Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Ekstrem jubileumshøyttaler fra Sonus faber

Den italienske høyttalerprodusenten har laget en helt ny utgave av den legendariske Extrema, med teknologi fra Formel 1-biler og en unik diskant

Skrevet av / 31.03.14 - 17:04
Ekstrem jubileumshøyttaler fra Sonus faber

Med Ex3ma markerer Sonus faber sitt 30-årsjubileum som høyttalerprodusent. Den nye Ex3ma er håndbygget hos Sonus faber og lages kun i 30 par, til 30.000 Euro. Men da får du med stativene.

Få klarer å matche kvalitetsfølelsen og designet til Sonus faber. Mange av høyttalerne fra Arcugnano i Veneto-distriktet i Italia, er bygget for hånd. Det gjelder særlig de dyrere modellene, som også bruker italienske materialer i høyttalerkonstruksjonene, og Ex3ma er ikke noe unntak.

2014-03-28 at 17-17-30

Høyttaleren er bygget over samme lest som den legendariske Extrema-høyttaleren fra midten av 90-tallet. En toveis konstruksjon med en passiv ovalformet bassradiator på baksiden.

Men der slutter også likheten mellom forgjengeren og den nye Ex3ma. Som faktisk skrives Ex3ma.

Karbonfiber og diamanter

Alt er nytt her. Alt. Italienerne har latt seg inspirere av moderne jagerfly, Formel 1-biler og akustiske instrumenter, og høyttalerne er stappfulle av hi-tech. De er bygget rundt et chassis av støpt karbonfiber, med håndplukket treverk fra Val Di Fiemme i Nord-Italia.

2014-03-28 at 17-29-40

De danner sideplatene til karbonfiberchassiset, mens en metallbaffel legert av Avional og Ergal danner en stiv og død aluminiumslegering, som er montert med et kobbersjikt mellom frontbaffelen og karbonchassiset. Som er dempet med treverk utenpå og Rohacell innvendig.

Elementene er også nye, og unike for Ex3ma, som har verdens første sandwich diskantmembran, med beryllium lagt utenpå et tynt lag av industrielt fremstilt diamant. Det skal i følge de tekniske papirene, gi en diskantgjengivelse som er mye raskere og fri for fargninger.

Den 30 mm store membranen kalles D.L.C. (Diamond Like Carbon), og samme materiale benyttes også som støvkappe i midten av basselementet.

2014-03-28 at 17-17-08

Basselementet er også nytt og unikt for Ex3ma. Det måler 180 mm i diameter og har en membran med karbon kombinert med et spesielt skummateriale for maksimal demping.

Håndbygget delefilter

Delefilteret som er fullt av dyre godsaker – spoler motstander og kondensatorer fra Mundorf, Jantzen og sydd sammen med kabler fra Shunyata Research, deler på 2350 Hz mellom bass- og diskantelementet. Og hvert enkelt delefilter er håndbygget av Sonus fabers utviklingssjef, Paolo Tezzon.

2014-03-28 at 17-19-49

På baksiden har Sonus faber montert en oval bassradiator med variabel demping, som de mener er en bedre løsning i en liten høyttaler, når man ønsker å oppnå en jevnere dypbassrespons, enn en vanlig bassrefleksport.

Med et potmeter på baksiden kan man regulere dempingen av lave frekvenser i fire trinn, slik at man kan tilpasse bassresponsen bedre til rommets akustikk.

Paolo Tezzon demonsterer Sonus faber Ex3ma
Paolo Tezzon demonsterer Sonus faber Ex3ma

Ekstrem lyd

Alt dette vil være til liten nytte, om ikke lydkvaliteten holder samme klasse som den ekstreme konstruksjonen. Noe jeg tror den gjør. Det alt for korte kvarteret ga oss en smakebit på hvordan Ex3ma lyder på forskjellig type musikk, men kan knapt kalles et grunnlag for test.

Men, maken til raske transienter, grenseløs dynamikk og ufarget lyd, kan jeg ikke huske å ha hørt før. Høyttalerne slipper uanstrengt gjennom en astronomisk mengde detaljer, og man føler at gjennomsiktigheten er total. Konsertopptak får en skala og dybde jeg sjelden har hørt maken til, og lydbildet er fjellstøtt.

Interessant nok er bassen langt mer potent enn jeg hadde håpet på, du kjenner basstrommen i mellomgulvet. Vokaler lød så vakkert (en Sonus spesialitet) at jeg nesten reiste meg og jublet. Som en nyfrelst tulling.

Sånt gir mersmak, og hvis Gud vil (Mauro Grange, Sjef med stor S) og importøren får det til, er det kanskje en ørliten mulighet for at vi kan få testet et par før de ødelegger alle formene, etter at de 30 parene er laget.

Kanskje. Jeg bare nevner det. Så i tilfelle det finnes interesse for en test.

Livio Cucuzza, sjef for industriell design, Mauro Grange, stor Sjef, og  Paolo Tezzon, men en av formene som nå er ødelagt. Det blir ikke mer enn 30 par
Livio Cucuzza, sjef for industriell design, Mauro Grange, stor Sjef, og Paolo Tezzon, med en av formene som nå er ødelagt. Det blir ikke mer enn 30 par

Litt teknisk:

  • 88 db følsomhet, 4 ohm nominell impedans
  • 50-300 w anbefalt forsterkereffekt
  • 40 – 40.000 hz frekvensrespons
  • 434 x 282 x 560 mm, 1095 mm på stativer
  • 18,6 kg, 40,6 kg inkl stativer

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Den ultimate forsterkeren

High-end forforsterker med moderne strømming

McIntosh oppdaterer forforsterkeren

Kompakt hi-fi i stilren design

Lenco frir til vinylelskere

Platespiller for sjeiker og baroner

Astell&Kern: Musikkspiller i gull!

1500 gjester gledet seg over hi-fi i København

Tidal setter ned prisene

Trådløs platespiller

HIGH END-messen i München nærmer seg

Platespiller med innebygget forsterker

0
Scroll to Top