Om du er blant dem som liker å ha større TV enn naboen, passer Sharps siste kreasjon midt i blinken! Dette er den største TV-en vi har testet hittil i Lyd & Bilde, og understreker bare at markedet går i en bestemt retning: Enda større skjermer til stadig lavere priser.
For et år siden steg prislappen til astronomiske høyder så fort vi beveget oss over 65 tommer i skjermstørrelse, og utvalget av LED-LCD skjermer i denne klassen har til nå vært ganske begrenset. I størrelser over 60 tommer er det plasmaskjermene fra Panasonic og Samsung som har regjert, men nå vil altså Sharp være med blant de store gutta.
Sharp er allerede en av verdens største produsenter av LCD-paneler, og er alltid tidlig ute med ny teknologi. De var først ute med å lansere ekstra høyoppløste 4K og 8K skjermer, og samarbeider med japansk kringkasting NHK om neste generasjons TV-format. Jordskjelv og tsunami har heller ikke hindret japanerne i å introdusere nye 70 og 80 tommer store flatskjermer før alle andre…
LED-giganten
Blant de nye modellene fra Sharp er det 70-tommeren LC70LE836S som har de høyeste spesifikasjonene, og prisen på 35.000 kroner må sies å være oppsiktsvekkende lav for en TV av dette kaliberet. Den er basert på den populære 831-serien (hvor 46LE831 ble spesielt anbefalt av oss), men har fått en viktig oppgradering: dette er nemlig en LCD-TV med såkalt LED-baklys. Bak skjermen sitter tusenvis av små lysdioder som tennes og slukkes i grupper. Dette er en high-end teknikk forbeholdt de beste og dyreste LCD-skjermene, og gir et overlegent kontrast- og svartnivå. De rimeligere TV-ene på markedet domineres av den såkalte kant-LED teknikken, hvor remser med lysdioder sitter montert i kanten av panelet, uten mulighet for å slukke individuelle deler av skjermen.
Sharps nye 70-tommer er et imponerende skue før man i det hele tatt har skrudd den på. Med sine 177 centimeter diagonalt kan den by på et bildeareal som er nesten dobbelt så stort som en 50-tommer! Størrelsen medfører naturligvis en ganske dominerende fremtoning, men ikke så ille som man først skulle tro. I den grad man kan kalle en 70-tommer kompakt (!) har Sharp-en i alle fall en ganske slank ramme som gir en effektiv utnyttelse av arealet. Derfor er den ikke dramatisk mye større enn en 65-tommer rent fysisk. Når det er sagt, kan du glemme å gjemme denne kolossen. La det ikke være noen tvil, dette er en TV som retter seg mot ihuga film- og sportsfanatikere, og de som sitter i en stor stue med lang avstand til TV-veggen, typisk 4-5 meter eller lengre.
Sharp-TV-en har en ganske enkel utførelse med blanksvart ramme og matt skjermoverflate, uten børstet stål eller ”bling” noe sted. Sharp har helt klart konsentrert seg om bildepanelet og det som sitter inne i TV-en, fremfor å bruke penger på et lekkert utseende. Videre er TV-en overraskende lett, og grei å håndtere for to personer. En tilsvarende stor plasmaskjerm er så tung at du kan kjenne kiropraktorregningene dale ned i posten…
Tilkoblinger og finesser
Når det gjelder tilkoblinger har Sharp valgt å plassere kontaktene side- og nedovervendt slik at de er enklere å nå ved en eventuell veggmontering. Kun noen få analoge kontakter vender rett bakover. TV-en har 4 HDMI-kontakter, hvilket vi regner som standard i 2012. Ellers er det viktig å merke seg at Sharp-skjermens innebygde TV-tuner ikke støtter noen av de norske leverandørene. I motsetning til f.eks. Sony, Samsung med fler, har ikke Sharp noen avtale med RiksTV eller Canal Digital. Du må derfor belage deg på å benytte en separat TV-mottaker med denne skjermen.
Brukervennlighet
Sharp-skjermens basisfunksjoner er lette å bli fortrolig med, men det er tydelig at den retter seg mot de litt mer avanserte brukerne. Menysystemet gir et vell av innstillingsmuligheter som kan virke litt kaotisk før man blir kjent med det. Fjernkontrollen har også mange knapper å bli vant til, men på den positive siden har den flere hurtigtaster, der man for eksempel kan bytte bildemodus uten å måtte dykke dypt inn i menyen. Bravo for det!
