TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets beste filmer og TV-serier

Hele 168 filmer og TV-serier har vi jobbet oss igjennom i år. Mye bra, noe svært dårlig og veldig mye middelmådig. I år som i fjor er det faktisk sterke opplevelser med gode TV-serier som har imponert oss mest.

Av / 13.11.15 - 06:00
Årets beste filmer og TV-serier

Også i år har Hollywood satset kraftig på relativt sikre kort med oppfølgere som X-Men: Days of Future Past 3D, Avengers – Age of Ultron 3D, Fast & Furious 7 og Dragetreneren 2 3D. Mange av dem mer enn severdige filmer, men definitivt ikke nyskapende. Og med budsjetter som ligger rundt 1,5 milliarder er det vel ikke så rart at man er lite villig til å satse på en usikker hest.

Når det er sagt, så har vi også fått en god dose solide, mer «eksperimentelle» filmer, som blant annet Interstellar, Ex Machina, Whiplash, Boyhood og Cold in July. Filmer som henvender seg til et mindre, og mer kritisk, publikum; og som evner å gi deg en større opplevelse enn «kun» 2 timer med heidundrende action – selv om det, i blant, slettes ikke er å forakte! Her vil vi også trekke frem den utrolig sjarmerende Jon Favreau-filmen Chef, den vil garantert lyse opp humøret ditt i vintermørket!

Fra de svært etablerte serieskaperne HBO og Netflix har vi blitt servert gullkorn som Better Call Saul, House of Cards, sesong 3 og Orange is the New Black, sesong 3. Selv «serien-over-alle-serier», Game of Thrones, tok seg kraftig opp etter hvert, og leverte en meget solid femtesesong. Mest imponert var vi dog over søskendramaet fra Florida Keys, Bloodline. I tillegg fikk vi til og med se Bruce Springsteen i en liten rolle i avslutningssesongen i Netflix’ Lilyhammer, sesong 3. Årets definitivt største skuffelse på seriefronten var Marco Polo, sesong 1 fra Netflix, og årets mest forventede oppfølger, True Detective, sesong 2, klarte dessverre ikke å innfri helt.

Matthew McConaughey fortsatte å imponere i Interstellar, mens Jake Gyllenhaal leverte sin beste rolle i den dystre dramathrilleren Nightcrawler, men ingen kunne matche Michael Sheen i Masters of Sex, sesong 3. Av kvinnelige topprestasjoner havnet vi også på en TV-serie, den utrolig sterke miniserien Olive Kitteridge, hvor Frances McDormand briljerer. Årets fest for øynene stod Kenneth Branagh for, i det han gav «ekte» liv til Disney-klassikeren Askepott En av årets sterkeste opplevelser fikk vi fra søppelfyllingene i Brasil, med den vanvittige historien om 3 guttunger som setter seg opp mot ordensmakten – gå ikke glipp av Trash!

I år har vi valgt å splitte prisen for Årets Beste film/TV-serie i to. Prisene går til to høyst fortjente vinnere, som begge, på svært forskjellig vis, gir oss medrivende drama og en svært fascinerende historie, toppet med glimrende skuespill.

Vi skal selvsagt sørge for å holde deg oppdatert på de viktigste, og beste, filmene og TV-seriene i det kommende året. Godt nytt film (og TV) år!

 

Årets regissør
Bennett Miller (Foxcatcher)

Årets kvinnelige prestasjon
Frances McDormand (Olive Kitteridge)

Årets mannlige prestasjon
Michael Sheen (Masters of Sex, sesong 3)

Årets relansering
Stanley Kubrick – The Masterpiece Collection

Årets 3D-film
Avengers: Age of Ultron 3D

Årets familiefilm
Gutten med det tikkende hjerte

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

 

Årets Beste TV-serie

Bloodline

Bloodline, sesong 1

De tre etablerte søsknene gjenforenes med familiens sorte får, og gamle sår rives opp mens familiene er i ferd med å slites i filler. Nok en innertier fra Netflix!

 

FILM: 6
Ekstra: 1
Lyd: 5
Bilde: 6
Les hele anmeldelsen her!

