Pioneer BDP-LX52

For den kresne

De siste Pioneer-plasmaskjermene har kanskje rullet av samlebåndet, men Pioneer har ingen planer om å gi seg med Blu-ray. BDP-LX52 er en av de mest spennende spillerne på markedet akkurat nå.

I skrivende stund ser det ut til at LX52 erstatter de begge aldrende BDP-modellene LX51 og LX71, og at neste steg opp på rangstigen hos Pioneer blir toppmodellen LX91, som er vår foreløpige referanse på bildekvalitet. Den nye spilleren er full av godbiter. Blant annet er den endelig blitt profil 2.0-kompatibel, og støtter 48 bit fargedybde (såkalt Deep Color eller X.V Color) via HDMI-utgangen.

Pioneer har også tatt hensyn til de mange eierne av Pioneer-skjermer der ute, og utstyrt BDP-LX52 med spesialtilpassede bildeinnstillinger for Kuro plasma- og LCD-skjermer. Kobler du for eksempel spilleren til en KURO plasmaskjerm vil den automatisk velge et sett med tilpassede bildeinnstillinger, KURO LCD likeså. I tillegg finnes det en avansert bildemeny hvor de mer kresne brukerne selv kan justere bildet, blant annet med hensyn til konturskarphet og fargemetning.

BDP-LX52 er utvilsomt en avansert spiller, med finesser som spesielt entusiastene vil sette pris på. Derfor er det litt synd at den nye Pioneer-spilleren ikke virker nevneverdig raskere enn forrige generasjon. Den bruker fortsatt lang tid på oppstart fra standby og er heller ingen direkte racer til å lese plater. Vårt testeksemplar fikk også litt problemer med å lese den BD-Live-kompatible Terminator 2-disken, men dette er trolig løst med en ny programvareoppgradering.

Bildekvalitet
Pioneers toppmodell LX91 er vår faste Blu-ray-referanse, og regjerer som den beste spilleren vi har sett til nå. Men ting skjer fort i Blu-ray-land, og den nye Pioneer-modellen kan faktisk måle seg med sin dyrere storebror på de fleste områder. Bildekvaliteten er som forventet svært god, med spesielt god og velnyansert fargegjengivelse. Her finnes det ikke noe hint av noen spesiell fargefilosofi som man kan mistenke bl.a. LG for å ha, men derimot et svært nøytralt og virkelighetstro bilde hvor det er lite å sette pekefingeren på.

Det å ikke overdrive noe sted, men i stedet la helheten i bildet komme bedre frem, har alltid vært Pioneer sin stil. Likevel synes vi at BDP-LX52 mangler litt skarphet og dybde sammenlignet med Panasonic DMP-BD80, som rett og slett er suveren på dette området. Selv ikke med litt fintrimming av Pioneers egen skarphetskontroll klarte vi å trylle frem helt den samme detaljrikdommen som Panasonic-spilleren kan vise til. Så kan det jo diskuteres hvorvidt det er Pioneer som maskerer noe, eller Panasonic som overdriver skarpheten en smule. Noen vil nok fortsatt foretrekke det så vidt dusere, men også litt glattere bildet fra Pioneer. Blu-ray-kvaliteten er med andre ord prisverdig, men LX52 gjør også en god jobb med vanlige DVD-skiver. Solid oppskalering og nøyaktig bildeprosessering gjør at de beste DVD-filmene lett kan forveksles med ekte HD, vel å merke så lenge man ikke har sett samme film i Blu-ray-utgave. Ytelsen på DVD står til full pott fra vår side, men det skal nevnes at den rimeligere Panasonic-spilleren også her gjør en vel så bra jobb.

Lydkvalitet
BDP-LX52 er en naturlig følgesvenn til både Pioneers og andres surroundreceivere, noe som understrekes av bra utstyrsnivå på lydsiden. Pioneer-spilleren kan by på høyoppløst surroundlyd via HDMI. Den mangler derimot koaksial digitalutgang (kun optisk). Pioneer anbefaler heller at man bruker HDMI-utgangen til all lydoverføring, også under avspilling av CD. Om man kobler BDP-LX52 til en kompatibel Pioneer-receiver, vil de to enhetene synkronisere det digitale klokkesignalet seg imellom, for å eliminere problemer med jitterstøy (digital forvrengning) i overføringen. Hvorvidt dette utgjør noen stor forskjell, vet vi ikke, men vi opplevde i alle fall svært god og problemfri lyd når vi koblet BDP-LX52 til den populære surroundreceiveren VSX-LX51.

Konklusjon
Pioneers nye mellomklassespiller er på mange måter blitt en «high-end»-modell der både bildekvalitet og finesser tilfredsstiller de ekstra kresne blant oss. Den nye modellen er forbedret på stort sett alle områder, og er med unntak av noe treg oppstart og avlesning, en spiller vi har lite å utsette på. Bildekvaliteten på Blu-ray og DVD er helt i toppklassen, men når ikke helt opp til Panasonics nye toppmodell når det gjelder bildeskarphet. Ytelsen fra Pioneer BDP-LX52 er likevel så høy at man bør ta denne spilleren med på listen over kandidater, spesielt til mer omfattende hjemmekinoanlegg.

Les videre
Exit mobile version