6 smarte luftrensere

Bedre inneklima med smarte luftrensere

Allergener, avgasser og lukt er uønsket i hjemmet, og moderne luftrensere er den enkle løsningen.

6 smarte luftrensere 3

Foto: Electrolux

Vi har nok alle en eller annen gang tenkt at innendørsluften føles litt tung, og har åpnet vinduet for å lufte ut. Men hva gjør man om det er utendørsluften som er problemet? Enten at man bor nærme en trafikkert vei, en fabrikk som lukter når vinden står på, eller helt enkelt at luften er en eneste sky av pollen fra trær, gress og blomster. Jo, man skaffer seg en moderne luftrenser.

Vi hadde selvfølgelig som krav at luftrenserne skulle være smarte. Det vil si at de er koblet opp og kan styres med en app, selv når man ikke er hjemme. For øvrig ville vi gjerne at de skulle filtrere mer enn bare partikler i luften. Vi har også sett på energiforbruk samt driftskostnader per år. Det vil si ikke bare hva filter koster, men også hvor ofte de måtte byttes, og om de kan byttes individuelt.

Luftrenserne er testet i en leilighet som burde være en utfordring for dem. Den ligger akkurat ved en gjennomfartsvei i Stockholm, så det burde være godt med partikler og gasser. I leiligheten bor også to langhårete katter så det er fullt med kattehår i luften. Dessuten ble testen gjennomført i pollensesongen, så noen ganger var luften utenfor vinduene full av pollen.

Hvilke forurensinger finnes det?
PM 2,5 – Små inhalerbare partikler på 0,1–2,5 mikrometers størrelse. Mindre og enda farligere er PM1 som er mindre enn 1 mikrometer. PM10 er mindre enn 10 mikrometer og anses minst farlig av partiklene. Partikkelfilteret tar bort elementer som støv og pollen. Effektiviteten pleier å ligge på 99,5 prosent og oppover.

TVOC – Flyktige organiske forbindelser. Består ofte av ufullstendig forbrent fossilt brensel, løsningsmiddel og farge. Kommer ofte fra trafikk og nye møbler, at man maler om, eller bygningsmaterialer i nye hus.

Formaldehyd – En fargeløs gass som frigis fra treprodukter som plywood, og nye møbler. Den kan også komme fra farge, tapeter, lakk og rengjøringsmidler. Den er irriterende, og både allergi- og kreftfremkallende.

Lukt – Ikke direkte farlig, men kan være irriterende om den er illeluktende. Der hjelper ikke HEPA-filter, og luftrenseren må ha kullfilter.

LUFTKVALITETSMÅLERE

Under testen har vi verifisert luftrensernes måleverdier med to luftkvalitetsmålere.

AirThings View Plus (Foto: Airthings)

AirThings View Plus

Storebror til AirThings Wave Plus. View Plus fungerer dessuten som en hub for de mindre AirThings-målerne. Foruten partikler (PM 2,5) og flyktige organiske forbindelser (TVOC) som mange luftrensere måler, måler den luftfuktighet, noe som bare få gjør, samt kulldioksid (CO2) og lufttrykk som ingen andre måler. Mest unikt er imidlertid at den måler radon, noe vi ikke har sett noe annet produkt for hjemmebruk gjøre. Disse åpenbare fordelene, sammenlignet med de mindre, er at den har en skjerm slik at man slipper å åpne appen for å kontrollere luftfuktigheten. Airthings View Plus er kongen av luftkvalitetsmålere, men da koster den også deretter.

Netatmo Smart Indoor Air Quality Monitor (Foto: Netatmo)

Netatmo Smart Indoor Air Quality Monitor

Er man interessert i tilstanden utendørs, er det Netatmo Weather Station som gjelder. Men for innebruk er det Smart Indoor Air Quality Monitor som gjelder, enten for seg selv eller som et tillegg til værstasjonen. Den overvåker temperatur, luftfuktighet, kulldioksydinnhold samt lydnivå. Den kan dessuten gi håndfaste råd om hvordan man forbedrer innendørsklimaet. Har man allerede andre Netatmo-produkter, smelter den fint inn i økosystemet, og er dessuten kompatibel med Apple Homekit. Den er kanskje ikke like avansert som Airthings View Plus, men så koster den bare en tredjedel.

Les videre
Exit mobile version