Tapo er et selvstendig merke som eies av TP-Link. Det selskapet kjenner vi mest fra nettverksprodukter som mesh-routeren TP-Link Archer Air og utendørsrouteren TP-Link Deco X50, men Tapo-produktene er beregnet til ditt smarte hjem, og vi har faktisk allerede testet et overvåkningskamera fra Tapo, nemlig C420S2, selv om merket ennå er ganske ukjent på det skandinaviske markedet.
Denne gangen er det en smart videodørklokke som har havnet på testbenken. Tapo D230S1 utmerker seg ved å være rimelig – faktisk koster dørklokken nesten like lite som det billigste produktet i vår gruppetest av smarte dørklokker fra 2023, Hombli Smart Doorbell 2 – og skiller seg derfor positivt ut fra mer kjente produkter i samme kategori fra selskaper som Arlo og Ring.
Oppsett
Det er lett å sette opp Tapo D230S1, selv om den smarte dørklokken også byr på et enkelt irritasjonsmoment. I pakken finner man selve den ganske store og klossete dørklokken, et batteri (som først må lades, noe som tar fem til seks timer) og en hub, som man må koble til routeren via Ethernet-kabel.
At Tapo D230S1 trenger en router for å fungere, kan virke overflødig, og det gir også et ekstra steg i oppsettet når man skal koble dørklokken til Tapo Hub. Til gjengjeld fungerer hub-en som ringeklokke, og den har også plass til microSD-kort.
Selve dørklokken kan monteres med skruer, men også klistres fast hvis man ikke vil bore hull til skruene, og da den er batteridrevet, kreves ingen kabler.
Det er selvfølgelig også en app som må lastes ned – den heter faktisk bare Tapo – og her guides man enkelt gjennom hele oppsettet, og det er også herfra ringingen styres når dørklokken har kommet i drift.
Funksjoner
Tapo D230S1 byr på alle funksjonene man kan tillate seg å forvente fra en smart dørklokke. Den har innebygd vidvinkel-videokamera, høyttaler, mikrofon og bevegelsessensor. I tillegg kommer innebygd lys, så personen som ringer på blir belyst hvis det er mørkt.
Bevegelsessensoren skiller uten store problemer mellom mennesker, dyr og kjøretøyer, og du kan enten snakke med folk som ringer på når du ikke er hjemme (ved hjelp av kamera, mikrofon og høyttaler), eller legge igjen en beskjed så PostNord får instruksjoner om hva de skal gjøre med pakken hvis de for en gangs skyld faktisk skulle dukke opp på adressen din.
Tapo-appen sørger for at du får meldinger når forskjellige begivenheter finner sted, og fra appen har du også adgang til en live-feed fra kameraet, og du kan se på lagrede videoklipp, endre innstillinger, etc.
Det er for eksempel mulig å definere såkalte privatlivssoner hvor kameraet ikke filmer. Det kan være relevant hvis kameraet peker i retning av en offentlig vei.
I bruk
I daglig bruk er dørklokken spesielt lett å bruke. Videokameraet med 2K-oppløsning sikrer at bildekvaliteten er fremragende. Man kan imidlertid bare se øverste halvdel av personen (eller kanskje bare håret hvis det er snakk om et barn), som ringer på, med mindre vedkommende straks går cirka en meter bakover. Heldigvis er nattsynet glimrende.
Selvfølgelig har Tapo mulighet for et abonnement som lar deg lagre videoopptakene i skyen, men du kan også lagre alt lokalt på microSD-kort som det er plass til i førnevnte Tapo Hub.
Avhengig av hvor ofte folk ringer på døren, og hvor mange videoklipp dørklokken tar hver dag, holder batteriet fra en måned og opptil et halvt år. Lading krever at man demonterer dørklokken og fjerner batteriet.
Konklusjon
Tapo D230S1 har alle funksjonene man bør kunne forvente av en smart dørklokke – og i tillegg kommer muligheten for å lagre opptak lokalt på microSD-kort. Likevel er prisen spesielt rimelig, så vi kan ikke gjøre noe annet enn å gi Tapo D230S1 en varm anbefaling.