Panasonic er ikke like store i TV-sammenheng som de var i plasmaens glade dager, men den japanske produsenten er fortsatt en viktig forkjemper for høy bildekvalitet. Noe de har bevist gang på gang med flere kruttsterke OLED-TV-er – deriblant JZ1500 som vi testet nylig.
Likevel er det en kjent sak at OLED-skjermene kan bli ganske kostbare – spesielt når vi beveger oss over i store skjermstørrelsene. Filmentusiastene krever ofte noe større enn 65 tommer, og da kan det fort bli veldig dyrt!
For deg som vil ha en skikkelig storskjerm, uten at det koster halve kongeriket, kan Panasonic JX940 være et alternativ. Dette er for øyeblikket japanernes aller beste LCD-TV, som retter seg spesielt mot kresne TV-tittere med mye sport og spill på menyen. Den kommer i skjermstørrelser fra 49” og helt opp til 75”. Hvilken kalte vi inn til test? Den største, selvfølgelig!
Panasonic JX940
Modellen vi tar for oss her, er altså den største og råeste Panasonic kan levere i LCD-klassen. Vi snakker om et ordentlig beist av en TV, som veier opp mot 50 kilo og leveres i en to meter lang eske! Du bør med andre ord invitere en sterk kamerat når denne krabaten skal opp på benken eller veggen for første gang.
75-tommeren i JX940-serien bruker et LCD-panel av typen IPS (kjent for bred innsynsvinkel), kombinert med et kantmontert LED-baklys (Edge LED). Bildebehandlingen håndteres av Panasonics beste videoprosessor(HCX AI), som vi har god erfaring med fra OLED-modellene.
Ifølge Panasonic selv er denne modellen spesielt innrettet mot gaming og sport, med blant annet et 120 Hz-kompatibelt LCD-panel, gode tilkoblingsmuligheter og et vell av smarte bildeinnstillinger.
Design
Designmessig har Panasonic-skjermen et fint utseende, med en mørk ramme i børstet metall og matchende midtmontert sokkel. Likevel er det et par designvalg som får oss til å stusse litt. Mens 55” og 65” versjonen av JX940 bruker sidemonterte føtter, har den største 75-tommeren en sentermontert fot. Vanligvis er det jo stikk motsatt …
Vi synes sokkelen virker litt spinkelt dimensjonert med tanke på vekten den skal bære, og vi erfarte også under montering at det var vanskelig å få skjermen helt i vater. Det trekker ned kvalitetsinntrykket litt i vår bok – selv om byggekvaliteten ellers virker veldig solid.
En annen ting man skal være klar over, er at 75-tommeren er relativt tykk i dybden. Selv om øverste del av skjermen kun er et par centimeter tykk, er delen som huser all elektronikken og høyttalerne nesten 10 centimeter. Det vil også medføre at TV-en vil stikke noe ut dersom du veggmonterer den.
På den positive siden ser det ut til at Panasonic har valgt et mer effektivt antirefleksfilter på årets modell. Skjermen fremstår ikke spesielt blank, og vil derfor ikke speile omgivelsene i like stor grad som forgjengerne. Hvilket er bra, for vi snakker tross alt om en STOR skjerm!
Brukervennlighet og finesser
JX940 kommer lastet med Panasonic eget brukergrensesnitt MyHomeScreen 6.0. Som vi tidligere har erfart, er menysystemet veldig enkelt å bruke, med oversiktlige menyer og tekst som er lett å lese. Både apper og videoinnganger ligger oversiktlig kategorisert på en menylinje nederst på skjermen. Man kan enkelt endre bilde- og lydinnstillinger, uten at menyene skygger for bildet.
JX940 bruker også en enklere versjon av Panasonics nyeste fjernkontroll, som leveres i svart på denne utgaven. Den er mye mer ergonomisk enn de gamle firkantede ”mursteinsblokkene” de har brukt tidligere, og kan brukes uten å peke direkte mot skjermen (Bluetooth). Det sitter også en mikrofon i fjernkontrollen, for å kunne betjene TV-en via for eksempel Google Assistant.
Bred formatstøtte
Panasonic-skjermen utmerker seg med glimrende formatstøtte. Med støtte for HDR-formatene Dolby Vision IQ og HDR10+ Adaptive, ligger alt til rette for flotte filmopplevelser. Disse formatene tar blant annet i bruk en lyssensor for å optimalisere bildekvaliteten til omgivelsene som TV-en befinner seg i. Dolby Atmos lydprosessering er også på plass, slik at TV-en kan sende de riktige lydsignalene til en kompatibel lydplanke.
Som vi har vært inne på tidligere, må Panasonics MyHomeScreen-system klare seg med et litt slankere app-utvalg enn enkelte av konkurrentene. Flere populære strømmetjenester, slik som HBO Max, glimrer med sitt fravær. Det som derimot er gledelig, er at Disney+ og Apple TV+ har kommet til i senere tid. De appene man måtte savne, er det selvfølgelig anledning til å skaffe via en ekstern videokilde.
JX940 er utstyrt med fire HDMI-innganger, hvorav to av dem støtter viktige gaming-finesser som 4K/120Hz og variabel refresh rate (VRR). Panasonic har også inkludert en egen bildemodus for spill, med meget lav forsinkelse (input lag). Vi målte JX940 ned mot 12 millisekunder (1080p/60Hz).
