Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets beste høyttalere

Høyttaleren har meget stor påvirkning på den lydopplevelsen du får. Derfor er det viktig å velge riktig.

Skrevet av / 22.11.13 - 05:08
Årets beste høyttalere

Det er lett å forelske seg i lyden fra en høyttaler, men det er ikke sikkert at den høyttaleren egentlig passer deg, ditt hjem og dine lyttevaner. Eller din lommebok. Derfor er det viktig å lytte på flere ulike høyttalere innen du bestemmer deg, og gjerne med din egen utvalgte musikk. Når en høyttaler demonstreres på utstillinger og i butikker spilles det ofte musikk som skal få høyttaleren til å fremstå så bra som mulig. Spill noe helt annet, gjerne musikk med mange instrumenter eller store dynamikkvariasjoner.

Men det holder ikke bare med det. Ditt hjem har en avgjørende betydning for den lyden du får. Store høyttalere kan gi ordentlig med trøkk, men de tar plass og skal ofte stå et stykke ut i rommet. Små høyttalere kan gi fin oppløsning og er oftest enklere å plassere pent i rommet, men de trenger likevel å bli plassert ordentlig for å yte sitt beste. Surround betyr bare at vi skal få plass til enda flere høyttalere.

Hvor mye kan det egentlig koste? Det er fristende å kjøpe billig, men om du ikke kjøper noe du virkelig liker kommer du heller ikke til å lytte så mye til anlegget. Jo mer fornøyd du blir, desto mer blir det spilt.

I dag finnes det masser av både pene og overkommelige høyttalere på markedet. Høyttalere har helt enkelt blitt vesentlig bedre de siste årene. Dataoptimering, materiale, kabinett og, som det kan virke, høyttalerprodusentenes økende forståelse for at en høyttaler faktisk skal fungere i et hjem og ikke i et optimert rom, har ført til at det er blitt lettere å finne høyttalere som både passer øret, øyet og lommeboken.

Litt å tenke over når du skal kjøpe høyttalere:

Hva er ditt behov?
Er du en musikkelsker som møblerer ditt rom for at høyttalerne skal låte så bra som mulig? Eller vil du i stedet mest kunne spille musikk som bakgrunn og kanskje i blant til fester? Eller vil du helst ha en 5.1-løsning til en hjemmekino? Tre ulike scenarier som krever tre ulike løsninger. Tenk etter hva du egentlig vil med dine høyttalere og din lytting, det kan gi helt nye løsninger og tankegang.

Størrelse
Hvor stort er rommet ditt? Skal høyttalerne kunne fylle hele rommet eller er det bare for eksempel ved posisjonen foran TV-en som du trenger god lyd? Tenk også over at en liten ”bokhyllehøyttaler” egentlig trives best med å stå på et stativ, og tar derved samme fotavtrykk som en gulvstående høyttaler, til tross for at den visuelt kanskje ser smekrere ut. I dag finnes det også utmerkede høyttalere som er beregnet for å henges på veggen.

Plassering
Jo mer krevende lytter du er, desto viktigere blir det at høyttalerne får en ordentlig plassering i rommet. Her kan man legge ned mange timer, men man blir vanligvis rikt belønnet med en vesentlig bedre musikkopplevelse. Men selv for den mindre og enklere løsningen finnes det mye å hente rent lydmessig ved ikke å tvinge høyttalerne inn på en forhåndsbestemt plass. Du kan høre forskjellen selv med små justeringer, og det er ofte mulig å få et forbløffende fint resultat selv med et enkelt anlegg, om man er villig til å leke litt og prøve seg frem.

Snakk med butikken
En bra butikk kan hjelpe deg. Fortell om dine behov og hvordan du har tenkt deg at det skal fungere. Har du også en skisse på hvordan rommet ser ut og hvor høyttalerne i utgangspunktet er tenkt plassert, kan du få mye hjelp og gode råd. Den kvalifiserte butikken har normalt mange års erfaring med å sette opp anlegg som du får med på kjøpet helt gratis. Her kan du også få mulighet til en skikkelig prøvelytting.

Kombinasjonene
Sørg for å anskaffe saker som passer sammen. Det er ikke sikkert at dine nye høyttalere er en sensasjon sammen med din gamle forsterker. Det kan tenkes at det ikke bare er høyttalerne som du skal investere i. Alt skal også kobles sammen, og kabler trenger nødvendigvis ikke være dyre, men selv blant billige kabler kan det være store kvalitetsforskjeller.

Surround
Er det høyttalere til surround du er ute etter så har en del produsenter lykkes med å få frem riktig bra lyd selv fra små høyttalere. I et normalt oppholdsrom finnes det knapt mulighet til å bygge opp en skikkelig hjemmekinokino, men man kan få stort utbytte av mindre. Husk bare på at kvalitet lønner seg i lengden.

