Gammel, hederlig analog fotografering var mer konkret og ga i det minste inntil nylig bedre kvalitet. Men et stort problem er bestandigheten i materialet. Med tiden blekner fargene og filmen blir dessuten sprø. Spesielt om man ikke lagrer dem under ideelle forhold. Mengder av minner ligger med andre ord og ødelegges i skrivebordsskuffene.
En enkel løsning på problemet er ganske enkelt å skanne bildene inn på datamaskinen. Optiske media som CD og DVD eldes riktignok også, men så lenge man kan lese dem av, er bildene sikre. Å kopiere dem til en ny plate – eller det vi nå måtte ha for media i fremtiden – er dessuten både raskt og enkelt.
Filmskanning
Å skanne inn film er annerledes enn å skanne inn papirkopier på en meget åpenbar måte. Ettersom det ikke er et reflekterende media, kreves det gjennomlysning for at informasjonen skal kunne leses inn. Derfor går det ikke med hvilken som helst skanner, den må være laget nettopp for filmskanning. Disse har en lampe i lokket som gir den nødvendige belysningen. Filmremsen eller diasbildene setter man så i en holder slik at de havner rett på glasset. Dessuten må skanneren kunne lese på en annen dybde på skarpheten ettersom bildene ikke ligger flatt mot glasset.
Proffene har selvsagt mer spesialiserte skannere som gir bedre kvalitet eller jobber raskere. Men for vanlige folk som har et begrenset antall bilder å skanne inn, holder det ofte med en enklere modell. Vi har derfor testet et utvalg skannere som koster mellom en og to tusenlapper – en overkommelig sum for å redde barndomsbildene. Som en sammenligning har vi også testet mer påkostede skannere som jobber med samme teknikk. For den fotointeresserte som bare nøyer seg med det beste, vil disse være interessante alternativer. Vil man ha bedre kvalitet enn dette, må man gå mangedobbelt opp i prisklasse.