Det var ikke småtteri som møtte meg i døra en sørpete vinterdag. Der sto tre flyttefolk med den mest enorme hvitevareesken jeg noensinne har sett. Et drog på over 150 kilo som skulle flyttes ned den snødekte skråningen og inn gjennom huset på baksiden. Denne kunne jeg nemlig glemme å få ned trappen, som svinger seg nederst, på vei til vaskerommet i kjelleren. Heldigvis hadde mannskapet lagt igjen mokasinene hjemme, og utstyrt seg selv med skikkelige vintersko og brodder for anledningen. Her skulle de få kjørt seg!
Selv uten esken, som måtte avkles allerede før entreen, veier monsteret av en kombivaskemaskin svimlende 147 kilo. Dimensjonene er ikke snauere: Nesten 70 cm bred, 111 cm høy(!) og nesten 90 cm dyp (143 cm med døra åpen!), krever WD8400DK både et solid gulv og god plass. I mitt tilfelle var det bare så vidt den kom gjennom døren til vaskerommet, og vi måtte faktisk demontere vasken for å få den på plass. Dette er med andre ord ikke en maskin du bare ruller inn på vaskerommet uten videre, så sjekk målene nøye, før du investerer over 40 000 kroner i dette beistet.
Smart og brukervennlig
Når den først står der, er Samsungs kombivaskemaskin en drøm å bruke. LCD-skjermen er intuitiv og lettlest, selv om den kan være litt overveldende med informasjon og virtuelle knapper til å begynne med. For bedre oversikt kan du enkelt slette programmene du ikke bruker, slik at bare favorittene er tilgjengelig. Den tilhørende SmartThings-appen holder deg oppdatert på vaskens status, gjenværende tid og strømforbruket.
Et imponerende hurtigvaskprogram kan både vaske og tørke opptil 6 kg klær på bare 90 minutter. En full vask på 18 kg tar fort rundt 5-6 timer inkludert tørk, og bruker du programmet for babytøy som er på 60 grader og gir tre skyllinger, ser vi på rundt 8 timer. Energibevisste brukere anbefales å bruke AI-programmet, som måler både vekt og skittenhet for å optimalisere vasketid og temperatur. Eco-programmet, derimot, synes jeg bare tar lang tid uten å gi noe renere tøy enn AI-programmet.
Maskinen hevder faktisk å kunne vaske rent helt ned til 20 grader, selv om jeg personlig ikke har gått lavere enn 30 grader, som regel 40. Dette takket være Samsungs system, hvor en turbin blander vann og såpe med luft før blandingen sprøytes inn i trommelen. Dermed får du optimal såpefordeling allerede fra starten av vaskeprosessen. Resultatet er uansett strålende rent tøy, bortsett fra de aller verste flekkene.
Wow!
Testens store wow-faktor kommer når jeg begynner å vaske. Kapasiteten på 18 kilo er ikke bare et tall – jeg har vasket min egen 13-kilos vektdyne sammen med konas vanlige dyne i samme vask! Prøv det med din typiske vaskemaskin – for ikke å si kombimaskin! Ved normal klesvask fylles ikke engang maskinens kapasitet opp, dermed får plaggene vandre fritt rundt i den romslige trommelen, noe som gir langt bedre vaskeresultater enn i trangere maskiner.
Den store trommelen på WD8400DK bidrar også til mer effektiv sentrifugering selv ved lavere hastigheter, takket være den økte sentrifugalkraften. Derfor har denne da også 1000 omdreininger som makshastighet, noe som ikke står tilbake fra andre maskiners 1400 o/min. Faktisk blir det bedre, siden nesten alle klærne ligger helt i ytterkant av omkretsen og dermed opplever maksimal sentrifugering. Vi har dessuten ennå ikke opplevd at sentrifugen stopper med feilmeldingen “out of balance” grunnet skjev last. Noe vår nåværende vaskemaskin gjør nesten hver gang vi prøver å vaske en dyne.
Smarte funksjoner
Samsung WD8400DK har autodosering, som porsjonerer vaskemiddel og tøymykner automatisk ut ifra mengde og type tøy. Systemet har to separate beholdere som rommer nok til 17 vask, eller opptil 32 vask hvis du bare bruker vaskemiddel uten tøymykner. Du kan også bruke egne spesialvaskemidler i tilleggsbeholderen. Vi brukte bare ull- og finvaskemiddel i denne, og lot maskinen håndtere doseringen.
En funksjon som viser seg å være mer enn bare fiffig, er Auto Open Door, som automatisk åpner døren etter fullført vask. Dette hindrer at tøyet blir klamt og illeluktende hvis man glemmer det. Ved et par anledninger glemte vi faktisk en våt vask i maskinen i flere dager, men til vår store overraskelse luktet den ikke det minste! Med vår andre maskin må vi huske å henge opp våt vask innen et døgn før den begynner å stinke. Dette vitner om at maskinen virkelig gjør rent.
Tøymykneren har vi heller ikke savnet et sekund – klærne blir rene og myke likevel. Og det er bra, da tøymykner inneholder stoffer som er skadelige for miljøet og reduserer elastisiteten i stretch-plagg.
Stillegående
Takket være den digitale inverter-motoren, som betryggende nok har 20 års garanti, går WD8400DK utrolig stille. Støynivået er oppgitt til 72 dB, som ser høyt ut på papiret. Men siden den store maskinen durer på en lavere frekvens enn mindre maskiner, er det likevel mindre plagsomt og hørbart. Vegg i vegg med barnerommet har barnet vårt aldri våknet eller klaget på vaskemaskinen, om den går dag, kveld eller natt.
Tilkobling
Jeg ble først litt satt ut, da jeg så at maskinen har inntak for både varmt og kaldt vann. Det betød nemlig at jeg måtte avse vannkranen over vaskekaret til varmtvannsinntaket! Noe jeg gjorde, til å begynne med. Tanken er vel enten at det kan bli billigere å hente varmtvann direkte fra springen fremfor å varme det opp i vaskemaskinen, eller at det vil gå raskere når man slipper å varme opp vannet i vaskemaskinen.
Min erfaring ble raskt at varmtvannsinntaket uansett ikke gir noen nevneverdig gevinst. Vannet rekker uansett ikke å bli spesielt varmt ut av springen før maskinen er fylt opp, med mindre du vasker non-stop og dermed holder varmt vann i rørene. Derimot kan det være en fordel å bruke begge inntakene om du har varmtvann inkludert i leia, og dermed sparer litt strøm. Det er uansett neglisjerbart, og du vil uansett aldri spare inn investeringen på denne kostbare krabaten.
Tørking
Tørkefunksjonen bruker varmepumpe, som resirkulerer den varme luften under tørkeprosessen, for en mer skånsom og energieffektiv tørking. Samsung hevder inntil 50 prosent kortere tørketid og 70 prosent lavere energiforbruk enn konvensjonelle kombimaskiner. Om WD8400DK faktisk er 50 prosent kjappere vet jeg ikke, men det jeg kan si er at den er omtrent så kjapp som den separate kondenstørketrommelen vi bruker til vanlig. Som er mindre rask enn en utluftingstørketrommel, men veldig mye raskere enn vår kombivaskemaskin klarer – og som vi derfor ikke lenger bruker til det formålet.
En annen smart detalj er at kondenseringsvannet fra tørketrommelen gjenbrukes til neste vask. Maskinen har et selvrengjørende system for trommelen og dessuten et lofilter som er enkelt å holde rent av brukeren. Det at tørketrommelen faktisk har lofilter, er en sjeldenhet på kombimaskiner og forhindrer at lo fra forrige vask fester seg på neste vask.