Smart-lys

Vi tester – smarte lyskilder

Smart-lys 1

Der er lamper og belysningsprodukter til både inde og ude. (Foto: Ledvance)

Det smarte hjemmet kommer. Ikke som en plutselig revolusjon, der alt – som Skynet –  blir bevisstgjort med en gang. Men gradvis. Det smarte hjemmet vil bli tatt med hjem i handleposen, en pære av gangen. Inntil det ikke lenger er noen lampe som bare kan slås på og av ved et trykk på en knapp.

Det smarte hjemmet vil bli tatt med hjem i handleposen, en pære av gangen.

Vi har skrevet mye om gadgets til det smarte hjemmet: Smart-låser til hoveddøren, smarte overvåkningskameraer. Til og med smarte kaffemaskiner har vi kastet oss over. Men smarte lyskilder er sannsynligvis det første mange av oss kommer til å skaffe til det smarte hjemmet. For det er lett og billig å komme i gang med.

Lett og billig – i begynnelsen

En smart-pære kan kjøpes fra omkring 100 kroner, og den kan skrus i samme fatning som den gammeldagse el-pæren uten innebygd intelligens. Deretter tar det bare et par minutter med mobilen for å koble pæren på nettet, og begynne å styre lyset i boligen fra telefonen. Det er da … smart.

Enda smartere blir det når flere pærer tilføyes til samlingen. Nå kan du styre alt lyset i stuen med et trykk på en (smart) knapp. Eller sette lysscenen for en filmkveld eller en fest.

Ved hjelp av Google Home, Apple Home Kit eller Alexa kan smartlys og andre smarte enheter på tvers av produsenter styres på samme tid. Nå er boligen for alvor blitt et smart hjem.

(Foto: LIFX)

WiFi, ZigBee eller Bluetooth?

Før man kan begynne å designe belysningen i hjemmet, må man velge hvordan de smarte pærene skal kommunisere med omverdenen. Det er i dag tre måter å styre smarte lyskilder i hjemmet på.

Bluetooth er den enkleste; du slipper å bekymre deg for nettverk og routere, og parer bare lyskildene med telefonen. Det gjør det lett å komme i gang. Foruten dedikerte Bluetooth-pærer, som flere produsenter har, støtter flere av Philips Hue-pærene både Bluetooth og Philips egen bridge. Bluetooth-styringen gir imidlertid også færrest muligheter, da mobilen kommuniserer med en lyskilde av gangen. Og bare når den er innenfor rekkevidde. Du kan derfor ikke automatisere alt lyset i hele huset med Bluetooth.

ZigBee er den eldste standarden for lysstyring. Den er først og fremst kjent fra Philips Hue, men brukes også av IKEAs Trådfri-system. Pærene styres her trådløst av en felles bridge, som selv er koblet til routeren med kabel. Bridgen gjør startprisen litt høyere, men gjør oppsettet av nye lyskilder noe enklere. Det minsker også trafikken på husets trådløse nettverk ved at ikke alle lyskildene skal kommunisere gjennom det.

WiFi-baserte lyskilder er enkle og billige å komme i gang med når husets belysning skal være smart. Man kan kombinere lyskilder fra flere produsenter, som imidlertid fortsatt må ha hver sin app til oppsettet. Har man mange smarte lyskilder, betyr det imidlertid samtidig mer trafikk på det trådløse nettverket – i konkurranse med datamaskiner, TV og musikkstrømming, som trenger stabil nettforbindelse.

Les videre
Exit mobile version