Samsung Bespoke Jet Bot Combo AI (VR7MD97714G)

Slik dum oppførsel kan ikke kalles AI

Slurvete støvsuging, forvirret navigering og irriterende problemer.

Samsung Bespoke Jet Bot Combo AI (VR7MD97714G) 17

Foto: Samsung

Når man skal velge robotstøvsuger finnes det mange parametere å ta med i betraktningen, alt etter hvilke behov man har. For noen holder det fint med et enkelt apparat som støvsuger og lader seg mens man manuelt får tømme støvbeholderen i søppelposen. Andre vil ha det litt mer avansert, med støvtømming til en pris som fortsatt er bra. Så finnes det de som vil bry seg så lite som mulig om rengjøring, alt skal bare gjøres automatisk som om man hadde vaskehjelp. Det er i den siste kategorien Samsung nå går all in med Bespoke Jet Bot Combo AI (pust). Den er en del av Samsungs satsing på smarte hvitevarer som vi så på i vår.

 

Design og konstruksjon

Robotstøvsugeren har en ganske klassisk sirkelformet design med to drivhjul på det bredeste stedet og en roterende børste mellom dem. Dessverre er det ikke en spesiell effektiv plassering, da børsten faktisk bare er halvparten så bred som maskinen. Det gjør at den må kjøre veldig mange vendinger med overlapping for ikke å gå glipp av noe. For eksempel har Dyson en halvmåneformet design med børsten i front der den dekker nesten hele bredden. Bak børsten sitter de to roterende moppene.

Som de fleste mer påkostede robotstøvsugere i dag benytter Bespoke Jet Bot Combo AI seg av LiDAR (”lysradar”) for å kartlegge hjemmet. Naturligvis merker den om den kjører inn i noe, og har heldigvis også en kantsensor slik at den ikke faller ned av trappene. Men den har faktisk også et kamera med AI-gjenkjenning slik at den kan unnvike ledninger og poser som ellers lett floker seg sammen. Samsung angir sugekraften til 6000 Pa, som overraskende nok er på nivå med billigere konkurrenter mer enn de påkostede, som har det dobbelte.

Les også To giganter i duell: Hvem tar avfallet? Dreame og Roborock har lansert nye robotstøvsugere. Begge modellene er i high-end-klassen og har 'Ultra' som etternavn. Så hvem skal du heie på når vi slipper duellantene løs på gulvet?

Det er når vi kommer til basestasjonen vi innser at dette er påkostede greier. Den er den største vi har sett, noe som gjør den vanskelig å gjemme unna. Heldigvis har den en veldig avskallet, nesten skandinavisk design. Det er tre beholdere i stasjonen: en for rent vann, en for skittent vann og en for støv. De har alle skikkelig kapasitet, som gjorde at vi bare måtte bekymre oss for vannet med et par ukers mellomrom, og støvsugerposen lyktes vi ikke å fylle i testperioden, til tross for to langhårete katter i hjemmet. Men det stopper ikke der, for stasjonen vasker dessuten moppen med damp, og tørker den etter rengjøringen for å slippe illeluktende mopper.

Installasjon og mobilapp

Det meste er faktisk montert allerede i kartongen, så det eneste man må gjøre er å hake fast rampen og vaskeplaten inne i basestasjonen. I tillegg til å plukke bort en masse tape og transportsikringer, selvfølgelig. Mens man lar Bespoke Jet Bot Combo AI stå og lade i stasjonen, kan man laste ned Samsungs SmartThings som vi kjenner fra selskapets alle andre smarte hjem-produkter. Dermed er integrasjonen med andre systemer som Google og Amazon Alexa allerede på plass. Appen finnes på de skandinaviske språkene og har hjelpeartikler om man lurer på hvordan noe fungerer.

Det finnes så mange innstillinger at det er lett å overse noe. (Skjermbilde: L&B Home)

Det første vi gjorde i appen, var å be roboten om å ta en runde og kartlegge hjemmet, noe den gjorde ganske bra. I tillegg til at den ikke klarte å kjøre over terskelen til soverommet eller kontoret da de er ganske høye. Det var irriterende, men vi kan ikke klandre den for det da mange andre har støtt på det samme problemet. Da det var tid for å dele inn i rommene, undret vi oss over hvorfor den tok med soverommet på kartet, når den ikke lyktes med å kjøre inn der.

På kartet kan man også legge til forbudte soner som langhårete tepper eller altanen, soner den skal rengjøre ekstra nøye, redigere møbler den synes å kjenne igjen samt stille inn klatresoner. Ifølge appen skal dette være terskler eller matter som roboten har gitt opp i normalmodus. Dessverre innebar det for oss at roboten bare klatret halvveis over terskelen og så ga opp, enda det så ut som om den hadde kunnet klare det.

