Canon CanoScan 5600F

Stilfull middelmådighet

Med den billige skanneren fra Canon får man akkurat det man forventer seg. Den er verken en skuffelse eller en positiv overraskelse.

I denne testen havner Canons modeller i mellomsegmentet under to tusen kroner. Den enkleste av dem er et stilrent apparat som føles tilfredsstillende robust og stabilt. På lokket sitter sju hurtigtaster. Foruten de vanlige for skanning, kopiering og sending av bilder som e-post, finnes praktisk nok knapper for å skanne direkte til PDF. For å skanne film og dias medfølger et adapter som man legger på selve glasset. Det har plass til opptil seks filmruter eller fire diasbilder. Adapteren føles litt spinkel, og det kreves faktisk litt pirking for å få inn filmremser. For å få gjennomlysning av filmen, tar man vekk det hvite beskyttelsesarket i lokket og eksponerer den fluorescerende lampen.

Canon har forvirrende nok flere ulike progamvaretyper og drivere å holde styr på. Dels en meget enkel WIA-programvare som er tilgjengelig fra importfunksjonen i bildebehandlingsprogrammet. Dels kan man skanne direkte fra skannerverktøyet MP Navigator. Men det er først når man finner Scangear, som er tilgjengelig fra begge, at man virkelig låser opp hele skannerens potensial. Avhengig av kunnskapsnivå kan man bruke en steg-for-steg-guide, en enkel posisjon med grunnleggende innstillinger eller et avansert nivå der man selv kan aktivere alle finesser og funksjoner. Man får også med Arcsoft Photostudio for bildebehandling.

Ytelse og kvalitet
Til å begynne med kan vi slå hull på reklamefrasen ”zero warm up with white LED”. Man må regne med cirka åtte sekunders oppstart, noe som riktignok er raskt sammenlignbart med tradisjonelle lamper, men null er det ikke. Skanner man film må man dessuten legge på like mye for lampejustering. Vi er heller ikke enig i at det tar elleve sekunder å skanne en A4 i 300 dpi. Stoppeklokken vår stoppet i stedet på 25 sekunder. Å skanne dias tar rundt 24 sekunder per bilde i 1200 dpi og opptil 100 sekunder i 2400. Resultatet ble heller ikke helt tilfredsstillende. En ensfarget skjorte manglet detaljer, og mange toner forsvant på veien – noe som fikk den til å se platt og livløs ut. Vi fikk dessuten varierende skarphet mellom ulike skanninger av samme bilde. Spesielt fremtredende ble dette ved diasskanning, noe som viser at den har vanskelig for å håndtere den større avstanden fra glasset. Derimot er fargegjengivelsen relativt korrekt.

Konklusjon
CanoScan 5600 stikker seg ikke ut på noen måte. Den har de funksjoner og den ytelse man kan vente seg i prisklassen, og resultatet er helt greit.

Les videre
Exit mobile version