Thomson QLED Pro (55QG7C14)

Et steg opp

Thomson QLED Pro kvitterer med flott bildekvalitet og smarte finesser til en gunstig pris.

Thomson QLED Pro (55QG7C14) 5

Den franske TV-produsenten Thomson har gjort et imponerende comeback på det europeiske markedet. Med et bredt spekter av modeller produsert i Europa, håper de å gjenopplive fortidens gunst. Ifølge produsenten selv har de fokus på byggekvalitet og smart design, og det skal ikke behøve å koste en formue.

Thomson QLED Pro er en relativt ny modell i mellomklassen, som tilbyr mange kjekke finesser, inkludert Dolby Vision og 144Hz, til en fornuftig pris. Og det trengs, for å hevde seg i et stadig tøffere TV-marked!

Thomson QLED Pro. (Foto: Thomson)

Thomson QLED Pro: Design

Vi har allerede god erfaring med den rimeligere UG5-modellen fra Thomson som vi testet før jul. Når vi pakker opp den litt dyrere storebroren QG7, med tilnavnet «QLED Pro», er det lett å se at den tilhører samme familie. Et slankt, men solid metallkabinett, og en sentral svingbar fot som gjør TV-en anvendelig og lett å plassere. Kvalitetsinntrykket er upåklagelig, og det føles som skjermen er bygget for å vare.

Google TV

Thomson-skjermen baserer seg på det populære brukergrensesnittet Google TV, som brukes av en lang rekke TV-produsenter. Den største fordelen med Google-plattformen er at den har et bredt utvalg av apper. Du kan finne stort sett alle globale strømmetjenester så vel som de lokale nordiske her, og listen oppdateres jevnlig. Så lenge du er tilknyttet en Google-konto kan du få personlige anbefalinger av innhold. Familiemedlemmer kan ha hver sin brukerprofil, og det er mulighet for stemmestyring (Google Assistant) via mikrofon i fjernkontrollen.

TV-en kjennes derfor enkel og logisk å betjene, men det er verdt å nevne at Thomson ikke har gjort noen store endringer på det vanlige menysystemet. Det er ingen særskilte avanserte eller originale innstillingsmuligheter her, på godt og vondt.

«QLED-TV»

I forhold til UG5, har QLED Pro fått noen viktige oppgraderinger under panseret, i form av et mer avanser «QLED» LCD-panel. Skjermen bruker et fargefilter bestående av kvanteprikker (Quantum Dot LED), som bidrar til bredere fargespekter og bedre lysutbytte.

I tillegg har oppdateringsfrekvensen økt fra 60 til 144Hz. Dette gjør Thomson-skjermen mer mottakelig for moderne videoformater, og ikke minst gaming. I tillegg åpner det for bedre interpolering (glattere bevegelser).

QLED Pro har også direkte LED-baklys, men det dreier seg om en forholdsvis enkel løsning med få lysdioder, og uten lokal dimming. Den kan altså ikke blende deg med råsterkt lys, eller tenne og slukke individuelle deler av panelet for bedre svartnivå. Den slags koster typisk mer penger.

Støtter Dolby Vision og Dolby Atmos

Et annet gledelig tillegg på Thomson QLED Pro er HDR-formatet Dolby Vision, som glimret med sitt fravær på lillebroren UG5. I motsetning til vanlig HDR10, inneholder Dolby Vision dynamiske metadata – ekstra informasjon i videosignalet – som bidrar til å optimalisere lysstyrke, kontrast og farger i innholdet.

Uten lokal dimming kan det selvsagt argumenteres at Thomson-skjermen har lite utbytte av HDR, men etter vår erfaring er Dolby-versjonen uansett å foretrekke, da den ofte har bedre bildekvalitet enn HDR10-versjonen.

Bildekvalitet

Så hvordan ser det ut i praksis? Vel, rett fra fabrikken kommer Thomson-skjermen (i likhet med andre) i en strømsparende Øko-modus. Ulempen med denne er at den struper lysstyrke og kontrast, og ikke helt viser hva TV-en egentlig er god for. Så det første vi gjorde var å bytte bildemodus til Standard (til tross for gjentatte strømforbruk-advarsler!).