Hvor vanskelig kan det være å kjøre rundt et bordben? (Video: Jonas Ekelund, L&B Home)

Man kan naturligvis også stille inn skjema for rengjøring, og tider når den skal være stille. Det er mulig å stille inn hvilken sugekraft og hvor mye vann som skal benyttes, til og med per rom, noe vi satte pris på. Så kan man velge om den skal kjøre i et sikksakk-mønster eller om den først skal kjøre rundt veggene og så ta åpne overflater eller motsatt. Omtrent her begynte vi å bli lei av innstillinger. Skulle ikke dette være en smart maskin som tenkte for oss? Vi skulle imidlertid ha gått i en ytterligere undermeny hvor man for eksempel kan stille inn om den skal gå over flekker en ekstra gang (hvorfor skulle man ikke velge det?). Der var det nemlig en innstilling for å rengjøre om og om igjen til batteriet var tomt. Noe roboten gjorde de første gangene da det er den forhåndsinnstilte oppførselen.

Foto: Samsung

Rengjøring

For å begynne med det positive liker vi virkelig at den benytter roterende dyner for å moppe. Da gnukker den jo bort flekker akkurat som om man mopper selv. Mange andre robotstøvsugere har bare en mikrofiberduk under som de ineffektivt tørker av gulvet med. Det skitne vannet i basestasjonens tank talte sitt tydelige språk om hvor effektivt det var. Derimot utgjorde innstillingen ”moppe flekker en gang til” ingen forskjell, for den etterlot glatt flekker etter seg.

Sto det ikke i reklameteksten at roboten oppdager flekker og tar en ekstra runde for å gni dem bort? (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Vi er ikke like positive til støvsugingen. Som allerede nevnt har roboten en ganske liten børste, og sugestyrken er ikke spesielt imponerende. Vi benyttet oss av laserlampen på Dyson gen5detect Absolute for å inspisere rengjøringsresultatet, og det var både støv og kattehår igjen på gulvet. Det lyktes til og med å vispe bort hårdotter og støvdotter med den roterende børsten, og så blåse dem i vei med utblåsingen fra støvsugeren. Aller verst var det nok når den anså en hårdott som et hinder, og stolt kjøre rundt den og lot den være igjen for manuell oppsamling. Bespoke Jet Bot er dessuten veldig redd for å skrape mot kanter, noe som gjør at den lar det være så mye avstand at det helt enkelt ikke blir rengjort langs kantene, spesielt på kjøkkenet med overhengende skap.

Apropos hinder så ble vi ikke spesielt imponert av AI-objektgjenkjenningen. I de fleste tilfeller tok den feil. Den var for eksempel 64 prosent sikker på at en papireske var mugg.

Det ser mer ut som en papirpose enn en kopp. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Kunstig … hva for noe?

Men det som gjorde oss mest overrasket, var den høyst forvirrede navigeringen. Roboten kjørte ofte i helt ulogiske mønstre over gulvet, som gjorde at rengjøringen tok unødvendig tid. Eller så hoppet den helt enkelt over å moppe deler av gulvet fordi den var så uorganisert. For ikke å snakke om at den var standhaftig med å kjøre frem og tilbake over terskelen til hverdagsrommet før den engang var ferdig med hallen. Hvorfor ikke ta et rom av gangen? Den kunne også bli veldig frustrert over noe så enkelt som et bordben. Vi trodde faktisk at AI skulle innebære læring. De første gangene kjørte den glatt inn under vårt lave stuebord, men siden vegret den konsekvent, og anså plutselig at det var umulig å komme til der. Den fikk dessuten for seg at vår dørmatte, som er av gummi og laget for å kunne skylles av, ikke engang tålte å støvsuges.

Det er urovekkende at Bespoke Jet Bot Combo AI virker å ha kvalitetsproblemer. Etter 12 ukers test fant vi plutselig store flekker med vann på parkettgulvet. Noe som ikke alltid er så bra for gamle tregulv. Som om den var sprunget lekk. De siste gangene vi rengjorde lyktes den ikke å vaske moppen, men ga beskjed om at vaskestasjonen var full av vann. Noe man fysisk må gjøre noe med ved å ligge på kne og suge opp vannet med en klut. Det føltes som det motsatt av enklere rengjøring. Merkeligere var det imidlertid at den en tidlig morgen begynte å støye høylytt over samme problem, til tross for at rengjøringen ble gjort kvelden før. Det var da vi til slutt helt mistet tålmodigheten med den, og bestemte oss for at denne kunne vi ikke anbefale.

Vil man drive eieren til vanvidd, kan man bare bli unødig forstyrret av feilmeldinger hvert 30. sekund. (Foto: Jonas Ekelund, L&B Home)

Konklusjon

Samsung Bespoke Jet Bot Combo AI har på papiret mye som taler i dens favør. Ladestasjonen er en av de beste vi har sett, med automatisk tømming av støv og skittent vann samt damprengjøring og tørking av moppen. Løsningen med roterende mopper er blant det mest effektive vi har testet. Roboten har en app koblet til Samsungs smarte hjem og er smekkfull av finesser. Og så har den jo AI, så den skulle jo være smart. Det vi får i stedet, er en robotstøvsuger som vimser omkring litt på måfå, noe som gjør at den rengjør ineffektivt og slurvete. I tillegg til at den tilfeldig begynner å alarmere om vann i utslagsbøtten, noe den fortsetter med til man fysisk gjør noe med det. Samsung, om det skal være slik gjør vi heller rent manuelt. Kom tilbake når roboten har fått en høyere IQ enn et bleiebarn.

Les videre
Exit mobile version