Bang & Olufsens jubileumshøyttaler Beolab 90 ble lansert i oktober 2015 i forbindelse med B&O sitt 90 års jubileum. Da hadde vi allerede vært i Struer og smuglyttet på dem. Men det er først nå, snart ett år senere, vi får anledning til å teste dem.
De første produksjonseksemplarene ble nemlig revet vekk av ivrige B&O-fans verden over, som ikke lot seg sjenere av prislappen på 300.000 kr (per stykk). Enkelte kunder skal også ha bestilt flere par, for å kunne bruke dem i surround…
La det være sagt med en gang, BeoLab 90 er noen skikkelige beist av noen høyttalere. De leveres på hver sin pall, og veier i overkant av 140 kilo med innpakning. Du kan tro vi er glade for at B&O også tilbyr levering og oppmontering! Det å få disse kolossene i hus er ingen spøk!
I motsetning til vårt vanlige testrom, som har en mer dempet akustikk, har vi valgt å teste BeoLab 90 i en helt vanlig stue. Noe av poenget med høyttalernes avanserte romkorreksjon er jo nettopp å kunne takle utfordrende akustiske miljøer.
Med høyttalerne på plass i stua var det (etter en pust i bakken) tid for oppsett og innstillinger. B&O har lånt oss en BeoVision 11 TV som kontrollsenter for anlegget, men man står i utgangspunktet fritt til å bruke hvilken som helst lydkilde. Beolab 90 har både digitale (SPDIF, optisk) og analoge (RCA, XLR og B&O Powerlink) lydinnganger i tillegg til trådløs WISA-tilkoblig og kan styres med app eller fjernkontroll. Vi kommer til å teste med ulike kilder etter hvert som vi gjør oss bedre kjent med høyttalerne.
Oppsett og romkorreksjon
I motsetning til den fysiske delen gikk innjusteringen relativt smertefritt. Her fikk vi god hjelp av Geoff Martin, som har spilt en nøkkelrolle i utvikling av høyttalerne sammen med resten av B&O-teamet. Vi anbefaler alle å ta en titt på bloggen hans for mer info om Beolab 90 og lyd generelt!
Innstillingene av Beolab 90 er ikke så ulike de vi kjenner fra surroundreceivere med målemikrofon og testsignaler – bare langt mer avanserte. Beolab 90 bruker nemlig måledataene på flere vis, ikke bare til å korrigere frekvensresponsen, men også til å kontrollere hvordan lyden spres i rommet – såkalt Beam Width Control. Det er er mer enn bare tomme ord: BeoLab bruker hele 18 høyttalerelementer, forsterkere, DACer og DSPer for å få det til. Mens lyden fra front av høyttaleren sendes rett mot lytteren, jobber de øvrige enhetene med å kansellere lyden fra bak- og sidevegger. Dermed reduserer man uønskede refleksjoner, som kan farge lyden.
Beolab 90 tilbyr for øyeblikket 3 ulike lyttescenarioer med ulik spredning: Narrow, Wide og Omni. Narrow er skreddersydd for å gi best lyd midt i sofaen – den såkalte sweet spot – og gir ca 45 graders spredning. «Wide» er en litt bredere setting som sprer lyden 180 grader, for å gir bedre lyd til flere sitteplasser. Omni er en såkalt party mode med 360 graders spredning og full trøkk til alle kanter. Disse kan styres med mobil og nettbrett via iOS-appen til Beolab 90.
Vi ser frem til å fortelle mer om lytteinntrykk og erfaringer i en grundig test av høyttalerne. Men det kommer senere – nå skal det spilles musikk!
Les også: Beolab 90 – banebrytende høyttaler fra B&O
Takk til gutta fra Bang & Olufsen Oslo Vest for hjelp med installasjonen.