eufyCam S3 Pro 2-Cam Kit

Et våkent øye i det høye

Glem kornete sort-hvite opptak og trøblete oppsett. Sikkerhetspakken fra Eufy holder (nesten) øye med alt, og til og med i fremragende kvalitet.

eufyCam S3 Pro 2-Cam Kit 6

(Foto: eufy)

Merket Eufy er kanskje ikke det første du tenker på når det gjelder sikkerhet og overvåkning. Serien av overvåkningsutstyr fra selskapet Anker er imidlertid helt klart verdt å se nærmere på hvis du vil holde øye med hvem som pusler rundt boligen din.

Sommeren 2024 testet vi eufyCam 2 Pro S22111 og var ganske begeistret. Neste versjon er eufyCam S3 Pro 2-Cam Kit, som vi ser nærmere på her. Har du investert i et S221-kamera, er det kompatibelt med S3 Pro og kan kobles på den nye huben.

Bildet lyver litt. Eufys Homebase S380 er diskré nok til å ha stående fremme som en smart høyttaler, men huben må altså ha kablet kontakt til routeren. (Foto: Eufy)

I forhold til 2 Pro får du med S3 Pro forbedret opptakskvalitet (opptil 4K UHD), lokalt lager i huben på 16 gigabyte (i stedet for SD-kort) samt mulighet for å bade innbruddstyven i et avslørende spotlys. I tillegg er batteriets levetid fordoblet, og holder nå i et år.

Som det fremgår av navnet, består pakken av to kameraer. Kameraene har et innebygd solcellepanel, SolarPlus 2.0 i ‘ryggen’, som supplement til det medfølgende eksterne panelet.

En av de få tornene i den ellers pene buketten er at kameraene må monteres med skruer og plugger. I motsetning til forgjengeren er det ingen magnetisk montering, så du må altså ha tilgang til boremaskin hvis kameraene skal henges opp.

Jeg lot kameraene være i en liggende posisjon under hele testperioden fremfor å bore huller i murstensveggen. Det fungerte fint både innendørs og utendørs. Plasseringen ble ikke endret eller påvirket av nysgjerrige barn – og heldigvis heller ikke av langfingrede tyver.

Oppsett og innstilling

Vi pakket ut, og settet fremsto gedigent. Beslag til oppheng, kameraene, solcellepanelet og den medfølgende hub/hjemmebasen virket solide.

Oppsett via appen Eufy Security er like lett som det fysiske oppsettet av eufyCam S3 Pro. (Screenshot: iOS)

Hubben Homebase S380 minner om en pen smart home-høyttaler. Du kan bruke det innebygde 16 gigabyte lageret i S380 til opptak, eller utvide med 128 gigabyte ved å sette inn en SATA-disk. Husk å formatere før innsetting. Hvordan man gjør det, og hvilke krav prosessen innebærer, fremgår av den ytterst informative appen Eufy Security.

Homebasen S380 kobles til routeren via den medfølgende Ethernet-kabelen. Det er ikke bare en skrikende kabel fra det billigste byggemarkedet, men hvit, flat og solid.

Kabelens utførelse er neppe viktig i den store sammenhengen, men det viser at man har tenkt over tingene hos Anker. En flat kabel er lett å brette for å spare plass. Har du fra tidligere (som meg) flere enheter fysisk koblet på routeren, er den plassbesparelsen kjærkommen.

Brukergrensesnittet er forskjellig alt etter om du bruker Eufy Security (t.v.) eller Apples Home-app. Eufys egen app har flest innstillinger, mens Home gir adgang til de samme basale funksjonene. (Screenshot: iOS)

Bruk appen til å skanne QR-koden. Når huben er aktivert og koblet til det lokale nettverket (positivt markert med et blått lys på fronten), kobler du på kameraene. Hold sync-knappen (i bunnen) inne i to sekunder for å opprette forbindelsen. Skulle du få bruk for en analog veiledning, for eksempel hvis det er trøbbel med appen, finner du en trykt veiledning inne i boksen som eufyCam S3 Pro 2-Cam Kit ble levert i.

