Test av 5 integrerte stereoforsterkere

Fra sval bris til full storm

En skikkelig forsterker kan blåse nytt liv i høyttalerne og få dem til å blomstre i full prakt. Her er fem forsterkere i toppklassen som vil overraske noen og enhver.

Det er lett å tenke at den beste veien å gå når stereoanlegget skal oppgraderes, er å skifte ut høyttalerne. Tross alt er det disse som setter den endelige signaturen på lydbildet. Men høyttalerne i seg selv er tyste som døden før man kobler til forsterkerkraft. Og en forsterker tilfører definitivt lydbildet en hel del. Det hender at selv vi blir overrasket over hvor forskjellig et høyttalerpar kan låte med ulike forsterkere koblet til. Noen forsterkere er kraftige og gjør at man kan spille meget høyt, men uten den oppløsningen man forventer når man skal lytte til akustiske instrumenter. Andre forsterkere har musikaliteten og raffinementet, men egner seg ikke spesielt godt til å drive store høyttalere på grunn av manglende kraft.

For å få i både pose og sekk, altså en forsterker kraftig nok til å flytte rumpa opp av sofaen og ut på dansegulvet, samtidig som den er musikalsk nok til å gi Mozart lyst til å stå opp fra graven og traktere flygelet igjen, må man bla opp en del penger. Ti tusen kroner er en magisk grense for den som virkelig er ute etter de gode opplevelsene i mange år framover. Vi vet av erfaring at selv om man finner gullfunn til 5000 kroner, vil en forsterker til den prisen ha enten mindre kraft eller dårligere raffinement – eller begge deler, hvilket går utover den totale musikkopplevelsen. Fra 10 000 kroner begynner ting å bli så sammensveiset at totalopplevelsen kan bli utrolig bra, og en slik forsterker kan dessuten forsvare et langt høyere høyttalerbudsjett. Men selv her er det en del kompromisser, så vi tar for oss fem ulike forsterkere fra denne prisen helt opp til det dobbelte – 20 000 kroner – i søken etter en forsterker som er så komplett som mulig, men uten at man skal være nødt til å pantsette huset.

Kandidatene
Den rimeligste forsterkeren er i dette tilfellet fra NAD. C375BEE er blant produsentens mest påkostete integrerte forsterkere. Med plenty av kraft tar den sikte på å blåse deg ut av sofaen, men uten å miste fokus på det viktigste – musikken.

Electrocompaniet Prelude PI-2 testet vi i L&B nr. 8 2007. Da ble vi så begeistret av dens lydkvalitet, at vi nå omsider vil finne ut hvordan den står seg i en breddetest.

Harman/Kardon HK 990 er den tyngste og største forsterkeren i testen. Spesielt med denne er diverse digitalinnganger og dessuten romkorreksjon, så høyttalerne skal oppføre seg optimalt i ethvert rom.

Engelske Naim er en seriøs, men spesiell konstruktør. De sverger fremdeles til DIN-kabler, som var en vanlig hi-fi-standard i Europa frem til 80-tallet, men som siden ble erstattet av RCA (phono). Den nye NAIT XS er intet unntak i så måte, selv om den også har RCA-innganger og dermed kan pares med en hvilken som helst lydkilde.

Rega Elicit er både produsentens og denne testens dyreste forsterker. Den slanke og lekre forsterkeren er en nyutvikling av produsentens aller første forsterker fra 1990.

Les videre
Exit mobile version