ikke gjennom vegger

Ulempen med lysbasert nettverk er at det ikke kan vandre gjennom vegger, som RF-basert Wi-Fi kan. Dette må man ta hensyn til i installasjonen, ved å installere rader med LED-lys på en slik måte at de kan ta imot data fra hverandre og sende dem videre til neste. Det kan virke tungvint, men vi går allerede mot at alle lysene i hjemmet skiftes ut til LED-pærer, og dersom alle disse interagerer med hverandre, så er mye av dette problemet løst. Da gjør man det samtidig vanskelig for andre å snylte eller spionere på nettverket. Og hva vet vi, kanskje man kan utvide Li-Fi med RF-basert Wi-Fi i dødsonene?

Tilbys allerede

Det er et selskap ved navn Velmenni som har forsket på å flytte teknologien ut av laboratoriet og inn ekte kontormiljøer i Estland, hvor man hittil har fått hastigheter på over 1 Gbps. Andre selskaper jobber også med å få Li-Fi til kontor og hjem, blant andre Oledcomm og pureLiFi. Sistnevnte var grunnlagt av Harald Haas, Li-Fi-teknologiens oppfinner. De to selskapene tilbyr Li-Fi-løsninger, men hastighetene som så langt tilbys er begrenset til 10 Mbps.

Kilde: Mashable

Illustrasjon: iStock

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Nå blir Googles AI mye flinkere - på norsk!

Hyperloop i Italia

0
Scroll to Top