 

 

QAConcept20blk

Stereohøyttalere –  kompakt budsjettklasse

Q Acoustics Concept 20

Q Acoustics Concept 20 tilhører den eksklusive gjengen av riktig bra små to-veis høyttalere som ikke koster skjorten.

Q Acoustics Concept 20

Den engelske høyttalerprodusenten Q Acoustics har tidligere overrasket meg med en billig gulvhøyttaler som spilte ypperlig med tanke på den laven prisen. Nå har de kommet med en stativhøyttaler, som også den har en prislapp av det mer overkommelige slaget. Q Acoustic gjør som så mange andre, de konstruerer i vest og produserer i øst.

Som helhet minner de lydmessig veldig mye om samme firmas gulvhøyttalere 2050i, som jeg likte meget godt, men spiller i en noe mindre skala og med litt mindre potent bass. Noe annet hadde heller ikke vært å forvente.

Q Acoustics Concept 20 tilhører den eksklusive gjengen av riktig bra små to-veis høyttalere som ikke koster skjorten. Den spiller virkelig bra, med tanke på pris og utseende. Paret med en passende bra forsterker kan den være høyttaleren med stor H om du er på jakt etter et utmerket musikkanlegg til en rimelig penge. Bør absolutt prøvelyttes!

Les testen her

 

 

 

Kef-LS50_oppslag

Stereohøyttalere, kompaktklasse

KEF LS50

KEF feiret 50 år med jubileumshøyttalere bygget over både klassisk og ny KEF-teknikk. Og resultatet er i høyeste grad verdt å feire.

KEF LS50

KEF ble i og for seg grunnlagt i 1961, men det var først sist år som 50-års jubileumshøyttaleren LS50 så dagens lys. Og det var først sent på året som den nådde våre breddegrader.

Det er helheten som er styrken til høyttalerne. Lydbildets størrelse og definisjon, sømløsheten i frekvensgangen og den fine oppløsningen er av en klasse man normalt ikke riktig forventer seg fra en høyttaler i denne fysiske størrelsen. I og for seg er den heller ikke helt billig, men selv med prisen i betraktning synes jeg man får usedvanlig mye for pengene. Den slår helt enkelt de fleste av konkurrentene ned i støvlene.

KEF LS50 er en usedvanlig, men ytterst vellykket jubileumshøyttaler som på en lysende måte oppsummerer KEFs egenskaper før og nå. Det er en høyttaler som er lett å like og som man kjapt trives meget godt med. LS50 er en klar favoritt i prisklassen.

Les testen her

 

 

Sonus-Faber-Venere-2

Stereohøyttalere, toppklasse

Sonus Faber Venere 2.5

Det er ikke bare nasjonaliteten Sonus Faber har til felles med Ferrari. Det er også prisene. Inntil nå.

Sonus Faber Venere 2

Det er utenkelig at Ferrari plutselig lanserer en sportsbil til prisen av en Fiat. Inntil nå var det like utenkelig at high-end-produsent Sonus Faber skulle komme på banen med en stor gulvhøyttaler til under 20.000 kroner. Venere 2.5 er derfor en øyneåpner, på flere måter.

Høyttaleren er nemlig også slående vakker. Formen minner om den til en harpe, og i svart høyglans utførelse ser den ut som den koster mange ganger prisen.

Både frontplata og kabinettet er imidlertid tynnere enn vi regnet med, og vekten er på beskjedne 20 kg pr. høyttaler.

Å fire litt her og der har gitt mer rom i budsjettet til bedre delefiltre og høyttalerelementer. Som alle er utviklet av Sonus Faber og produsert av DKM.

Lydkvaliteten
Når høyttalerne så får musikk på menyen, forsvinner all tvil. Mellomtoneområdet er stort og fyldig, og gjør at mannsstemmer kommer frem med skikkelig brystklang og pondus. Dette gagner også lysere kvinnestemmer, fordi også lysere stemmer har et fundament lenger nede enn mange tror.

Mens Audiovector X3 Super og Triangle Color låter litt lyst, har Sonus Faber en langt mer robust og fyldig gjengivelse av det viktige mellomtoneområdet. Samtidig har diskanten meget god oppløsning, og er mer integrert i lydbildet.

Bassgjengivelsen er også meget imponerende. Her er det god tyngde, samtidig som bassgitaren har glimrende oppløsning. Albumet ”Yes” av rockegruppa Morphine låter både oppløst og rocka på én gang. Bassgitaren har stor kropp, samtidig som raspingen av gitarstrengen kommer meget klart frem (Mark Sandman spilte på en bassgitar med to basstrenger og en gitarstreng for å fylle ut lydbildet mer).

Perspektivet er veldig stort, med et lydbilde som bretter seg ut i bredden samtidig som det kommer ut i rommet og nesten omringer oss.

Du snakker om underholdende høyttalere! Samtidig gjengis strykere med en fylde og sødme som ingen andre i testen er i stand til.

