Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Høyoppløst Tidal i 2016?

I løpet av neste år kan Tidal åpne for høyoppløst strømming med kodeken MQA.

Skrevet av / 03.12.15 - 15:25
Høyoppløst Tidal i 2016?

Hittil har Tidal tilbudt oss musikk i tapsfritt komprimerte lydformater med ekte CD-kvalitet. Neste år kommer støtte for høyoppløst musikk med den nye MQA-kodeken. Høyoppløst musikk kodet med denne teknologien vil da kunne spilles av i sin opprinnelige form, som den ble mastret i.

Vi har tidligere skrevet om MQA-kodeken.

Genial pakking av lyd
Det er Meridian som står bak MQA, som er en smart måte å pakke sammen lydopptak med høyere frekvenser enn 20 kHz. Kort fortalt tar man utgangspunkt i standard PCM-format med en digital ordlengde på 24-bit. Men siden det bare er de 18 mest signifikante bitene som inneholder musikk – grunnet støygulvet i enhver analog signalvei fra mikrofon til miksebord – så brukes de 6 overflødige minst signifikante bitene i stedet som ”lagringsplass” for de høye frekvensene. En prosess som Meridian kalles innkapsling, og som etter den er tapsfritt komprimert bare krever rundt 1 Mbit/s med båndbredde. Omtrent det samme som CD-kvalitet etter samme tapsfrie komprimering. Og i motsetning til hva man skulle tro, øker ikke datamengden og dermed kravet til båndbredde, jo høyere opp i samplingfrekvens man kommer. De 6 minst signifikante bitene har nemlig mer enn nok kapasitet til å inneholde frekvensene i både et 384 kHz og et 768 kHz lydopptak.

Bedre enn PCM
Videre hevder Meridians Bob Stuart at et 44,1 kHz lydopptak kodet med MQA låter bedre enn et vanlig PCM-opptak med 96 kHz samplingfrekvens, fordi man på en fiffig måte unngår Nyquist-filtrering av de øverste frekvensene. Med dagens PCM-teknologi får man nemlig et forhånds-ekko av lyden akkurat ved filteret, noe som er unaturlig. Som Bob Stuart sier: ”En lyd starter ikke før den begynner”.

Tidal vil støtte MQA
Tidal har hele tiden vært klare på at de ønsker å støtte MQA-kodeken, og da Bob Stuart var på besøk i Norge i våres, kunne Pål Bråtelund meddele at de allerede hadde en utviklerversjon av spilleren som støttet MQA.

Pål Bråtelund fra Tidal sa i følge What Hi-Fi i dag at ”planer for å begynne å strømme høyoppløste filer i MQA-formatet neste år er godt på vei.”

Til oss er han litt mer reservert og sier i en SMS at: ”Vi har jo demonstrert MQA en stund nå. Men jeg har ikke sagt når og hvordan det kommer.”

Vi vet fra før at 2L vil være med på leken, og at Tidal ønsker å tilby rundt 5.000 album til å begynne med, når MQA lanseres.

Om utstyr
På utstyrsfronten trenger du en MQA-kompatibel avspiller. For eksempel en PC eller mobiltelefon med Tidal (når denne får MQA-støtte). DAC-en må også ha MQA-kompatibilitet for å få full master-kvalitet, mens du med enhver annen DAC vil få 16-bit PCM-lyd (CD-kvalitet) på lydstrømmen.

*Oppdatering 8. desember*
Meningene og kommentarene om DAC-en må støtte MQA eller ikke har vært mange. Vi har fått følgende svar fra Per Jørgensen fra MDS Norway, importør av Meridian:

– Musikkfilen pakket med MQA kan spilles av uansett prosessor. Men MQA-delen krever en DAC som støtter MQA. For eksempel Meridian Explorer 2. Du vil derimot få fordelene av MQA også med en ikke-sertifisert DAC. En MQA-fil med 88,2 kHz oppløsning vil du da få spilt av med bare 44,1 kHz oppløsning, men du slipper preringing.

Med andre ord, forhåndsekkoet som har skjedd i analog-til-digital-konverteringen i studio, og som er rettet opp med MQA, vil du også slippe med en ikke-MQA-sertifisert DAC. Men selve oppløsningen er 16-bit / 44,1 kHz, fordi resten av informasjonen er gjemt i en pakke som kun kan pakkes opp gjennom en MQA-sertifisert DAC. Det er dette Bob Stuart mener med at en MQA-fil i 44,1 kHz vil låte bedre enn en vanlig PCM-fil i 96 kHz; nemlig at man slipper dette forhåndsekkoet som oppstår rundt Nyquist-frekvensen.

 

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

Den ultimate forsterkeren

High-end forforsterker med moderne strømming

McIntosh oppdaterer forforsterkeren

Kompakt hi-fi i stilren design

Lenco frir til vinylelskere

Platespiller for sjeiker og baroner

Astell&Kern: Musikkspiller i gull!

1500 gjester gledet seg over hi-fi i København

0
Scroll to Top