Det har tatt sin tid, men nå begynner det endelig å bli et lite utvalg blant komplette hjemmekinoanlegg med Blu-ray. Formatet er innarbeidet, det er ingen vei tilbake. Om ikke lenge kan man si farvel til DVD. Rett og slett fordi Blu-ray er et HD-format som er overlegent bedre på både bilde og lyd.
Til deg som verken har Blu-ray-spiller eller et hjemmekinoanlegg, er den desidert enkleste veien til de høyoppløste opplevelsene å gå til anskaffelse av et alt-i-ett-anlegg, hvor alt er inkludert: Blu-ray-spiller, forsterker og høyttalere.
Fordeler med alt-i-ett
Fordelene med et alt-i-ett-anlegg er mange. Alle nødvendige kabler er inkludert. Anlegget er enkelt å koble opp, med fargekodete kabler og få overflødige tilkoblingsmuligheter. Det er stilrent, alle komponenter har matchende utseende. Komponentene er dessuten garantert kompatible, noe som ikke alltid er tilfellet med anlegg satt sammen av løse komponenter av ulike merker. HDMI-protokollen kan nemlig variere noe fra produsent til produsent, og en tidlig versjon av HDMI snakker ikke alltid like lett med en nyere.
Så er spørsmålet om slike anlegg er gode nok til å formidle den overlegne kvaliteten til Blu-ray. Jo mer bilde- og lydinformasjon som skal gjengis, desto større er kravene til anleggets kvalitet. Takler det den ekstreme dynamikken i lydsporet? Klarer det å gjengi levende bilder med enorme mengder data, uten at bildet får etterslep eller hakker? Hva bildekvalitet angår, er vi ikke spesielt bekymret. De aller fleste Blu-ray-spillere, uansett hvor billig, gjengir Blu-ray-filmer med meget god bildekvalitet. Kvaliteten på vanlig DVD-avspilling varierer desto mer, så ikke forvent de beste DVD-bildene fra de billigste spillerne eller fra alt-i-ett-anlegg som testes her. Det tar vi heller ikke så tungt, for det er jo HD som er fremtiden! Og vi kan allerede i innledningen avsløre at samtlige anlegg i denne testen gjør en utsøkt bildejobb med Blu-ray-filmene. Det er ingen forskjeller å snakke om, derfor har vi i testen kun diskutert lydkvalitet og hvor raske spillerne er til å laste inn filmen.
HD-lyd krever sitt
Når det gjelder lydkvalitet, er det mange fallgruver med billig utstyr. Det mest innlysende problemet er gjengivelse av dynamikk. Et lite anlegg med begrenset forsterkerkraft kan på ingen måte gjenskape dynamikken i et HD-lydspor. Det er ikke uten grunn at et kinoanlegg koster flere millioner kroner, med en haug av 18-tommers subwoofere, gigantiske høyttalere rundt hele salen og forsterkerkraft nok til å tømme et lite kraftverk. Men forhåpentlig vil anlegget være i stand til å gjenskape såpass mye av det komplekse lydsporet at vi sitter igjen med et godt snev av realisme. Vi forventer ikke øredøvende lydnivåer, men det må låte bra ved moderat lydnivå.
Kandidatene
Vi har her tatt tak i alt som i skrivende stund har vært tilgjengelig til test, sett bort fra anleggene vi allerede har testet.
Sony og Samsung har levert hvert sitt fullstendige surroundanlegg, med relativt store høyttalere både foran og bak. Samsung har i tillegg trådløs overføring til bakhøyttalerne, for å slippe kabler som strekkes tvers over gulvet.
Fra LG og Panasonic kommer to stereoanlegg, med to høyttalere og subwoofer, hvor målet er å gjenskape et tilnærmet surroundlydbilde fra to høyttalere. Veiledende priser på anleggene strekker seg fra 5000 til 11 000 kroner, men handler man på Internett spriker de mindre, ca. 4500 til 8500 kroner.