Shark Stratos IZ400EUT

Klosset hjemmehjelper tar det meste

Shark Stratos går til krig mot hår og hybelkaniner. Stangstøvsugeren raker til seg alt, men merkelige designvalg skjemmer et ellers godt produkt.

Shark Stratos IZ400EUT 7

(Foto: Shark)

Stangstøvsugere har etter hvert blitt fast inventar i mange hjem. Utvalget stiger, mens prisene faller. Noen stangstøvsugere har lavere pris og yter allround, basal rengjøring. Andre går målrettet etter bestemte behov og koster mer. Shark Stratos tilhører den sistnevnte kategorien.

Stratos kommer fra amerikanske SharkNinja, som er mest kjent for kjøkkenredskaper. Selskapet har utvidet sin portefølje med husholdningsapparater i serien SharkClean. Et av de første rengjøringsapparatene i serien har havnet på vår testbenk: Shark Stratos.

Shark Stratos fungerer både som stangstøvsuger og som håndstøvsuger. De tre munnstykkene supplerer det store munnstykket til stangen. (Foto: Natasja Broström)

Støvsugeren har flere spesielle egenskaper. Stangen kan bøyes, og sensorer justerer sugestyrken og det innebygde lyset alt etter mengden av registrert smuss. Sist, men ikke minst er munnstykkene designet til å eliminere alt fra inntørkede flekker til hår fra for eksempel kjæledyr.

De forskjellige mulighetene har fått noen fancy navn, noe som synes å være normen i bransjen. I praksis kan smarte tekniske uttrykk ikke skjule om apparatet leverer eller ei. Derfor utfordret jeg nådeløst Shark Stratos i løpet av et par uker.

Oppsett og klargjøring

Esken til Shark Stratos har informasjon trykt på sidene. For eksempel batteritid. Informasjonen er neppe helt avgjørende for daglig bruk, men supplerer den sparsomme manualen på én side.

Støvbeholderen ble fylt to ganger på under en uke. Det tomme rommet bak er kammeret med plass til filterets luftsirkulasjon. (Foto: Natasja Broström)

Du kobler stangen på hovedenheten (maskinen), klapper batteriet fast bak og setter Stratos til lading. På batteriets side sitter et lite ikon som pulserer hvitt når ladingen nærmer seg 100 prosent. Lyset slukker når ladingen er fullført.

Les også Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon Den nye iPad mini er raskere og bedre enn forrige modell, men føles likevel mer foreldet enn fersk.

Shark Stratos har ingen app-styring, men to analoge knapper i fronten. Den ene er på/av-knappen. Den andre bruker du til å velge mellom tre moduser: Eco (sparer på batteriet), Cleansense IQ (Stratos styrer rengjøringen) og Boost (høyeste sugestyrke).

Displayet under knappene viser aktuell modus og batterikapasitet målt i prosent. Smart nok er tallene vendt ‘på hodet’. Det vil si at prosenttallet vises fra din synsvinkel når du går bak støvsugeren.

Spesielle funksjoner og Cleansense IQ

Stratos’ glansnummer er den bøyelige stangen. Shark kaller funksjonen Flexology. Konseptet låter merkelig, men er i praksis effektivt. Et trykk på knappen halvveis ned på stangen åpner hengslet. Smuss blir samlet opp via et indre fleksibelt plastrør som kommer til syne når stangen er ‘knekt’.

Med den bøyelige stangen kom jeg lett inn under seng og sofaer. Etterpå rettet jeg støvsugeren opp i oppreist tilstand, og hengslet låste seg selv igjen med et hørbart klikk.

Fjæren i støvbeholderens lokk utløste en kaskade av støv og smuss utover kjøkkenbordet, håndvasken og gulvet. Da jeg oppdaget fjærfunksjonen, var neste tømming problemfri. (Foto: Natasja Broström)

Det største munnstykket, DuoClean, har to innebygde ruller, og fungerer på alle underlag. Den ene rullen er dekket av stoff, den andre har børster og smale feieblader av plast.

De to rullene samarbeider om å bearbeide underlaget for hår, smuss og hybelkaniner. Den innebygde sensoren, Cleansense IQ, registrerer hvor skittent underlaget er, og øker lyset og sugestyrken i DuoClean-munnstykket etter behov.

Jeg satte Stratos i Boost-modus og gikk til krig. Munnstykket lyste stort sett opp konstant, og Shark Stratos støyet og peste. Modusen tapper batteriet. Jeg opplevde et tap på 10 prosent per minutt i bruk.

