Bang & Olufsen er ingen lettvekter når det kommer til høyttalere. Det fikk vi erfare da vi testet deres hittil største flaggskip, Beolab 90 i 2016. De massive 140 kilos høyttalerne forårsaket både vond rygg og lettere øresus, men det var verdt det! For bevares, hvilken lyd de ga. Når det er sagt, er det ikke alle forunt å ha plass til slike høyttalere, eller 600.000 kroner til overs på kontoen, for den del.
Nettopp derfor er vi spente på de aller nyeste høyttalerne fra B&O, Beolab 50. Dette er i praksis arvtageren til Beolab 5, som har vært B&Os flaggskip i mange år. Men det er vel så mye en lillebror til Beolab 90 vi snakker om. B&O har satt alle kluter til for å lage en nedskalert, mindre plasskrevende og mer kosteffektiv versjon av referansen, med samme lydmessige DNA. Vi har hørt dem, og de låter definitivt ikke pysete!
Kompakt tønne med krutt
Med sitt blankpolerte aluminiumsskall, trelameller i eikefinér og den karakteristiske Acoustic Lens diskantenheten kan Beolab 50 ligne en slags Beolab 18 på steroider.
Diskantenheten stiger automatisk opp av toppen når du slår på høyttalerne, mens bunnen er avrundet, for å «redusere fotavtrykket og samtidig bidra å løfte høyttalerne visuelt opp fra gulvet», heter det fra designavdelingen.
Innenfor det blankpolerte skroget sitter det hele 7 høyttalerelementer, totalt 2100 watt med forsterkerkraft, og avansert DSP romkorreksjon. Ved hjelp av en ekstern mikrofon måler de omgivelsene, kompenserer for ujevnheter og optimerer lyden i hele rommet.
Hensikten har som vanlig vært å oppnå en kontrollert spredning av lyden. Tre 10” bassenheter spiller i hver sin retning, kombinert med 3×4” mellomtoner i front. Diskanten sitter som nevnt i en Acoustic Lens spredningslinse. Nytt på denne modellen er en bevegelig linse, som åpner opp eller snevrer inn spredningen av diskantfrekvensene ved hjelp av en spalte.
Beolab 50 har justerbar spredning, eller såkalt Beam Width Control slik vi kjenner det fra Beolab 90. Du kan velge mellom lyttescenarioer som Narrow eller Wide, enten du lytter egosentrisk eller mer sosialt. Beolab 50 støtter derimot ikke såkalt “Omni” 360-graders lyd eller Beam Direction Control (konsentrerer lyden mot et gitt punkt) slik Beolab 90 gjør. Den digitale signalkjeden, romkompensering og DSP (selve ”hjernen” ) er ellers lik for de to høyttalerne.
Lytteseanse i Struer
Lyd & Bilde fikk lytte kort til Beolab 50 prototypene under et fabrikkbesøk tidligere i vår. Selv om dette en betydelig mer kompakt høyttaler enn Beolab 90, er det ingen tvil om familielikheten: Beolab 50 har et presist, fokusert ”ta- og føle på” lydbilde som minner mye om storebrødrene. Til tross for adskillig færre høyttalerenheter er den akustiske ytelsen formidabel, med en kjellerdyp kontrollert bass og rikelig dynamikk over hele frekvensområdet. Selv med bare en enkelt diskantenhet har Beolab 50 plenty med overskudd i toppen.Lytteseansen fant sted i B&Os veldempede kontrollrom, på størrelse med en normalstor stue, og høyttalerne hadde ingen problemer med å fylle det med øredøvende lydnivå. Det fikk vi bekreftet av Tchaikovskys 1812 Overtyre på grisehøyt volum.
Vi ser frem til å teste høyttalerne i mer hjemlige omgivelser etter hvert! Testeksemplar er bestilt.
BeoLab 50 er tilgjengelig i utvalgte Bang & Olufsen butikker verden rundt fra august 2017. Pris: 239.570 kr per par!
https://www.bang-olufsen.com/en/collection/speakers/beolab-50
Tekniske data:
Materials: Aluminium shell, fabric front and oak wood side panels
Dimensions (W x H x D): 45.6 x 108.4 x 44.2 cm
Weight: 61 kg each
Design: Noto GmbH
Acoustic components
Speaker drivers:
1 x ¾ inch tweeter applying the Acoustic Lens Technology developed by Bang & Olufsen
3 x 4-inch midrange
3 x 10 inch woofers placed in three different directions
Amplifiers:
7 x 300 watts custom designed ICEpower amplifiers
Digital signal processor :
DSP type: 1 x Analog Devices ADSP-21489 – 450 MHz
Sampling rate: 192 kHz fixed
Frequency range: 15 –43,000 Hz
Sound Pressure Level: 113 dB/50 Hz
Power rating: 2100 watts