Dette er utvilsomt kameraet som vil tiltale viderekomne fotografer mest. Samsung-kameraet kombinerer god bildekvalitet med full-, halv- og helautomatisk eksponeringsautomatikk, med full manuell eksponeringskontroll og valget mellom auto- eller manuell fokus. Sant å si mangler det lite på WB1000. HD-video i 720p med HDMI-utgang er så klart på plass. Det samme er fullautomatikk med automatiske motivvalg, og et vell av innstillingsmuligheter som valg av lysmåling, fokusmetode, hvitbalanse og eksponeringskompensasjon. Fotografen kan også velge fargemetning selv ved å endre rødt, grønt og blått hver for seg i ± 8-trinn, eller bla seg gjennom ni forhåndslagrede fargeinnstillinger.
Den 3 tommer store sylskarpe skjermen er av OLED-typen, som gir mye bredere innsynsvinkel, finere fargegjengivelse og større oppløsning enn noen andre skjermer i testen. Dermed blir bildevisning en fryd. Artig er også gimmicken med to instrumenter på toppen, som turteller og speedometer side om side viser det batterinivå og gjenværende kapasitet på minnekortet. De er ikke belyst, så å se noe som helst i lite lys, er komplett umulig. Men batteritiden og minnekapasiteten vises uansett på den fenomenale skjermen.
Betjening
Samsung WB1000 er solid og tillitsvekkende bygget. Knappene er selvsagt små, men man kan navigere i de komplekse menyene med innstillingsrattet, og det eneste som ikke er optimalt, er zoomknappen. I likhet med kameraet fra Sony og Olympus får man en zoomknapp som ikke gir et optimalt grep fordi tommelen brukes til zoom, mens den burde holde kameraet stødig. Norske menyer finnes ikke, man får ty til svensk, dansk eller engelsk. Men det er slett ingen sinke, serieopptak er riktignok ikke lynhurtig, men kameraet fokuserer kjapt og utløserforsinkelsen er ikke kritisk lang. Et hjelpelys tennes dessuten i mørke, og hjelper kameraet å fokusere.
Bildekvalitet
Kameraets zoomobjektiv veksler mellom synlig tønneformet linjefortegning på 24 mm brennvidde med synlig tap av skarphet i hjørnene, til kraftig puteformet fortegning ved brennvidder fra 90 mm. På tross av dette er objektivet skarptegnende over store deler av bildeflaten. I praksis er det ikke mange som vil legge merke til fortegningen, men siden Samsung åpenbart har viderekomne fotografer i kikkerten med WB1000, er det rart at ikke objektivet er bedre.
Den automatiske hvitbalansen er faktisk meget god. Selv hudtoner ser naturlige ut, med fine tonale graderinger. Fargegjengivelsen er fin-fin med mettede farger, spesielt utendørs. Det eneste vi har å påpeke, er at kameraet ofte velger et varmere fargestikk i bilder tatt i dagslys enn vi foretrekker. Bildestøy inntreffer ikke i nevneverdig grad før 800 ISO, og ved 1600 ISO ser man også markert fargestøy. Litt skuffende, siden de fleste produsenters nyere generasjoner kameraer stort sett klarer seg bra til og med 1600 ISO.