Les testen her

 

 

 

Martin-Logan-Montis

Stereohøyttalere, high-end

Martin Logan Montis

Magiske musikkopplevelser

Martin Logan Montis

De er store, komplekse og dyre. Derfor er elektrostater høyttalere for de få. Men det finnes et lykkelig unntak.

Med gjennomsiktig membran ser de høyreiste høyttalerne merkelig ut i manges øyne. Teknisk sett er de heller ikke som andre høyttalere. De må kobles til 230 V fordi de vertikale membranene trenger høy spenning for å virke. Da kan den florlette gjennomsiktige membranen bevege seg langs aksen, og skape lyd siden strømmen danner et elektrostatisk felt i midten av gitteret foran og bak membranen.

Prinsippet er likt det man opplever når statisk elektrisitet får håret til å strekke seg etter hårbørsten. Selv om den ikke er i kontakt med håret.

Denne måten å lage høyttalere på, gir ekstremt lav forvrenging og knapt hørbar fargning av lyden. Da sitter man igjen med en enda mer realistisk opplevelse av hvordan instrumenter og vokaler egentlig høres ut. Sammen med en basshøyttaler i bunnen av høyttaleren, skaper høyttalere som Martin Logan Montis, en fullverdig musikalsk musikkopplevelse som få andre høyttalertyper kan oppvise maken til.

Med et elektrostatisk element og et basselement i kombinasjon, er dette hybride høyttalerprinsippet et sjeldent syn. Men også et av de mest fullendte, og har man først hørt en elektrostatisk hybridhøyttaler, er det ingen vei tilbake.

Den enestående silkeglatte klangen, det frapperende åpne lydbildet og den fantastiske uanstrengte dynamikken, gjør dette til en av våre absolutte favoritthøyttalere. Montis har riktignok hard konkurranse, men få av dem klarer å forene spilleglede med en gnistrende skarp detaljrikdom, nesten vektløs mellomtone og kick-ass bass, som disse gjør. Uansett hva du måtte ende opp med, sørg for å ha hørt Montis om budsjettet ligger på dette nivået. Det vil du ikke angre på.

Les testen her 

Elacs 190-serie: FS 197 i front, CC 190 senter, BS 192 bak og SUB 2030 til basskanalen.

Surroundhøyttalere – High-end

Elac 190 5.1

Tyske Elac er på banen med en høyoppløst høyttalerserie som spiller like bra enten det er musikk eller film som står på menyen!

Anlegg Elac FS 190 5

Elac er kjent for å ha en ganske kompromissløs byggekvalitet og finish. Derfor er det gledelig at den rimelige 190-serien ikke er ”Kina-varer”,  men settes sammen på fabrikken i Kiel, akkurat som de dyrere high-end modellene. Gulvhøyttalerne FS197 danner basis i 5.1 systemet. De får selskap av BS192, en stativhøyttaler som også passer utmerket til bakkanaler, samt den matchende senterkanalen CC191. På anbefaling fra Elac bruker vi også subwooferen 2030, som er tilgjengelig i samme farger som 197-serien.

Alle store høyttalerprodusenter har sine varemerker de er stolte av, og hos Elac er det definitivt den berømte JET-foliediskanten som henger høyest, med sin særegent luftige og finkornede diskantgjengivelse. Ulempen er at den koster en del mer enn vanlige domediskanter, men nå har Elac gjort noen grep for å gjøre den tilgjengelig i lavere prisklasser.

Høy lydkvalitet
JET-diskanten gir Elac-høyttalerne en del egenskaper i overtoneområdet som få andre høyttalere i prisklassen kan matche. Med fem identiske diskanter foran og bak innhylles vi i et stort, presist og superdetaljert lydbilde. Små detaljer i lydsporet som vindsus, bakgrunnsmusikk og romklang kommer utrolig godt gjennom på Elac-høyttalerne. Det morsomme er at de beholder denne oppløsningen også når noe skal knuses, skytes eller sprenges i været. Man kan dra opp volumet uten at diskanten blir skarp eller aggressiv.

Dette er en svært spennende 5.1 pakke som vi trygt kan anbefale til kombinert film- og musikkbruk!

Les testen her

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

1 hendelser på “Årets beste høyttalere”

  1. Svein-Borge Reitan

    jeg søkte etter test av sonus faber venere 3,0i høytaler,så hvor er den?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Sonos-skred til sommeren?

Denon-planke med bass uten sub

Kanskje den råeste høyttaleren vi har sett

Sjekk denne in-wall-høyttaleren

Gulvhøyttaleren er kronen på verket

Et innblikk i Harmans aller helligste

Rauna er tilbake

Engelsk legende tilbake etter 63 år

PMC slipper aktive høyttalere

KEF tøffer seg med nye subwoofere

Bordhøyttalere med lydtrykk

Spennende gulvmodell fra Revival Audio

0
Scroll to Top