Test av 6 kompakthøyttalere

Smått er godt!

De er søte og små, men skal ikke undervurderes av den grunn: Her er kompakthøyttalerne som gir deg forbløffende lydkvalitet uten å skjemme ut stuemiljøet.

Vi må innrømme det: Det er lite som er tøffere enn et par svære gulvstående høyttalere som pumper ut hardtslående bass så det klirrer i glassene. Men problemet med store høyttalere er nettopp størrelsen. De krever pusterom for å låte best mulig, og trives best med rikelig avstand fra bak- og sidevegger. Disse kravene er ikke like lette å innfri for oss som bare har et begrenset stueareal å avse til flatskjerm og stereoanlegg.

Gulvstående høyttalere gir  mye trøkk og bang, men når det gjelder lydkvalitet, viser det seg svært ofte at en stativhøyttaler til samme pris gir bedre lyd for pengene. De går riktignok ikke like dypt i bassregisteret, og kan heller ikke spille like høyt – det setter fysikkens lover en effektiv stopper for. Men til gjengjeld blir presisjonen og tempoet gjerne flere hakk bedre.

Med små kabinetter reduseres også problemet med uønskede resonanser, som svinger med og farger musikkgjengivelsen. Pengene produsentene sparer inn her, kan i stedet brukes på bedre elementer og delefilter. Og fordi de små høyttalerne er lettere å plassere optimalt, har de også lettere for å gi bra resultater enn store høyttalere i mange tilfeller. Forutsetningen er at forsterkeren har tilstrekkelig med krutt, og at den klarer å starte og stoppe basselementet med nødvendig presisjon.

Krever effekt
Selv om driftseffekten på de fleste monitorhøyttalere er blitt langt bedre, er det fortsatt grunn til å vie matching av elektronikk en smule opp¬merksomhet. Er høyttalerens følsomhet lav, blir det ikke mye fart og spenning med en liten og strømsvak forsterker. Om du går med planer om å bruke kompakte stativhøyttalere i hjemmekinoen, kan det også være lurt å sjekke om receiveren din har de nødvendige kreftene og kontrollen som skal til.
 

Les videre
Exit mobile version