Panasonic SD-PN100 Automatic Mini Breadmaker

En liten bakemaskin alle har plass til

Panasonics lille bakemaskin baker små brød, så derfor har du en god unnskyldning for å bake nybakt brød hver dag.

Panasonic SD-PN100 Automatic Mini Breadmaker 10

(Foto: Panasonic)

Tilbake i 1987 lanserte Panasonic verdens første tilgjengelige bakemaskin til privat bruk. Bakemaskiner var i seg selv ikke en ny oppfinnelse, da de allerede ble benyttet i profesjonelle kjøkken, men først på slutten av 80-tallet kunne også menigmann våkne opp til duften av nybakt brød.

Bakemaskiner eksisterer fortsatt den dag i dag, men er ikke så populære som de var før. De tar mye plass, og med tidens påbud om å skjære ned på gluten og karbohydrater, står de smarte maskinene neppe på manges ønskelister.

Panasonic SD-PN100 tar ikke mye plass på kjøkkenbordet. (Foto: Panasonic)

Men brød er og har alltid vært en fast bestanddel av kosten, og ved å bake det selv får man muligheten til å justere og tilpasse innholdet slik at det blir sunnere og lever opp til dagens anbefalinger. Så er det dette med størrelsen på maskinene. Har du, som jeg, et lite kjøkken, har du neppe lyst til enda en stor kjøkkenmaskin som fyller opp på kjøkkenbordet. Det har Panasonic nå kommet med en smart løsning på.

Brød til to

Panasonic SD-PN100 Automatic Mini Breadmaker er en helautomatisk liten bakemaskin, som på grunn av sitt kompakte format passer inn i selv de minste kjøkkenene. Fordi den ikke tar så mye plass, lager den naturligvis heller ikke så store brød. Det er ikke nødvendigvis en ulempe hvis dere ikke er så mange i husstanden eller ikke spiser så mye brød.

Maskinen kan maksimalt inneholde et brød på cirka 280 gram. Det holder fint til et par dager til to personer, eller det daglige forbruket for en familie på fire. Det blir spist opp, noe som betyr mindre svinn og kjedelige brød som ligger og blir tørre. Trenger du mer, kan du alltid bake noe nytt, og har dermed den perfekte unnskyldningen for å ha nybakt brød hver morgen.

Det er begrenset med knapper – men det er ikke bruk for flere. (Foto: Panasonic)

Alle kan være med

Som nevnt er det her snakk om en helautomatisk bakemaskin. Det betyr ganske kort at alle ingrediensene puttes ned i maskinens innebygde brødform med elteblad, hvor maskinen selv kan elte, etterheve og bake brødet ditt. Bakeformen har et innebygd håndtak så den lett kan løftes opp av maskinen, og eltebladet i bunnen sitter løst på en liten dreiepinne slik at begge delene lett kan vaskes for hånd eller i oppvaskmaskinen.

Jeg må erkjenne at jeg aldri tidligere har bakt brød fra bunnen, og var derfor spent på om det nå også kunne være SÅ enkelt. Heldigvis ble jeg positivet overrasket. Panasonic SD-PN100 er lekende lett å bruke for en amatør som meg.

Her er alt som følger med. (Foto: Panasonic)

I den medfølgende manualen følger det nøye avmålte oppskrifter som passer perfekt til maskinens størrelse. Det følger med måleredskaper til væsker og tørrvarer. Basisoppskriften er som følger: 1 ts tørrgjær, 1 ts salt, 1 ss sukker, 1 ss smør, 250 gram hvetemel og 170 ml vann. Ha alt i brødformen, sett den ned i maskinen og koble til stikkontakten – nå skal det bakes.

På toppen av lokket ses de 18 programmene. Fra søtt til glutenfritt. (Foto: Panasonic)

Tålmodighet er en dyd

Panasonic SD-PN100 Automatic Mini Breadmaker har 18 innebygde programmer som blant annet teller glutenfritt brød, vanlig brød, pizzadeig, brioche, med mer.

Basisbrødet er program 1 og tar fire timer. Det virker umiddelbart som lang tid, og jeg lurte i starten på hvorfor maskinen ikke bare gikk i gang med å elte løs med det samme. Forklaringen er enkel, og passer med generelle bakeråd. Ingrediensene skal ha romtemperatur, og er hvorfor prosessen først setter i gang etter 40 minutters tid. Med tre trinn justeres fargen på skorpen fra lys til mørk. Trinn to er standarden og det som anbefales i manualen. Jeg forsøkte meg også litt med nummer tre, men brødet ble akkurat litt for brunt.

Vil man gjerne ha nybakt brød om morgenen, benytter man timeren og forskjøvet baketid. Det kan gjøres med opptil ni timer slik at man totalt må sette maskinen til senest 13 timer før brødet skal være ferdigbakt. Husk at ingredienser som fersk gjær, egg og melk neppe har godt av å stå så mange timer på kjøkkenbordet.

Det er lett å ta bakeformen ut takket være det innebygde håndtaket. (Foto: Panasonic)

Irriterende hvinelyd

Følger du oppskriftene til punkt og prikke, er du sikret et godt resultat. Mykt og lekkert brød. Det er jo ikke sundt å spise så mye brød, men man får lyst når det smaker så godt. Etter noen vellykkede forsøk ble jeg mer eventyrlysten og eksperimenterte med å tilsette ekstra nøtter og kjerner. Jeg glemte å tilsette mer væske, så her ble brødene litt tørrere og mer smulete.

Likevel er jeg ganske imponert over den lille maskinens evner, som egner seg perfekt til amatøren med det lille kjøkkenet, som bare gjerne vil ha litt nybakt brød i ny og ne. Mitt eneste reelle ankepunkt er en svak hvinelyd fra maskinen når strømmen er koblet til. Jeg bemerket den helt fra starten, og har ikke kunnet finne ut av hvorfra og hvorfor den kommer. Det er imidlertid et mindre problem da maskinen ikke må være tilkoblet strømmen når den ikke er i bruk – problem solved.

Deigen hygger seg. (Foto: Panasonic)
Les videre
Exit mobile version