Panasonic JZ1500 (TX-55JZ1500E)

Skreddersydd for entusiastene

Panasonic har tatt sin beste OLED-TV og trimmet vekk overflødige funksjoner. Resultatet er en referanse-TV til gunstig pris!

TX 65JZ1500E 1500B T1506 F1507 N1508 X1509 C1505 RM front ls

TX 65JZ1500E 1500B T1506 F1507 N1508 X1509 C1505 RM front ls

Panasonic har en lang tradisjon for å lage TV-er med utsøkt bildekvalitet, og det gjelder fremfor alt toppmodellen JZ2000, som leverte råsterke ytelser da vi testet den i fjor. Med suveren fargepresisjon, bunnløst svartnivå og saftig lysstyrke, er dette en TV for de virkelig kresne – men den koster også deretter!

I tillegg til et topptrimmet OLED-panel, er flaggskipet utstyrt med et påkostet høyttalersystem fra Technics. Det låter utmerket, men kan også virke litt overflødig: De fleste entusiastene vil jo uansett foretrekke et separat lydsystem.

Og det er nettopp her lillebroren JZ1500 kommer inn i bildet. Den bruker samme bildepanel og videoprosessor som flaggskipmodellen, men har trimmet vekk de litt klumpete Atmos-høyttalerne, til fordel for et enklere, integrert høyttalersystem. Kan dette være muligheten til å spare litt penger, og likevel oppnå referansekvalitet?

Panasonic JZ1500. (Foto: Panasonic)

Obs! Panasonic JZ1500 er tilgjengelig i 48”, 55” og 65” skjermstørrelse, men den minste 48” modellen bruker et standard OLED-panel, uten ekstra kjøling og høyere lysstyrke.

Les også Briljant OLED-TV Panasonics OLED-flaggskip JZ2000 gjør at film og TV-serier blir en ren nytelse å se på.

Design

Designmessig er JZ1500 flott å se på, og har en så vidt slankere fremtoning enn JZ2000 når man betrakter den forfra. Med den mørke innrammingen er det ingenting som forstyrrer blikket. Baksiden preges derimot av en ganske stor elektronikkdel, som gjør at TV-en vil stikke en del ut dersom du veggmonterer den.

Byggekvaliteten er solid og tillitvekkende. JZ1500 bruker for øvrig den samme dreibare sokkelen som storebroren, og den er veldig kjekk når du vil svinge skjermen i en bestemt retning.

Brukervennlighet og finesser

Panasonic har utstyrt flere TV-modeller med Android-systemet den siste tiden, men på JZ1500 anvender de sitt eget brukergrensesnitt (MyHomeScreen 6.0). Det er ingenting å utsette på brukervennligheten. Menysystemet er enkelt og oversiktlig,
med innhold og videoinnganger arrangert på en menylinje nederst på skjermen.
Man kan enkelt endre bilde- og lydinnstillinger, uten at menyene skygger for bildet – noe entusiastene vet å sette pris på.

JZ1500 har også fått Panasonics nye fjernkontroll, som er vesentlig mer ergonomisk enn den gamle, samtidig som den kan brukes uten å pekes direkte mot skjermen (Bluetooth).

Panasonics nye fjernkontroll er stor, men ligger godt i hånden, og gir adgang til det meste av funksjoner. (Foto: Audun Hage)

Panasonic kan også skilte med svært god formatstøtte. Med støtte for HDR-formatene Dolby Vision IQ/HDR10+ Adaptive, som optimaliserer bildekvaliteten til forholdene i rommet ved hjelp av en lyssensor, ligger alt til rette for flotte filmopplevelser. Dolby Atmos lydprosessering er også på plass, slik at TV-en kan sende de riktige lydsignalene til en kompatibel lydplanke.

Det som ikke er fullt så bra, er utvalget av apper, nærmere bestemt strømmetjenester. Panasonic har riktignok oppdatert listen over tilgjengelige tjenester den siste tiden, der blant annet de populære Disney+ og Apple TV appene har blitt lagt til. Derimot mangler det fortsatt HBO Max, for å nevne noen. Men dette trenger ikke være noen krise, da de fleste som handler en TV i denne klassen, også har en ekstern videokilde eller to som fikser de nødvendige appene.

