Rekk opp hånden hvis du liker å støvsuge! Nei, det ante meg … Det finnes virkelig hyggeligere ting å bruke tiden til.
I teorien høres det helt fantastisk ut å slippe støvsugingen, men la meg gjøre en ting klart: Det at du bruker penger på en robotstøvsuger, betyr absolutt ikke at du aldri mer trenger å gjøre rent! Reklamen lover gull og grønne skoger, men i praksis er det faktisk slik at det kreves en del forarbeid før hjemmet er klart. Og selv om du investerer i et produkt som er selvtømmende og har moppefunksjon, blir det aldri like bra som om du gjør det selv. Om du ikke er veldig slurvete, selvfølgelig.
En av de største fordelene med en robotstøvsuger, utover det åpenbare at du ikke trenger å støvsuge selv, er at du kan skjemalegge rengjøringen, og på den måten komme hjem til nystøvsugde og/eller -moppede gulv. Du slipper dessuten den irriterende lyden – for stille er de ikke!
Og har du en funksjonsnedsettelse, er syk eller har plager med for eksempel ryggen, er det naturligvis gull verdt å kunne holde et akseptabelt nivå på hjemmet uten at du alltid trenger å be om hjelp.
Som å ha et småbarn
Du kan sammenligne en robotstøvsuger med et lite, nysgjerrig barn som ikke helt har lært seg å krype. Den setter seg lett fast på høye terskler, du må sikkerhetsinnstille den slik at den ikke triller ned eventuelle trapper, og den sluker alt som kommer i dens vei, og skiller ikke mellom støvdotter, en strømpe som har forvillet seg eller en mobilledning.
Slik testet jeg
Alle deltakerne ble pakket opp og installert ved hjelp av medfølgende bruksanvisning (om det fulgte noen med). For å gjøre det lettere valgte jeg å begrense selve testflatene til to rom på i alt ca. 45 kvm. Mellom rommene er det en dørterskel på ca. 3 centimeter, og i oppholdsrommet ligger det et teppe med ganske tett lugg på ca. 2 cm.
Før jeg satte i gang, hadde jeg tatt vekk “det åpenbare” som ledninger, katteleker og ømtålige ting på gulvet. Jeg stilte imidlertid ikke sopp noen stoler eller lignende, da jeg synes at en robotstøvsuger skal være et smidig hjelpemiddel i hverdagen og ikke kreve altfor mye ekstra forarbeid.
Jeg utfordret med blant annet blomsterjord, kattesand og hybelkaniner.
Husk: Uansett hvilken robotstøvsuger du velger, må du regne med litt skitt i hjørnene og at det ikke blir helt perfekt. Vil du ha det tipp topp, må du enten gjøre jobben selv eller stole på et rengjøringsbyrå.