I en drømmeverden burde man kunnet støvsuge og moppe gulvene med samme apparat, helst samtidig. Vi har testet noen produkter som i det minste har hatt det som ambisjon, men med veldig blandet resultat. Bosch Prohygienic Aqua moppet utmerket, men kombi-munnstykket var ikke bra til å støvsuge. Ryobi ONE 3-in-1 moppet også bra, men kan ikke kalles støvsuger. Dyson V15s Detect Submarine har et moppemunnstykke til støvsugeren sin, men det er helt adskilt fra resten av støvsugeren, noe som blir upraktisk. Så kanskje Dyson WashG1, hvor de har bygget videre på teknikken og gjort det til hovedsaken sin, er løsningen på problemet?
Konstruksjon og tilbehør
Dyson Wash G1 ligner en skaftstøvsuger med unntak av de to store tankene på skaftet. Munnstykket lengst nede har to valser som roterer til motsatte sider, og 26 munnstykker sørger for å holde mikrofiberne fuktet med vann fra den ene tanken. To valser med nylonbørster fjerner alle faste rester og separerer det på et brett. Til slutt presser to skrapere ut vannet fra valsene, og det skitne vannet suges opp i tanken for skittent vann.
Tilbehør er det synd å snakke om, da det bare handler om et stativ hvor man også kjører rengjøringssyklusen. Laderen plugger man inn i stativet, og når man plasserer WashG1 der, lades den. Batteriet er avtakbart, noe som får oss til å tro at det er mulig å kjøpe et nytt når det begynner å miste kapasiteten, eller ha et ekstra om man har et stort hjem. Vi har derimot ikke funnet det i Dysons shop, til tross for at alle de andre utbyttbare delene i prinsippet finnes der. At de finnes, er imidlertid et stort pluss.
Bruk
Før man setter i gang, fylles vanntanken ved å kneppe løs hele tankmodulen fra skaftet. De to tankene løsnes enkelt med hver sin knapp, og lokket skrus av. En letthåndterlig og funksjonell løsning selv om vi er litt tvilende til om all plasten kommer til å holde i lengden. Dyson mener at man kan ha litt rengjøringsmiddel i vannet så lenge det ikke skummer.
På passe avstand fra håndtaket sitter det tre knapper. En på/av-knapp, en for å regulere vannstrømmen og en multifunksjonsknapp. En liten skjerm viser ikke bare status i øyeblikket, men brukes også for instruksjoner. En liten animasjon som for eksempel viser hvordan man tømmer avfallsbrettet eller hvordan man pauser rengjøringen. Veldig pedagogisk og noe vi gjerne skulle sett på flere produkter.
Rengjøring
Det føles bra å bruke WashG1. Til tross for at valsene går i motsatt retning, glir apparatet bra på gulvet uten noen større anstrengelse. Vannstrømmen kan reguleres etter hva man forsøker å vaske bort. I modus 2 tar man bort normalt støv. På nivå 2 vil man ta bort matrester, søl eller skoavtrykk. Nivå 3 kreves for klissete søl, leiraktige fotspor og inntørkede flekker. For ekstra gjenstridige flekker kan man midlertidig aktivere maks-nivået. Og visst lykkes maskinen med å få bort slike flekker som man ellers måtte stå og gnikke på når man moppet manuelt.
Dyson WashG1 mot peanøttsmør. (Video: Jonas Ekelund)
Alt er imidlertid ikke fryd og gammen. I alle modusene utenom nivå 1 etterlates gulvet ganske vått. Man kunne ønsket at den bakre valsen faktisk hjalp til med å tørke bort overflødig vann fra rengjøringsvalsen. Munnstykket er dessuten stort og klumpete. Det er derfor vanskelig for eksempel å komme til rundt toalettet eller under badekaret. Man må gå etter med en vanlig mopp på vanskelige steder.
Rengjøring av maskinen
Etter rengjøringen henger man opp WashG1 i ladestativet og drar ut smussbrettet der det tørre søppelet har blitt samlet sammen. Ifølge Dyson er det bare å riste det ut i søppelposen, men helt så enkelt er det faktisk ikke. Det finnes mange kriker og kroker hvor søppel og smuss fester seg, og vi måtte derfor ofte ta maskinen fra hverandre og spyle rent. Om man ikke har brukt altfor mye vann, kan man gå direkte til rengjøringen. Ellers må man ta bort tankene og helle ut det skitne vannet.
Heldigvis er tankene den rene motsatsen til smussbrettet, da de er veldig enkle å holde rene. Rengjøringen utføres ved å trykke på en knapp. Da spyles valsene med sjenerøst mye vann, og kjøres så en ekstra stund for å skrape bort overflødig vann. Her innså vi hvorfor Dyson anbefalte ikke-skummende rengjøringsmiddel. Under rengjøringen ble det dannet såpass mye skum at det fløt over ladestativets brett og ut på gulvet. Brettet burde helt klart ha en kant for å samle opp eventuelt søl, og vi anbefaler å bare ha vann i tanken når man kjører rengjøringen.
Rengjøringen sluker mye vann, men det blir rent. (Video: Jonas Ekelund)
Et annet problem med ladestativet er at det ikke har noen som helst tørkefunksjon. Visst «sentrifugerer» den valsene, men flere dager etter siste rengjøring var de fortsatt våte! Det er som skapt for bakterievekst og dårlig lukt. Ikke hva vi ventet oss fra et rengjøringsprodukt.