Gode tilkoblingsmuligheter

JZ1500 er utstyrt med fire HDMI 2.1 kompatible innganger, hvorav to av dem støtter viktige gaming-finesser som 4K/120Hz og variabel refresh rate (VRR). Panasonic har også på denne modellen greid å holde forsinkelsen (input lag) meget lav. Vi målte JZ1500 til cirka 14 millisekunder (1080p/60hz).

Obs!: Siden bare to av inngangene støtter HDMI 2.1, og en av disse også fungerer som lydreturkanal (eARC) for eksterne lydsystemer, har du i praksis da bare én inngang tilgjengelig for en spillkonsoll.

Panasonic tilbyr også en egen gaming-modus, men mangler en såkalt ”game bar” med alle innstillinger på et sted, slik konkurrenter som LG og Samsung har introdusert. Dermed må man grave litt i menyene for å få optimale innstillinger for spill.

Topptrimmet OLED-panel og videoprosessor

Rent bildeteknisk har JZ1500 veldig mye til felles med JZ2000. Den bruker et spesielt modifisert OLED-panel som er utstyrt med et passivt kjøleelement for å yte høyere lysstyrke. Bildebehandlingen er også oppgradert med den smarte videoprosessoren HCX Pro AI, som analyserer innholdet og tilpasser gjengivelsen deretter.

Hvis TV-en registrerer at du ser på fotball, justerer den bildekvaliteten for å gjøre gresset mer livaktig, og gjør lyden mer stadion-aktig. Hvis den derimot oppdager at du ser på film, vil den prioritere mest mulig korrekt fargegjengivelse.

Panasonics smarte bildemotor bruker maskinlæring for å analysere ulike typer videoinnhold, og sammenligner det med en database for å finne den mest effektive bildebehandlingen. (Foto: Audun Hage)

Bildekvalitet

JZ1500 har som nevnt den samme bilde-hardwaren som storebroren JZ2000. Dermed kommer det heller ikke som noen overraskelse at ytelsen er veldig lik – rettere sagt, veldig god!

Panasonics OLED har allerede imponert oss med sin ekstremt flotte fargegjengivelse, og førsteinntrykket er at JZ1500 legger seg på samme høye nivå. Våre testbilder av natur, dyr og planter fremstår med veldig rike og fyldige fargenyanser, uten at de bikker over i det unaturlige. TV-en skiller også veldig godt mellom ulike hudtoner, uten å legge til noen overdreven ”spray-tan” effekt.

Vi finner raskt ut at den nøytrale Filmmaker Mode egner seg bra til kresen filmtitting. Panasonic-skjermen gir da også veldig korrekt gjengivelse av spillefilm med 24 bilder i sekundet. Hvis du i tillegg ønsker å glatte ut bevegelsene litt, uten at det ser ut som total såpeopera, kan du velge Cinema-modusen, som jevner ut bevegelsene samtidig som den bevarer skarpheten under hurtige panoreringer.

Kontrasten er som vi er vant til fra OLED, ganske formidabel. Panasonic-skjermen har evnen til å være lys i ett parti, samtidig som andre deler er helt slukket. Det resulterer i en suveren dybdefølelse, spesielt i mørke scener og actionsekvenser. Her gruser JZ1500 det meste vi har sett av LCD-skjermer, og det er kun på maks lysstyrke at den kommer litt til kort mot de aller mest glødende MiniLED-skjermene.

Panasonic JZ1500 har med andre ord alle de typiske styrkene vi er vant til med denne panelteknologien. Spørsmålet er hvor mye denne high-end modellen skiller seg egentlig fra en mer ordinær OLED-variant?

For å finne ut av det, satte vi JZ1500 opp ved siden av Panasonic JZ1000, som er en annen TV vi har god erfaring med. Denne modellen bruker et mer standard OLED-panel, og er således representativ for bildekvaliteten til en typisk OLED-TV fra premium-segmentet.

Førsteinntrykket når vi fyrer opp de to Panasonic-skjermene, er at det er flere likheter enn forskjeller. Begge har den samme overbevisende fargegjengivelsen, kombinert med det bunnløse svartnivået vi digger med OLED.

