Hisense er en nykommer på det nordiske TV-markedet, men definitivt ingen liten aktør: Den kinesiske produsenten er angivelig den fjerde største TV-produsenten på verdensbasis. Nå har flere av TV-modellene landet i Norden, og vi har tatt en kikk på en av innstegsmodellene, 65A7GQ.
Hisense 65A7GQ
Det er først og fremst betjeningen som får Hisense til å skille seg ut fra den gemene hop av TV-er. Produsenten har nemlig styr unna Android og i stedet utviklet sitt eget operativsystem (VIDAA U). Vi var nysgjerrige på hvordan dette ville stå seg mot de mer etablerte plattformene, men ble faktisk positivt overrasket. TV-en reagerer kvikt på fjernkontroll-kommandoer, og har en stemmestyring som forstår norsk. Du kan bruke stemmen til praktiske ting som å bytte videokilde og lignende.
Det sagt, så merkes det på app-utvalget at dette er et relativt nytt system her i Norden. Essensielle tjenester som Netflix og YouTube er på plass, men VIDAA-systemet må (i alle fall foreløpig) klare seg uten lokale strømmetjenester som NRK og SVT.
Hisense-modellen er også litt sparsomme på tilkoblingsfronten, med kun 3 HDMI-innganger, og ingen av disse støtter de seneste ”2.1” finessene fullt ut. Dermed er ikke 65A7GQ den opplagte gaming-skjermen.
Bilde og lyd
Hisense 65A7GQ bruker et IPS LCD-panel med direkte LED-baklysning, men uten lokal dimming. Innsynsvinkelen er god, og gjør at man kan sitte ut til siden for TV-en uten at fargene blir altfor blasse. Lysstyrken er derimot nokså svak, og det merkes at Hisense-skjermen har lavere kontrast enn de beste TV-ene i testen.
Selv om TV-en støtter HDR-formater som Dolby Vision, mangler den krutt i de lyseste nyansene, og en effektfull serie som Squid Game mister derfor noe av gløden. Bildet fremstår i tillegg nokså uskarpt til tider, spesielt under hurtige bevegelser på den populære Formel 1 dokumentaren Drive to survive. På den positive siden har Hisense A7GQ en god Film-modus med fine og nøytrale farger. Likevel er dette er først og fremst en grei skjerm for vanlig TV-titting, snarere enn mørke filmkvelder.
På lydsiden er Hisense A7GQ utstyrt med stereohøyttalere og 2 x 10 watt forsterkerkraft. Lyden er ganske slank, men klar nok i dialogene, og ikke like innestengt som enkelte i testen. Her er også støtte for Dolby Atmos surroundlyd, dersom du skulle ønske å koble til en egnet lydplanke.
Hisense A7GQ er den billigste TV-en i testen, og til knappe 10.000 kroner får du en stor skjerm med smart brukergrensesnitt, Vi ble positivt overrasket over VIDAA-systemet som virker lovende rent brukermessig. Den generelle bildekvaliteten er imidlertid lyssvak og lite kontrastrik. Mange vil derfor være tjent med å gå for en litt mer påkostet modell.