AU8075 er en av innstegsmodellene fra Samsungs 2021-sortiment. 8000-serien har alltid vært populær, da den kommer i en lang rekke skjermstørrelser, fra 43” og helt opp til 85”, med gunstige priser per tomme!
Samsung AU8075
Utseendemessig er Samsung-skjermen lett å dra kjensel på, med en slank, gjennomtenkt design som er ganske typisk for den koreanske produsenten. Hele baksiden er glatt, uten at strømforsyning eller andre ting som stikker ut, og tilkoblingene vender mot siden. TV-en kan dermed veggmonteres tett inntil veggen.
Selve brukergrensesnittet (Tizen) er det Samsung som har utviklet, og det er absolutt et menysystem vi kan like. Både innstillinger, kildevalg og apper ligger raskt tilgjengelig på menylinjen, og TV-en reagerer raskt på kommando.
På tilkoblingsfronten er Samsung AU8075 utstyrt med fire HDMI-innganger, men skjermfrekvensen er begrenset til 60Hz. Det behøver ikke være noen krise, men er relevant dersom du er en hardkokt konsoll-gamer. Forsinkelsen er til gjengjeld blant de raskeste i testen, med lave 13 millisekunder (input lag).
Ingen Dolby Vision
Samsung-skjermen er en av de få skjermene i testen som ikke støtter HDR-formatet Dolby Vision. Det innebærer at Netflix-serier som Squid Game og andre må sees i ”vanlig” HDR-format uten dynamiske metadata. Det er litt synd, da rimeligere LCD-skjermer som dette kan ha god nytte av den ekstra kontrastinformasjonen for å tilpasse bildet. Samsung støtter HDR10+, som er et åpent alternativ til Dolby, men dette er ikke like utbredt på innhold.
Bilde og lyd
AU8075 er som nevnt en av innstegsmodellene fra Samsung, og det betyr at den må klare seg uten selskapets ”QLED” teknikk med kvanteprikker. Her brukes i stedet et system kalt Dynamic Crystal Color for å utvide fargegjengivelsen fra LCD-panelet. Selve bakbelysningen er kantmontert.
Samsung-skjermen gir et helt greit inntrykk bildemessig, der for eksempel bildeskarpheten og fargegjengivelsen er utmerket. Velger du Film-modusen får du et nøytralt bilde med fine fargenyanser. TV-en er imidlertid litt blass i kontrasten, og har heller ikke det beste svartnivået i testen.
På lydsiden er AU8075 utstyrt med standard stereo-høyttalere, som ikke gir det helt store inntrykket. Lydbildet er nokså flatt, og stemmegjengivelsen relativt ullen og innestengt. De fleste vil nok foretrekke å oppgradere med lydplanke, for eksempel en av Samsung-modellene i HW-S66/67 serien som vi har testet tidligere.
Alt i alt gir Samsung AU8075 en grei ytelse til prisen, men det merkes at dette er en rimeligere modell, som er ribbet for en del kjekke finesser og mer avansert bildebehandling.