Sjekk i appen at alle de tre enhetene er aktive og ‘snakker’ sammen. Prosessen er enkel, og foregikk uten problemer. Anker lover at du må bruke maksimalt 10 minutter på oppgaven. Det passer fint med min egen opplevelse.

Plassering og oppsett

Jeg testet forskjellige plasseringer for optimal vinkel og belysning av kameraenes innebygde solcellepanel samt for å minimere kameraenes fiskeøyeperspektiv. Etter et par forsøk fant jeg to posisjoner. Det ene kameraet ble plassert på et utendørs bord. Det andre ble satt innendørs på en forhøyning foran et panoramavindu. Dermed fikk jeg et fint utsyn, selv om kameraene ikke kom opp i høyden, og forvrengningen var, etter min mening, til å leve med.

Les også Overvåkning med øye på økonomien WiZ Outdoor Camera koster halvparten av merkevarene. Men selv om det er spart noen steder, er de viktige funksjonene med.

Kameraene har en 1/1.8-tommers CMOS-sensor, en blender på f/1.0 og ‘visning’ på 135 grader. Min altan er cirka 8 meter lang og 1,5 meter bred. Linsen på det utvendig plasserte kameraet hadde ikke noe problem med å få det meste med, pluss litt av utsikten og rekken av altankasser.

Min skumle plan var ikke å overvåke innbruddstyver. Det kommer få av den slags via altanen når man bor i 9. etasje. I stedet ville jeg overvåke bevegelser fra dyrelivet for å teste hvor sensitive de to kameraene er. Eller rettere sagt: kan innstilles til å være.

Et annet punkt i planen var å teste opptakskvaliteten ved minimalt lys, det vil si i gråvær og etter solnedgang. Mens det første punktet ble litt av en fiasko, ble det andre punktet en brakende suksess.

App og finjustering

Funksjonene i eufyCam S3 Pro 2 finjusteres i Eufys app. På appens forside får du en raskt oversikt med to video-vinduer av live-streaming fra settets to kameraer. Du kan stille inn alt fra sirene til spotlys og mikrofon for å skremme uønskede personer vekk fra eiendommen.

Imidlertid har appen ganske mange menyer og kanskje flere muligheter enn de fleste har bruk for. For eksempel kan man stille inn den ikon-typen hver sikkerhetsmodus skal ha.

Du kan blokkere områder av opptaksfeltet hvis de ikke er relevante. Til venstre det opprinnelige opptaksfeltet. Til høyre en blokkering av altanområdet med bord og stoler. (Foto: Natasja Broström)

Hvert opptaksområde kan deles inn i soner. I spesielt aktive soner er det høy følsomhet (på en skala fra 1 til 7). Andre soner skal kanskje blokkeres. Det vil si at her skal kameraet ikke ta opp noe. I praksis betyr det at det er en sort firkant i opptaksvinduet når du ser for å følge en live-streaming. Ikke særlig pent, men det virker.

Jeg ville ta opp besøkende fugler på altanen for å teste kameraenes følsomhet. Etter en testperiode på et par uker må jeg bare konstatere at eufyCam S3 Pro 2 ikke egner seg som utstyr for ornitologer.

Fugler var det flere av, men ingen av dem ble registrert, selv om følsomheten sto på skalaens maksimale 7. Sannsynligvis er fugler for små og for raske til å bli fanget av kameraenes radarstyrte bevegelsessensor. Sensoren har ellers en rekkevidde på 40 fot, tilsvarende cirka 12 meter.

Det nærmeste jeg kan komme dyr er opptak og gjenkjennelse av kjæledyr. For eksempel en hund. Den funksjonen er imidlertid fortsatt på beta-stadiet i appen. Når det gjelder mennesker, fungerte eufyCam S3 Pro 2 etter hensikten. Ingen kunne snike rundt på altanen uten å bli oppdaget og tatt opp.

