Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vinylpressene i gang igjen – etter 25 år

De analoge vinylplatenes comeback får gamle platefabrikker til å gjenåpne etter tiår i dvale.

Skrevet av / 16.11.15 - 08:37
Vinylpressene i gang igjen – etter 25 år

Fra et gammeldags, utdødd format, via et kultfenomen for feinscmeckere og hipstere og nå til vanlig mainstream. Vinylplaten er tilbake! LP-platene selger i millioner, som i praksis gjør dem til avløser for de nå stort sett utdødde CD-ene. Platespillere kan kjøpes over alt, og det er rift om selve platene. Skal man som fremmadstormende, fremgangsrikt band ha fremstilt en analog vinylutgave av sitt seneste album, er ventetiden tre måneder.

Det betyr at det igjen har blitt god forretning å presse vinylplater – et håndverk som for få år siden ble ansett som like irrelevant som hattemakeryrket. I Tyskland har EDC (Entertainment Distribution Company) gjenåpnet sin platepressefabrikk i Hannover – etter en pause på 25 år.

«Vi fikk henvendelser fra flere plateselskap, og etter en markedsanalyse besluttet ledelsen seg for at vi vender tilbake til vinylproduksjon,» sier Thomas Moss, som er salgs- og markedsføringsansvarlig for EDC, til avisen Hannover Allgemeine.

Grå tinninger og skaldede isser pryder en del av de nyansatte medarbeiderne, hvorav flere har tiårs erfaring med platepressing, før produksjonen stengte på slutten av 1980-tallet. Og maskinene er av samme årgang som de som betjener dem. Det har vært vrient å finne materiell til å gjenåpne fabrikken, da det ikke finnes nye, industrielle platepressemaskiner, og størsteparten av de gamle ble solgt som skrot i 1990-årene.

70 platepresser i verden
De syv maskiner som brukes på den nyåpnede EDC-fabrikken ble funnet på internett, og kjøpt i Sverige. Da det ikke har skjedd noen utvikling på området i 30 år, må maskinene innstilles manuelt – datastyring finnes ikke. Å fremskaffe platepressemaskiner er et stort problem. Produksjonsleder Gerhard Eggers mener at det finnes omkring 70 fungerende platepressemaskiner i verden i dag. Så det er selgers marked.

Les også: Vinylrenessansen truer plateproduksjonen

EDC-fabrikken har en produksjonskapasitet på 15.000 plater om dagen – eller rundt fem millioner i året.

Artikkelfoto: Hannover Allgemeine

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

Den ultimate forsterkeren

High-end forforsterker med moderne strømming

McIntosh oppdaterer forforsterkeren

Kompakt hi-fi i stilren design

Lenco frir til vinylelskere

Platespiller for sjeiker og baroner

Astell&Kern: Musikkspiller i gull!

1500 gjester gledet seg over hi-fi i København

0
Scroll to Top