Obs!: Siden bare to av inngangene støtter HDMI 2.1, og en av disse også fungerer som lydreturkanal (eARC) for eksterne lydsystemer, har du i praksis da bare én inngang tilgjengelig for en spillkonsoll.
Panasonic tilbyr også en egen gaming-modus, men mangler en såkalt ”game bar” med alle innstillinger på et sted, slik konkurrenter som LG og Samsung har introdusert. Dermed må man grave litt i menyene for å få optimale innstillinger for spill.
Bildekvalitet
Som vi nevnte innledningsvis, har Panasonic valgt et nokså tradisjonelt LCD-panel på JX940-modellen. Her er ingen eksotisk teknologi som MiniLED, med lokal dimming på baksiden av skjermpanelet. Lysdiodene som skal gjennomlyse LCD-matrisen er derimot få i antall, og sitter i stedet ute i kantene. Dette er en simplere teknikk som ikke gir på langt nær like presis kontroll over lysfordelingen.
Til gjengjeld er JX940 utstyrt med en ganske potent bildemotor under panseret: Den smarte videoprosessoren HCX Pro AI analyserer videoinnholdet, og sammenligner det opp mot en database for å finne den mest effektive bildebehandlingen. Velger man bildemodusen Auto AI, vil TV-en automatisk velge den optimale innstillingen for akkurat den typen innhold du ser på.
Førsteinntrykket når vi får JX940 opp på testbenken, er at den leverer glimrende skarphet og flott fargegjengivelse – akkurat slik vi er vant til fra Panasonic. Testbildene våre fra dyre- og planteriket gjengis med sterke og likevel naturlige fargenyanser. Fargegraderingene gjengis sømløst uten synlige sjatteringer (banding). Hudtoner får også akkurat den rette gløden, uten at fargemetningen blir for høy.
Fargegjengivelsen er i det hele tatt eksemplarisk, og vi fant dessuten at JX940 bevarer en god fargebalanse også når man betrakter bildet ute fra siden. Innsynsvinkelen er god nok til at man kan se TV-en fra ulike steder i rommet.
Panasonic-skjermen er også svært god på bevegelser. Spillefilm med 24 bilder i sekundet, som krigsdramaet 1917, gjengis på riktig måte, samtidig som hurtig panorerende TV-sendinger av golf, fotball og Formel 1 gjengis glatt og flimmerfritt. Alt etter hvilken bildemodus man velger.
Derimot skorter det litt på kontrasten og lysstyrken: Det blir nemlig raskt tydelig at JX940E ikke kan måle seg med lyspresisjonen fra de beste LCD-skjermene vi har testet. Lysfordelingen virker noe ujevn, og vi kan spotte tendenser til lyslekkasje ute i kantene. Kontrasten i lokale partier er også ganske middels. Dette kommer ekstra godt til uttrykk på moderne filmer og serier i HDR-format.
Når vi sammenligner med en high-end LCD-skjerm som Sony Z9J, på Netflix-westernfilmen Harder They Fall, er det tydelig at sistnevnte har vesentlig høyere lysstyrke og bedre lokal kontrast. HDR-effektene fra Panasonics side mangler til sammenligning mye glød og ”punch”. Panasonic-skjermen klarer ikke å øke lysstyrken tilstrekkelig i de lyse partiene, uten at den samtidig mister dybde i den mørkere delen av bildet. En klassisk svakhet for kant-LED LCD, med andre ord.
Panasonic var i sin tid blant de første til å lansere en fullblods 4K LCD-skjerm med direkte LED-baklys og lokal dimming (DX900 fra 2016). Vi hadde gjerne sett at de beholdt noe av denne high-end teknikken på en toppmodell som JX940! Men nå for tiden er det tydelig at de satser mer på OLED-skjermene i high-end segmentet.
Til Panasonics forsvar skal det sies at den nevnte Sony-skjermen er mer enn dobbelt så dyr! Men vi har også lang erfaring med modeller som Sony X95J og Samsung QN95A, som begge kan skilte med vesentlig bedre lokal kontrast og svartnivå. Disse er nå tilgjengelig for lignende priser som Panasonic JX940 i 75″.
Lydkvalitet
JX940 har ikke noe spesielt påkostet lydsystem. Mens OLED-toppmodellen JZ2000 er utstyrt med Atmos-høyttalere fra Technics, må denne Panasonic-skjermen nøye seg med mer standard innebygde stereohøyttalere og 30 watt forsterkereffekt. Lydgjengivelsen er helt på det jevne, med en klar og fyldig stemmegjengivelse, og JX940 kan også spille brukbart høyt uten at lyden låter anstrengt. Lydsystemet skal også støtte Dolby Atmos, men vi får ingen utpreget surroundeffekt her. Da er det bedre å koble til en matchende lydplanke via HDMI eARC.
Konklusjon
Panasonic JX940 er en vel gjennomført TV med flotte bildeprestasjoner, som på flere områder kan måle seg med de aller beste. Skarpheten er glimrende, og fargegjengivelsen forbilledlig naturtro. Derimot er kontrasten og lysstyrken fra denne LCD-skjermen relativt midt på treet. På dette området holder ikke JX940 følge med de mer avanserte OLED- og MiniLED-skjermene der ute, og det merkes at de heftigste HDR-sekvensene savner litt glød. På den positive siden har Panasonic JX940 bred formatstøtte, og er velegnet til både spill og sport-titting. Så dersom du søker en kapabel storskjerm til sport og spill, er dette fortsatt et bra valg!