Du kan gjøre overvåkningen klokere ved hjelp av AI. Anker kaller det BionicMind. Med input fra kameraene ‘trener’ du overvåkningssystemet til bedre å gjenkjenne ansikter, bevegelser og gjenstander. Du kan dele dine egne opptak med Eufy i en slags felles kunnskapsdatabase for å forbedre AI-delen for alle brukere.

HomeKit og andre plattformer

Generelt er Eufys app fin, og inneholder flere guider og brukerveiledninger. Blant annet kan kameraene seriekobles ved hjelp av Cross-Cam Tracking. Seriekoblede kameraer tar kontinuerlig opp etter hverandre. For eksempel på ruten mellom carporten og bort til hoveddøren.

En del av appen er dessverre reklame med henvisninger til ekstrakjøp av utstyr. Jeg trenger heller ikke aktive ikoner på forsiden som gjør oppmerksom på Black Friday.

Les også Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh Netgear vil med Orbi 770-serien bringe WiFi 7 og ekstreme hastigheter til massene. Det er fortsatt en betydelig investering, så vurder nøye før du tar steget.

I stedet for Eufy Security kan man integrere eufyCam S3 Pro 2 med den plattformen man har i det smarte hjemmet. I denne testen ble det Apple HomeKit, som er det jeg bruker hjemme. Alternativer er Alexa og Google Assistent.

Integreringen med HomeKit foregikk uten problemer. Man får ikke andre grunnleggende funksjoner enn de som også finnes i Eufys egen app. Menyene er imidlertid enklere å bevege seg i. Er du vant til Apples brukergrensesnitt, kjenner du dem fra før, og du får samlet de Home-styrte enhetene dine på én plattform.

Ulempen ved å dra eufyCam S3 Pro 2 inn i HomeKit-universet er at opptakskvaliteten (for ikke å tappe batteriet) automatisk blir begrenset til 1080p. Det krever åpenbart ekstra batterikraft for å drive kameraene og deres opptak gjennom en tredjepartsapp.

Opptakskvalitet og nattesyn

Som forgjengeren leverer eufyCam S3 Pro 2 imponerende opptakskvalitet. Alt linsen fanger opp, står skarpt og klart, selv etter solnedgang. Kameraene registrerer og gjenkjenner ansikter. Utendørs er resultatet langt fra de kornete opptakene mange kameraer leverer.

Innendørskameraet var rettet mot altanen, men fanget også opp ansikter innendørs. På kveldstid og i skumring ble ansikter i spisestuen min speilet i vindusruten og fanget opp av kameraet. Kort etter dukket ansiktene opp i Eufys app, hvor de ble vist som forslag jeg skulle godkjenne. Ganske imponerende resultat under dempede lysforhold, og når motivet ikke sto direkte foran linsen, men var speilvendt.

Er det en anelse for ‘creepy’ å bli overvåket på den måten, kan funksjonen med ansikts-deteksjon slås av for hvert enkelt kamera.

Opptak på kvelden eller natten kan innstilles til å fungere med spotlys. Bruker du spotlys, kan du ta opp i farger. (Foto: Eufy)

Det er flere muligheter ved opptak med begrenset lys. Det såkalte nattesyn (night vision) leverer opptak i farger med MaxColor Vision Spotlights for Color Night Vision. Opptakene får farger hvis spotlyset er innstilt til å slå seg på når noe eller noen blir fanget opp av kameraet.

Andre muligheter er opptak vist i for eksempel infrarødt eller med en belysning som dagslys. Naturligvis er min altan påvirket indirekte av byens lys, men resultatet er likevel ganske bra. Stilte jeg opptakene inn til å være optimalt belyst, kunne jeg ikke se forskjell på om kameraene tok opp om kvelden/natten eller bare på en kjedelig gråværsdag.

Les videre
Exit mobile version