Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro er den mest prisgunstige

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro er effektiv og brukervennlig. De få ulempene kan man leve med til denne prisen.

Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro 4

Foto: Xiaomi

Vi må nok venne oss til at Xiaomi presser seg inn på alle mulige områder i hjemmet. De har hatt luftrensere på det skandinaviske markedet et par år, og har nå seks modeller i sortimentet. Prisene går fra veldig lave for enklere modeller til en rimelig pris på denne toppmodellen vi har testet. Selv om det naturligvis kom en enda mer avansert modell akkurat da vi skrev dette: Smart Air Purifier Elite.

Dette er en skikkelig modell som faktisk har dobbelt så stort volum som Blueair. Stilen på formgivningen kan nok kalles teknisk, der den ser ut til å passe bedre på et kontor enn i en elegant stue. Luften suges inn rundt den nedre delen og passerer et stort rundt filter, for å bli blåst ut rett oppover. Smart nok kan man ta bort gitteret på toppen slik at man kan komme til for å rengjøre viften, noe ingen av de andre produsentene har tenkt på.

Skjermen gir tilstrekkelig informasjon slik at man ikke må åpne appen. (Foto: Lyd & Bilde)

Rensing

Smart Air Purifier 4 Pro benytter seg av et eneste filter, et kombinert forfilter, HEPA-filter og kullfilter. En enkel løsning, men det er mindre økonomisk enn å bytte hvert filter for seg. Xiaomi fremholder at HEPA-filteret kan fjerne husdyrhår, pollen, støv, røyk, virus, flass og bomullsfibre fra luften. Litt uvanlige forurensninger, kanskje de er mer vanlige i Asia? Dessuten kan kullfilteret fjerne lukt fra husdyr, matos, organiske forbindelser, formaldehyd og andre lukter.

Hurra for den praktiske muligheten for å rengjøre viften innvendig. (Foto: Xiaomi)

Luftrenseren har tre manuelle moduser, en søvnmodus og en automatisk modus. Søvnmodusen er helt enkelt den laveste viftehastigheten og en dimmet statusskjerm. Xiaomi skryter av at den i søvnmodus ligger under 34 decibel. Det skal de ikke gjøre, for det er mer enn Electrolux har på fullt nivå, og ikke noe vi lydfølsomme vil ha på soverommet.

Xiaomis luftrenser er åpenbart ganske effektiv på å pumpe luft, for det festet seg både støvdotter og husdyrshår på utsiden av apparatet. Det hadde vært hyggeligere om de festet seg i et forfilter inne i den, som hos Philips og Blueair. Akkurat som hos Electrolux finnes ionisering for å kunne fange opp partikler mer effektivt. Det må også noteres at Smart Air Purifier 4 Pro med sine 50 watt drar nest mest strøm på fullt nivå. Det er dobbelt så mye som de mest energisparende i testen.

Appen er relativt informativ, men trenger flere funksjoner. (Skjermbilde: L&B Home)

Appen og funksjoner

Skjermen på fremsiden gir tydelig info om partikkelinnhold i luften, og har en statuslampe som skifter farge. Man kan også lese av luftfuktighet og temperatur om man ser nøye etter. Appen viser også filterlivstid, samt at man kan styre ionisering, tegne opp skjema og programmere scener, noe som imidlertid er litt kronglete. Hyggelig nok benytter man samme app, Mi Hoem, for å styre luftrenseren som Smart Pet Food Feeder. Den støtter Amazon Alexa og Google Assistant.

Konklusjon

Med bra viftekraft og effektive filtre gjør den en bra jobb med å holde luften ren fra både forurensinger og lukter. Den gir tydelig informasjon og er lettest å rengjøre på innsiden. Med den nest laveste prisen i testen, men likevel like avansert teknikk som betydelig dyrere konkurrenter, må vi si at Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro er den mest prisgunstige luftrenseren i testen. Men man må være klar over at den er stor, og bråker mer enn de andre.

Les videre
Exit mobile version