Bildekvalitet
Du kjøper ikke en TV som dette for designen sin del, her er det bildet som gjelder! Og her må Sharp-TV-en sies å levere i fullt monn. Det første man legger merke til er naturlig nok størrelsen på bildet, som er en viktig kvalitet i seg selv. Det store bildearealet egner seg utmerket for å vise HD-innhold i all sin prakt, og den får frem detaljer som lett kan forsvinne i mengden på mindre skjermer. Robotene i Transformers 3 blir ikke bare mer skumle å se på, men vi legger også bedre merke til små hendelser i filmen som vi ellers hadde lett for å overse. Med en skjermstørrelse på 70-tommer kan Sharp-en være et godt alternativ til lerret og projektor, særlig i stuer hvor man ikke har mulighet til å blende av lyset. Med projektor har man riktignok muligheten til å blåse opp bildet til 100 tommer eller mer, men det krever et bra lerret, god lysdemping og kan dessuten medføre en del viftestøy. Sharp-en er på sin side musestille, og den store skjermen gir skikkelig ”kinofølelse” selv på avstander opp til 4-5 meter. Samtidig bør man vokte seg for å sitte for tett på skjermen, da pikselstrukturen i bildet begynner å bli synlig rundt 2 meter avhengig av hvilket falkeblikk du har.
På en stor TV som dette blir bildekvaliteten ekstra viktig. Alle feil og svakheter ved bildet blir mer fremtredende når det blåses opp i stort format. Av samme grunn bør man unngå å fore Sharp-skjermen med DVD- og TV-innhold i standard oppløsning: Det ser ganske redselsfullt ut, og selv om TV-en gjør en god jobb med å oppskalere bildet fra lavoppløst til høyoppløst, blir forvrengning og feil i bildet veldig tydelig. La oss derfor slå fast at dette er en TV som krever, og fortjener Blu-ray og HD-kanaler som signalføde. Gjør du det, kan du også glede deg over et bilde som definitivt ligger i toppklassen.
Lysstyrken, kontrasten og svartnivå på Sharp-skjermen er svært god, og på nivå med de beste LED-baserte skjermene vi har testet, inkludert Philips 46PFL9706. LC70LE836S har en blendende kraftig lysstyrke som er klart overlegen i forhold til plasmaskjermene, og har samtidig veldig god lyskontroll: Her er det knapt noen spor til ujevn lysfordeling. Svartnivået er også skikkelig bekmørkt når filmen krever det.
I standard bildemodus har Sharp-skjermen som forventet et ganske unaturlig bilde med overmettede farger og overdreven kontrast. Det er også tydelig hvordan bildebehandlingen jobber på overtid med å redusere støy og jevne ut bevegelser. Resultatet blir en bildemessig grøt. Det fungerer rett og slett ikke særlig bra, og førsteinntrykket er at Sharp smører altfor tykt på med fargene. Film-modusen ser langt bedre ut, men er heller ikke perfekt. Fargegjengivelsen er også her litt ujevn, med en fargebalanse som trekker i retning av det røde. Dette gjør at bildet får et litt rustent preg, og fargenyansene glir litt inn i hverandre. Konklusjonen er klar, her må vi inn og justere!
Sharp har heldigvis utstyrt LC70LE836S med et vell av innstillingsmuligheter, som full fargekalibrering og gammajustering, og det skulle ikke mange endringer til før bildet så betraktelig bedre ut. Ved å slå av unødvendige bildebehandlingsfunksjoner, redusere kontrasten og finjustere fargeverdiene greide vi å oppnå et flott bilde med langt mer naturlige farger. Sluttresultatet ble faktisk riktig bra, men vi hadde gjerne sett at Sharp hadde inkludert en ferdig optimalisert bildemodus, slik som f.eks. Panasonic gjør med sin THX-innstilling.
Vi har også andre ting å bemerke ved bildet: TV-en har en tendens til å miste litt av skarpheten under bevegelser, og er i tillegg preget av en viss andel bildeflimmer. En annen ting man må leve med er at betraktningsvinkelen er ganske begrenset: Du skal ikke langt ut på siden fra skjermen før fargene blir blasse. Dette er generelle svakheter ved dagens LCD-teknikk, og ikke noe problem hos Sharp spesielt, men blir litt ekstra fremtredende på en stor skjerm som dette. Derfor bør man beregne en minimum sitteavstand på ca 3 meter for å utnytte TV-en optimalt.
Konklusjon
Sharp LC70LE836S er ikke bare den største TV-en vi har testet hittil, den er også en av de beste. Bildekvaliteten er i toppklassen, og det gedigne skjermformatet må helt klart sies å gi en filmopplevelse utenom det vanlige. Menysystemet til Sharp kunne gjerne vært mer oversiktlig, og vi savner litt bedre forhåndsprogrammerte bildeinnstillinger, men ellers er det lite å bekymre seg over, så lenge man tar høyde for at den store skjermen krever litt ekstra sitteavstand. Dette er en stor og feiende flott TV som vi ikke nøler med å anbefale til dem som er på storskjermsjakt. Til 35.000 kroner må den sies å være et stort kupp, men se opp for naboen: Sharp har også en enda større 80-tommer på vei.