Standard-innstillingen viser seg å være en god «allround» bildemodus som fungerte fint til det meste av TV-innhold. Thomson imponerte da med et skarpt, kontrastfylt og behagelig bilde med god nok lysstyrke for TV-titting på dagtid. I tillegg var bevegelsene glatte og flimmerfrie.

Når vi skiftet til strømmetjenester som Netflix, aktiveres Dolby Vision HDR-modusen for film. Da går det an å nyte moderne filmer, eller ferske serier som «La Palma» med glimrende kontrast- og fargedetaljer.

Sammenlignet med lillebroren UG5 og mange andre, er det ingen tvil om at fargegjengivelsen er sterkere og mer nyansert. Men du bør likevel sitte rett foran skjermen, eller vri den i retningen der du sitter. Innsynsvinkelen er nemlig ganske snever, og gir merkbart blassere farger ute til sidene – noe som er typisk for LCD.

I tillegg fant vi at fargetemperaturen «Standard» var nokså kald og ga et påfallende blågrønt fargeskjær i bildet. Innstillingen Varm var derfor å foretrekke. Menyene har ikke så mye mer å by på av justeringsmuligheter: Thomson kunne gjerne gitt tilgang til mer avanserte farge- og kalibreringsinnstillinger for avanserte brukere.

Når det gjelder total lysstyrke og kontrast, er det ikke en «OLED-killer» vi har å gjøre med. Thomson-skjermen savner som nevnt lokal dimming, så selv om svartnivået er bra kan du ikke forvente de blekkmørke bakgrunnene. Lysstyrken er også moderat (målt til cirka 500 nits), så man blir ikke direkte blendet av HDR-effektene. Dersom det er målet, bør du heller spandere noen tusenlapper mer på en OLED- eller MiniLED-TV.

Thomson har imidlertid en fordel når det gjelder bevegelsene, som er imponerende glatte, og gir en klar fordel til for eksempel sport. Takket være 120Hz/144Hz oppdateringsfrekvens og ekstra videoprosessering, kan den skape et merkbart glattere bilde enn mange av konkurrentene i prisklassen, som fortsatt nøyer seg med 60Hz. Med to stykk HDMI 2.1 kompatible innganger, kan du koble til spillkonsoller eller en gaming-PC, og nyte gaming i opptil 4K/120Hz, alternativt 144Hz med lavere oppløsning. Det er helt klart noe gaming-entusiastene i familien vil sette pris på.

Utvendig er QLED Pro omtrent identisk med lillebroren UG5. Eneste unntak er at Thomson-logoen er flyttet, og et blankt merke i krom som sier «144Hz».

Lydkvalitet

Thomson har også satt av plass til brukbar lyd i den kompakte skjermen: Det sitter relativt kraftige høyttalere på undersiden av skjermen, som sørger for klar og sterk tale. Musikk og lydeffekter kommer godt ut. Når det er sagt, opplevde vi ingen stor forskjell i lyd sammenlignet med lillebroren UG5. QLED Pro har imidlertid fått Dolby Atmos lydprosessering, også via de innebygde appene. Dermed kan den lettere kobles til en ekstern Atmos-kompatibel lydplanke og oppnå stor lydforbedring.

Konklusjon

Thomson QLED Pro er nok en velskrudd og pålitelig TV fra den franske produsenten. Skjermen har en solid utførelse og er ikke den slankeste nødvendigvis, men likevel et friskt pust i forhold til de «plast-skjermene» fra ulike leverandører. Bildekvaliteten er flott, skarp og fargerik – velegnet for det meste av TV-innhold.

Det finnes plenty av konkurrenter der ute – deriblant Samsung The Frame, som kan lokke med bilde-innramming og enda flere smarte finesser. Og ikke minst TCL MQLED80, med sitt meget kontrastrike MiniLED-baklys. Vårt inntrykk Thomson-skjermen er at dette er en TV laget for folk flest som vil ha en enkel, ujålete og brukervennlig TV de kan stole på, og på det grunnlaget kan vi trygt anbefale Thomson QLED Pro.

 

Les videre
Exit mobile version