Støv og kattehår var ikke noe problem for Shark Stratos. DuoClean-munnstykket med børste og feieblader tok alt. Anti Hair Wrap gjorde det lett å rense munnstykket etterpå. (Foto: Natasja Broström)

På den andre siden var resultatet imponerende. Sofaer, tepper og arealet under sengen fortsatte med å levere utrolige mengder smuss. To ganger på en uke hadde Stratos samlet smuss og hybelkaniner tilsvarende en knyttet neve.

Smusset ble vel å merke samlet inn fra bestemte områder i hjemmet, ikke i hele leiligheten. Da hadde jeg nok fått enda mer smuss i støvbeholderen. Testområdet omfattet stuens nuppete sisalteppe, dørmatten av stive kokosfibre og to vevde tepper med en centimeter høyt luv. I alt et areal på omkring 40 kvadratmeter.

Håndstøvsuger og munnstykker

Med et trykk på knappen like under støvbeholderen frigjør du stangen og kan bruke Stratos som håndstøvsuger. I håndholdt tilstand har du tre mindre munnstykker å velge mellom. Det ene er en pendant til DuoClean og beregnet for å samle inn dyrehår. Det andre har stive børster og bearbeider overflater av stoff. For eksempel for støv.

Les også Potent premium-skjerm fra TCL TCLs 75-tommer i MQLED85-serien er et bra valg for deg som søker et stort og kontrastrikt bilde, uten å betale en formue.

Det siste av de små munnstykkene er et smalt skaft til å komme ned i revner og sprekker. Det tok fint slipestøv og avskallet maling som hadde skjult seg bak subwooferen min.

Dessverre er håndstøvsugerens lubne støvbeholder i veien når det er trangt om plassen. Stratos er også tung å bruke i mer enn et par minutter. Heldigvis driver ikke batteriet og trykker mot håndleddet, noe jeg har opplevd med andre modeller av håndholdte støvsugere.

Lysegrå sofaputer med en nyanse av noe ubestemmelig brunt. Etter en tur med lille DuoClean (også kalt Pet Tool) var putene fine og rensede. (Foto: Natasja Broström)

Jeg utsatte Stratos for to utfordringer: peis og min mors kattehårbefengte sofa. I Boost-modus tok Stratos alt: fra støv til avkjølt aske. Selv små stykker av tre (som jeg hadde oversett og ikke fått samlet inn tidligere) ble sugd med opp i det smale munnstykket.

Til den andre utfordringen brukte jeg det lille DuoClean-munnstykket, og Stratos gikk for alvor til verks. Støvbeholderen ble på under fem minutter fylt med støv og kattehår, og putene ble synlig renset. Flere puter skiftet til og med farge av behandlingen.

Munnstykket (kalt Pet Tool) har Anti Hair Wrap. Etter bruk skrur du på plastknappen på valsen en halv omdreining for å komme til lageret av oppsamlet hår. Hårene fjernes med en klut eller kjøkkenrullpapir.

Design og mangler

Designen har flere skjønnhetsflekker. Hjulene er uten gummibelegg, noe som ellers ville ha dempet deres irriterende rumlelyd når støvsugeren skubbes rundt på både bare gulv og tepper.

Etter bare 10 minutters jobb var støvbeholderen (forrest) fylt. Tre dager senere fikk samme område en tur til, og ga like mye ‘gevinst’ i beholderen. (Foto: Natasja Broström)

Vekten fra batteriet på toppen gir støvsugeren overbalanse så du må lene eller støtte Stratos til veggen. Støvsugeren har ikke noe stativ eller base, og kan bare stå ved egen hjelp når du bøyer stangen helt forover i fleksibel tilstand. Jeg vurderer at det indre bøyelige røret neppe har godt av den behandlingen i lengden.

Den sparsomme manualen gjør at det er noen funksjoner brukeren må gjette seg til. For eksempel at støvbeholderen frigjøres fra støvsugeren via en knapp på undersiden av beholderen. På siden av beholderen står det bare at jeg skal presse en knapp fremover for å åpne.

Lokket åpnes med en fjær, noe som betød at alt innholdet i beholderen med ett veltet ut. Detaljen med en fjær er fin, slik at du ikke skal bakse med lokket for å åpne. Jeg ville bare gjerne hatt den informasjonen på forhånd. Neste gang var det ingen uhell når beholderen skulle tømmes.

Les videre
Exit mobile version