Langs de vakre Florida Keys blir vi kjent med den velhavende familie Rayburn. Mor (Sissy Spacek) og far (Sam Shepard) driver det koselige familiehotellet «Rayburn House», mens den ene sønnen John (Kyle Chandler), med kjernefamilie, er politietterforsker, datteren Meg (Linda Cardellini) er advokat og bohemsønnen Kevin (Norbert Leo Butz) driver en båtslipp. I det halve småbyen samles for å feire familiens foreldre dukker uventet eldstesønnen Danny (Ben Mendelsohn) opp. Straks blusser gamle konflikter opp, usikkerheten sprer seg og familiens glansbildeaktige fasade slår kraftige sprekker. Men hvem er det som virkelig er ond i dette medrivende familiedramaet?

Bloodline tar seg svært god tid til å bygge opp karakterene, byr på en rekke uventede vendinger og drypper gradvis små blikk fra fortiden for å belyse familiens mørke hemmelighet. Samtidig byr den på utmerket skuespill, fortreffelig spenningsoppbygging, troverdige karakterer og nydelig location. Det som er seriens drivende element er relasjonen, og plasseringen i flokken, søsknene imellom.

Bloodline byr på et finurlig plott med en konstant underliggende urolig og uhyggelig tone i det solrike og vakre landskapet, blant alle de tilsynelatende perfekte (svette og værbitte) menneskene. Serien byr på topp skuespill fra ikke minst Kyle Chandler, Sam Shepard, Ben Mendelsohn og en fortreffelig birolletolkning av vår indie-favoritt Chloë Sevigny.

Dialogen flyter naturlig og lett, tidvis føles det nærmest som vi er flue på veggen i et ekte familiedrama (det nærmeste vi kommer unaturlig er vel det enorme forbruket hele familien har av Heineken). En serie som trenger tid for å «vokse» på deg, men gi den tiden den fortjener og du vil bli belønnet med et medrivende drama og en spennende og underfundig krimgåte. Uten tvil, årets beste TV-serie!

 

Årets Beste film

Birdman

Birdman

Enorm energi, stor fortellerglede og høy kreativitet er sentrale stikkord for å beskrive Alejandro Inárritu sin siste spillefilm, som tok storeslem under årets Oscarutdeling. Birdman er en av årets aller beste filmer.

 

FILM: 6
Ekstra: 3
Lyd: 5
Bilde: 6
Les hele anmeldelsen her!

Riggan Thomson (Michael Keaton) er en falmende Hollywood-stjerne som for mange år siden var berømt for sin rolle i flere filmer om superhelten ”Birdman”. Han prøver desperat å gjenoppbygge sin døende karriere ved å sette opp et stykke på Broadway basert på en roman av Raymond Carver.

Da premierekvelden nærmer seg står problemene i kø. Hans hovedrolleinnehaver blir skadet og Thomson ser seg nødt til å ansette den kontroversielle skuespilleren Mike Shiner (Edward Norton) på anbefaling fra sin beste venn og produsent Jake (Zach Galifianakis). Under forberedelsene må han også forholde seg til sin kjæreste og medskuespiller Laura (Andra Riseborough), sin datter Sam (Emma Stone) og sin ekskone Sylvia (Amy Ryan) som dukker opp titt og ofte.

Alejandro Inárritu (Babel, Biutiful) har skrevet et fantastisk manus som er en ren hyllest til både teateret og filmen. Dialogen er eksepsjonelt god, og med stram regi blir den levert på utmerket vis fra et svært solid knippe med skuespillere. Michael Keaton gjør sin livs rolle og ble fullt fortjent nominert til Oscar selv om han ikke vant. Han ble riktig nok belønnet med en Golden Globe og en rekke andre priser for sin innsats. For øvrig ble både Edward Norton og Emma Stone nominert til Oscar for beste mannlige og kvinnelige birolle.

Det er bare å bøye seg i støvet for Inárritu som har instruert disse skuespillerne til å levere så fantastisk godt og det var ingen stor overraskelse at han vant Oscar for både beste manus og beste regi. Ellers vant Birdman også prisen for beste foto av Emmanuel Lubezki. Han gjør en admirabel jobb med kinematografien og har nærmest skapt en sømløs film som drar oss langt inn i dette fantastiske filmuniverset på aller beste vis. Bravo!

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Strømmepremiere!

Reacher 3-trailer!

Siste skudd fra Sjakalen?

Klart for sesong 2!

Se trailer!

Disse anmeldelsene ble mest lest i 2024!

Nå er traileren til 1923, sesong 2 her!

Disney+ letter på sløret

Nå er oppfølgeren her!

Mer crazykomikk fra Ferrell!

1923: Ventetiden er snart over!

Rikmannsdramaet vender tilbake!

Lyd & Bilde