Forskjellene er på ingen måte natt og dag, men det et par ting som bidrar til å bikke inntrykket i favør av JZ1500. Den største og viktigste er lysstyrken. JZ1500 har nemlig merkbart og målbart høyere lysstyrke, både totalt sett over hele skjermen, så vel som i små høylys-effekter på HDR-innhold.

Når vi ruller igjennom våre testscener mastret ved 1000 nits, er det tydelig at JZ1500 skinner litt sterkere i områder med mye lys, slik som sollys, flammer og lignende. Den makter derfor å få frem små delikate detaljer der lillebroren gir tapt og brenner ut.

De nevnte forskjellene er ganske subtile, men likevel tydelige over et bredt utvalg av innhold. Og det er jo nettopp slike små forskjeller som entusiastene vet å sette pris på!

OLED-skjermer er kjent for sitt suverene svartnivå, men noen av dem har også en tendens til å overdrive ved at enkelte mørke partier av bildet ”drukner” i svart, også kjent som black crush. Her er Panasonic i sitt ess, med nøyaktige graderinger i den mørkeste enden av gråtoneskalaen. I tillegg sørger den intelligente lyssensoren for å heve eller senke lysstyrken i tråd med lysforholdene i rommet. Resultatet er en TV som takler de fleste typer videoinnhold og seerforhold på strak arm, uten å måtte knote med bildeinnstillingene.

Panasonic-skjermen er selvfølgelig ikke uten konkurrenter i high-end klassen: Her er det nærliggende å nevne Sonys toppmodell A90J, en annen ildsprutende OLED-TV, som befinner seg i den samme prisklassen i 55 tommer. Der får du full uttelling med både Google TV, saftig kontrast/lysstyrke og potent innebygd lyd. Vi skal heller ikke glemme Samsung 4K toppmodell fra 2021, 55QN95A, som også leverer en potent bildeopplevelse, og som nå kan kjøpes til adskillig lavere priser enn da den var ny.

Lydkvalitet

JZ1500 må som nevnt greie seg uten de påkostede Technics-høyttalerne du finner i JZ2000. Dermed får du heller ingen innebygde høydekanaler eller Atmos surroundeffekt. Når det er sagt, ble vi faktisk positivt overrasket over den innebygde lyden i dette tilfellet. De innebygde, undermonterte høyttalerne har god klarhet i mellomtonen, kombinert med distinkte overtoner. Her er også brukbart med bass, som gir bra med futt i musikk og lydeffekter. Langt bedre enn ventet!

Når det er sagt, vil nok de aller fleste foretrekke å oppgradere lyden med en separat lydplanke eller lydsystem. Det er det full anledning til å gjøre, og med støtte for HDMI eARC kan du enkelt kjøre ut Dolby Atmos signaler til en lydplanke som støtter dette.

Konklusjon

Vi har allerede god erfaring med Panasonic JZ2000 fra tidligere tester, og siden JZ1500 har mye av den samme teknikken under panseret, er også ytelsen veldig lik storebror.

Panasonic-skjermen har for det første en forrykende, men samtidig nøytral fargegjengivelse, kombinert med suveren kontrast. Den har også høyere lysstyrke enn vanlige OLED-skjermer, som resulterer i enda bedre gjengivelse av HDR-video. Brukervennligheten er god ivaretatt, og selv om vi savner et par essensielle strømmetjenester, går dette an å løse med en Apple TV eller lignende.

Det beste med JZ1500 kontra JZ2000 er likevel prisen, for uten høyttalersystemet fra Technics om bord, kan du spare 5000-10.000 kroner mot toppmodellen. Det rekker fint til en lydplanke som Sonos Arc eller tilsvarende!

Merk: Panasonic JZ1500 er teknisk sett en 2021-modell, og selv om oppfølgeren ikke er offisielt lansert enda, forventer vi å se en ”LZ1500” eller tilsvarende i løpet av våren/sommeren 2022. I mellomtiden går det an å gjøre et godt kjøp på denne fjorårsmodellen!

Les også CES 2022: Her er Panasonics nye OLED-flaggskip Endelig blir Panasonics beste OLED tilgjengelig i større enn 65"!
Les videre
Exit mobile version